Indeksiranje stranice - da li je normalno toliko dugo cekati?

Pozdrav. Kada sam tek poceo da pisem blog obicno je trebalo par sati nakon podnosenja zahteva da se taj clanak indeksira. U prethodnih 4 dana napisao sam 2-3 clanka i za sada jos nijedan nije indeksiran.

Zanimame da li je normalno toliko dugo cekati ili je neki problem do mene?

Ovu je objavu zajednica označila zastavicom i privremeno je skrivena.

Prije svega provjeri da ti domena nije na blacklisti… Google indeksira sve i svasta ali ako ti se članci odnose na neke keyworde koji baš i nisu traženi, postoji mogućnost da ga neće indeksirat. Znači ako niko to ne traži, nema potrebe da se indeksira. Ako pišeš na neku temu za koju si siguran da je tražena, tvoj članak bi trebao da donese nešto novo što već nije identično na top rezultatima za taj keyword. Nemoj kopirati tekstove, važno je imati unikatan tekst. Ako već imaš neke indeksirane stranice, dobro bi bilo da povežeš internim linkovima indeksirani sadržaj sa neindeksiranim, brže ćeš ostvariti cilj. Kad to uradiš pinguj indeksirani sadržaj ili kroz search konzolu u WMT (prijavi sajt na google webmaster tools ako vec nisi) zatraži reindeksiranje, na taj način Googlebot će ti opet proći kroz tu stranicu i otkriti izmjenu (novi, neindeksirani interni link). Google ima veći prioritet u reindeksiranju sadržaja nego u indeksiranju novog sadržaja. Napravi sitemap i prijavi je u WMT.

Ne znam kakav sajt je u pitanju ali dobro je imati i table of content u člancima, povećat će ti CTR i Google će prikazati dodatne linkove (npr. drugi naslov unutar članka) u rezultatu pretrage. Vjerovatno za blog koristis WordPress i imaš takvih plugina koji će ti olakšati kreiranje TOC.

Napravi profile na socijalnim mrezama, napravi profile na social bookmarking sajtovima, prijavi blog u neke direktorije, … koristio sam jedan tool prije par godina za ovo, ne znam da li je još funkcionalan, možeš probati - IMT Website submitter, on bi trebao da ti generiše stranice na sajtovima tipa whois, about me i sl., to su sajtovi koje Google redovno obilazi i sa kojih ćeš dobiti backlink, backlink nije bitan u ovoj priