ICT školovanje, odabir faksa

Pozz,
zanima me što mislite o odabiru fakulteta u zg, već sam pročitao puno rasprava o tom po forumima, ali još uvijek nisam siguran koji faks upisati, FER ili TVZ, smjer programsko inženjerstvo, što se je bolje i što se više isplati? :smiley:

Ja sam na TVZ-u i ako znas programirat fax ce ti bit pre lagan! Imam frenda ne FERu i kad usporedim njegovo programiranje i nase nase je puno teze ali zato on ima matematiku i neke druge stvari sta ti nikad nece trebat na toj razini.

Necu pisat o ostalim faxovima jer nisam dovoljno upucen ali meni se TVZ jako svida predmeti tipa matematika, fizika nisu teski jer su svjesni da nam ona nije potrebna na nekoj visokoj razini ali je zato programiranje onako “napredno” puno ces nauciti ako dosada nisi programirao.Jako puno gimnazijalaca koji u zivotu nisu napisali hello world su imali ogromnih problema, uglavnom ako znas programirat ili zelis nauciti dobro programirat bez jebanja sa predmetima koji ti nece tolko trebat upisi TVZ…

1 Like

Vjerojatno ću upisati TVZ, jedino je malo čudno ono za diplomski, koliko vidim ove godine ih 15 redovno na računarstvo spec. može upisati, što misliš hoće li se to promjeniti?

Mislis za one zadnje 2 godine? E to ti stvarno nebih znao rec …

Ne vidim kako bilo koji predmet može biti teži na TVZu nego na FERu. FER je definitivno bolji i organiziraniji fakultet. Na kraju krajeva, svi koji padnu FER idu na TVZ. Jedini problem s FERom su neki bespotrebni predmeti ako ti je fokus isključivo na IT, npr. Osnove Elektrotehnike, Fizika 1 i 2, Elektronika, Signali i sustavi i još neki slični predmeti.

Prvi semestar programiranja je na TVZ u tezi nego na FERu dok se na feru ucilo u teoriji dijagrami aplikacije mi smo radili dinamicku alokaciju memorije i ne formirane datoteke.

Ne možeš to gledati po semestrima. Dinamička alokacija na FERu se radi u drugom semestru na Algoritmima i strukturama podataka. Prvi semestar ima Programiranje i programsko inžinjerstvo u kojem radiš osnove C-a, od petlji do datoteka. Isto tako FER ima jedan od najboljih izbornih kolegija (tzv. vještina), a to je Programiranje u JAVI, veoma težak predmet kojeg respektiraju vecina velikih domacih IT firmi. Neke firme poput Infinuma odmah zapošljavaju studente koji završe Javu.

Nema se smisla prepirat sad na tu temu jer bi mogli do sutra ali uglavnom ako cemo realno velika vecina IT tvrtki ce prije zaposloiti onoga ko ima odradene velike projekte i koji imaju dobar portfolio pa makar nemao zavrsenu ni srednju jer im je bitno znanje i iskustvo u struci a ne fakultet koji si zavrsio.

1 Like

FER nije samo cijelonoćno kucanje programa uz pola litre kave (ukoliko i tog ima) i neupisuj ga ukoliko hoćeš “samo programirat”. Jer ćeš na FERu radit cijelo područje računarstva: od dizajniranja procesora i rad sa strojnim jezikom, dubljeg pogleda na rad operacijskih sustava, programiranja u C jeziku (ne, to nije samo kucanje programa: tu opet gledaš kako se svaka varijabla ponaša u memoriji i što radi, kako se svaki broj zapisuje, algoritmi i osnovne strukture podataka i sl.), objektno-orijentiranog programiranja (trenutno u Javi), kompletne teorije računarstva do modeliranja baza podataka (relacijske, nerelacijske, objektno-relacijske, …). Naravno ništa od toga se ne može bez dobre matematike i fizike. Što FER osigurava. Pa ukoliko ti matematika ili fizika ne idu… I to sve samo u prve dvije godine. Uz to imaš milijardu izbornih predmeta, među kojima je i gore naveden Osnove programskog jezika Java docenta Čupića, koji je jedan od rijetkih predmeta fakulteta (ne samo na FERu) koji te nauči kako stvari zapravo funkcioniraju u praksi, forsira te na konstantno programsko i logičko razmišljanje, tjera na rad (tjedne zadaće i rokovi, recenzije drugih zadaća, što te uči čitanje tuđeg koda i sl.) i uči neke stvari koje nigdje (čitaj: jako teško) ne možeš naći u knjigama ili po tutorijalima. I zato je jako (šteta što ne mogu duplo boldat) cijenjen izvan fakulteta.

Ono što hoću reći je: na TVZ-u možda naučiš u prvih par godina više stvari nakucat u 5 različitih jezika, 20 različitih algoritama sortiranja ili naučiš riješiti misteriju kako se u studentskom domu spojiti na internet bez pucanja konekcije. Na FER-u naučiš 2 programska jezika, ali naučiš kako i zašto to funkcionira ispod haube, što se točno dogodi u računalu kad ti upišeš pornhub.com u adresu browsera ili pokreneš WoW client, što mislim da je 10 puta korisnije. Također naučiš razmišljat inženjerski i nauče te rješavati probleme (problem-solving skills) i više ideš u teoriju i matematiku.
Nije problem uzet tjedan dana i naučit sintaksu programskog jezika i isprogramirat nešto.

Btw, ako te samo web zanima - na FERu se neobrađuje web (možda malo samo u nekim kolegijima).

Ono što kolega iznad kaže - to je istina, portfolio je jako bitan. Ali na FERu ćeš kroz kompleksne laboratorijske vježbe, znam iz osobnog iskustva, napravit puno toga korisnog koje samo malo trebaš doraditi i možeš slobodno stavit u svoj portfolio (dapače, neki kolegiji te tjeraju da koristiš git). Isto tako se konstantno potiče studente za izmišljanje novih stvari kroz razne događaje i natjecanja.

Uostalom, sa završenim FERom ćeš imat diplomu FERa. Need I say more? Šalim se, ali nažalost neki poslodavaci još uvijek više cijene diplomu FERa od diplome TVZa.

Oba su vrhunska fakulteta, i bitno je znanje koje ćeš dobiti i vrijeme i trud koji si spreman uložiti. Oba imaju svoje prednosti i mane. I sve ovisi što više želiš studirat.
Pročitaj si više ovdje. Osobno ne bih nikada upisao TVZ prije FERa.

Vidis ja nikad nebi upisao FER ni da mi plate jer iskreno na fax idem samo radi diplome, jer ti dok si na feru ne stignes nista drugo uciti i moras uciti stvari koje te ne zanimaju…

Dok na TVZ ti stvarno nemoras puno uciti ako ti lezi programiranje i imas inzinjersko razmisljanje sto se meni svida bas iz tog razloga sto uz fax stignem radit i zaradit pristojan mjesecni iznos novaca i jos se stignem specializirati za podrucja koja su me zanimaju…

Hvala na odgovorima :slight_smile: