Ima li smisla Studij Digitalnog marketinga, o studiranju općenito

Naime, u zadnje vrijeme vidjam mnogo obrazovnih ustanova koje promicu Digitalni marketing. Ja sam bio jedan od polaznika Veleucilista Digitalnog marketinga kojeg necu imenovat, no odustao na vrijeme, ne zelim da sada krivo shvatite, neki vide korist, neki NE, a ja iskreno nisam vidio nista drugo nego ono sta sam vec znao. No mene zanima jedno, nakon sto dobite diplomu i platite 20k eu, sta dalje? Cisto me zanima sta mislite, jel ovo ima smisla ili ne…?

Plaćaš studij 20 000 eura?

Ima smisla za studij.

Za 20K Eura odi na Flippu, pa kupi 10 siteva, sigurno ces kao i corava kokos bi pogoditi s jednim koji ce ti vratiti 20K plus jos toliko…

2 Likeova

Da budem tocniji 22k EU za 5godina studija… nakon toga dobis zvanje ,dipl. strucnjak za Digitalni marketing".

@dadaas Ova druga opcija oko kokosi i Flippe je bolja opcija. :slight_smile:

2 Likeova

Pa ako ti je cilj znanje i zarada nakon toga definitivno ne.

Svo moguće znanje, i 100 puta više imaš na netu. Potrošiti će ti 5 godina života, ako te zanima marketing, u to vrijeme možeš naučiti puno više ako se sam potrudiš u učiš samo konkretne stvari umjesto da gubiš vrijeme na puno ne-konkretnih stvari koje bi učio tamo.

Što se zarade tiče, za 20k eura i 5 godina života možeš srediti život i otići u penziju umjesto da tek nakon 5 godina kreneš od nule graditi karijeru ili se zaposliš za drugog i budeš nečiji šljaker za malo bolju plaću nego na bauštelu. Uostalom, možda za 5 godina i neće biti digitalnog marketinga ili ono što budeš učio na faksu uopće ne bude aktualno i postojeće.

Gledajući sa tih strana nema smisla, em ćeš izgubiti 20k eura, punoo više opotunitetnog novca i 5 godina života. Možda jedino ima smisla ako želiš studentski život, bolji društveni život, potencijalne poslovne veze i to.

6 Likeova

Potpisujem svaku rijec @bugi. Cisto me zanimalo sto opcenito Webmajstori, seo strucnjaci, marketeri etc. misle o tome… Ja sam tamo vidio hrpetinu klinaca kojima je doseg npr. vodenje drustvenih mrez i sl., pa si nesto gruntam upravo to sta si napisao, 5 god. + novac + sve ostalo da bih sa ovom diplomom imao nesto vecu placu od prosjeka. Jedino sta je bilo oke to su te veze, networking jelte itd… ostalo ne drzi vodu.

Btw. pa racunajte samo koliko je vremena potrebno da vratis 22k EU da radis tipa za 7k KN, ajde
stavimo 1k EU, uz sve troskove zivota i sl. koliko je samo godina potrebno da ti se vrati ulog koji su ulozio u studij DM-a. :smiley:

I ja sam se isto mislio kao ti, na Algebru i onda sam upisao Informatiku i odustao prije mjesec dana kako bih se posvetio radu na internetu

2 Likeova

Same here. Faks ko faks je tek formalnost koja ti daje “sigurnost” u nekoj firmi za neki sljakeraj, no ak’ mislis studirat medicinu/farmaciju OK, treba faks i tu nema rasprave… a sta se tice ONLINE marketinga…bacanje vremena i para.

Mislim da je bolje ulozeno vrijeme pokrenuti neki vlastiti projekt i godinu dana ga guras, ucis kako ga promovirati i kako ga napraviti uspjesnim. Nakon 2 godine ces imat vise znanja i iskustva nego nakon 5 godina bubanja za ispite. A uz to ces mozda i zaradit umjesto da trosis pare na faks :smiley: Ae jos da je 22k KUNA jos bi se dalo oporavit od toga ali 22k eura za 5 godina ucenja necega sta ima besplatno na netu je bacanje para po meni.

1 Like

To je to :smiley: :smiley: :smiley: :smiley:

Slažem se s @dadaas -om za te novce nemožeš fulati i da kupiš 10 sajtova s jednim ćeš pogoditi. Naravno puno bolje ćeš naučiti kroz praksu nego u ovih 5 godina studiranja i na kraju završiš radeći za malo veću plaću koja je zapravo nikakva i također se slažem s @bugi-jem :slight_smile:

Od tih 22K€ uzmi 2000€ odmah SAD i kreni s vlastitim projektom i radi i uči kao što bi to radio da sad daješ 22k za fax… I uspjet ćeš.
Ja vjerujem da ovdje ima kolega koji su sa manje od 1000€ pokrenuli uspješne projekte a ti imaš duplo i super da je tako.

Neznam za tebe, ali ja sam se i ispisao s faxa jer sam imao veća honorarna primanja od mog profe s Ekonomije koji me je učio o milijunima a štrajkao jer mu je mala plaća, tako je s većinom profesora, ali da mi pokaže da to što trkelja i uči druge je primjenio na sebi onda bi ga rado poslušao.
Bez uvrede ali problem je što danas svatko predaje i svatko završava fax i ljudi misle da je netko pametan jer je završio fax i radi za 4000kn, a likovi s osnovnom škole toliko zarađuje dnevno na internetu.

Logika!?
Naravno da je ima jer diploma,fax,štrebanje,bubanje nemaju veze s inteligencijom nego baš obrnuto. :slight_smile:

Ako ces pokretat nesto svoje, onda ti netreba faks, ako gledas da se zaposlis negdje gdje osobe s faksom imaju prednost, onda se upisi na faks, ali moras znat da ima kod nas osoba koje imaju prednost jos ispred faksa, pa ako vec ides s faksom preporucam da se i uclanis u stranku neku, preporucam HDZ jer ipak mi se cini da oni drze vise toga pa ce ti to dobro doc, ali opet ovisi gdje zivis, negdje u nekim krajevima su druge stranke bolje, no princip je isti.

Ako zelis uciti druge na faksu onda preporucam da zavrsis faks, jer u tom pogledu se ne slazem s @rdamorei jer da ucis druge na faksu prvo moras biti naucen na nacin kako su tebe ucili. A i stjeci ces na faksu veliki raspon znanja, sto i je problem ako ides u neki svoj projekt, ovako na faksu ces nauciti puno toga sto ti treba a jos vise toga sto ti nikada nece trebat.

No kao sto @rdamorei kaze uciti druge se kod nas ne cjeni dobro i ne placa dobro pa mozda to i je problem pa strajkaju i ne rade maksimalno motivacijski, no to nije njihov problem, to je problem drzave i nas kao drustva koji cjenimo neka zanimanja za koja netrebas ni 3 razreda srednje sa Profesorima koji bi trebali kvalitetno uciti nasu djecu…

P.S. Ima ucitelja, profesora koji bez obzira na placu rade kao da su placeni miljonima, to su oni ucitelji koji su kao djeca htjeli biti ucitelji pa im se ispunio san. Ja sam isto ucitelj ali ne takav, pa zato ni ne radim u skoli, haha

Da se razumijemo ja nemam ništa ni protiv učitelja,profesora,studenata,faxa i sam sam studirao i mlađi buraz mi studira a drugi najmlađi je na mene malo više ambiciozan :slight_smile:

tj. Ovaj što studira, on je na FSB i slažem se da takva visoka zanimanja jednostavno neidu bez faxa kao ni doktor,zubari tako neka zanimanja ali za većinu zanimanja nema veze a za business pogotovo.
Zavisi šta hoćeš biti i s čime se baviti recimo taj što studira se želi baviti automatizacijom i robotikom i takve stvari ne krećeš od kuće, ali digitalni marketing,programiranje i sva ta internet zanimanja pokrećeš bez faxa.

Sve zavisi od ciljeva i želja, naravno da ćeš dobiti na faxu iskustvo,poznanstva,znanje ali dal ti je to karta za uspjeh?
NE!
Prijatelj koji je završio prvi na faxu s prosjekom 5 ugrađuje WC školjke… WTF!?
Za život nije dovoljan fax, tj najmanje je potreban jer ono što ti treba za život nećeš naučiti u školi i u knjigama nego to donosi iskustvo.
Samo usponi i padovi te uče…

Ja kad vidim šta mali uči u školi i taj njihov program pa to je da nepovjeruje čovjek koliko je to zatupljivanje. Naravno svaka čast normalnim učiteljima ima i takvih :slight_smile:

1 Like

Nase obrazovanje daje neki elementarni skup znanja iz odredjenog podrucja a to znanje nije dovoljno da bi se njime sluzilo kasnije ili daje opce znanje koje kasnije nicem ne koristi. Da se razumijemo, zavrsio sam drzavni faks, zatim sam upisao jos jednom privatni fakultet sa namjerom da steknem znanje i zvanje za ono sto sam upisao, no kao sto rekoh, vidjeh dosta nepravilnosti pa me je natjeralo da pokrenem temu. :slight_smile:

Da, istina, a isto za marketing i ostalo vezano za IT sector moze biti outdated, moze biti da te sad vec uce stvari koje se nece koristiti kad zavrsis faks ili recimo naucit ces nesto ptorositi vrijeme a to nesto se nece koristiti.

Primjer Informatika u osnovnim skolama. informatika u osnovnim skolama kaska non stop. Uvijek ej jedan dva ili tri koraka iza i to ne onako bezveze nego to sto se uci je vec sad zastarjelo…

To i je problem tih novih znanja/zvanja informacije se mjenjaju jako brzo.

Po meni je to bacanje pare, jer dok ti zavrsis promeniće se dosta stvari.Na tu temu ,na internetu imas toliko stvari da je uzalud trošiti novac da bi dobio diplomu.Koliko ćeš potrošiti para da završiš to, ukupno za 5 godina 22,000 samo škola plus ostali troškovi,plus novac koji bi zaradio da si zaposlen

Za nekih 300$ možeš kupiti sve potrebne online časove za tvoju oblast, na stranicama kao što su npr. skillshare, udemy… Na mnogim stranicama imas besplatnih 30 dana :wink:

3 Likeova

U 5 godina se stvari oko digitalnog marketinga 10 puta promijene :smile:

Najlakše je da kupiš diplomu :smiley: a ostatak para potrošiš na kurseve iz oblasti koja te zanima i koja je vezana za tu diplomu i učiš i vježbaš na nekim svojim projektima… na kraju još i ostane para od tih 20k eu :smiley:

Mi na informatici igrali one solitere ili kako se već zvalo, to je jedino što smo naučili :smiley: Lekcije su bile katastrofa, neke nebitne stari stvari, doduše ni profesor nije mogao ništa da nas nauči jer ni sam nije znao ništa…

1 Like

Pa na kraju nemože nikako ostati 20K jer i sljepac bi tih 20k pretvorio bar u 40k kroz tih par godina, a ne osoba koja bi studirala marketing :slight_smile:

Ja imao 2 iz informatike u srednjoj jer sam instalirao na sva računala COD i to smo povezali i igrali svaki sat, a evo danas radim u IT :slight_smile:

hahahhahaha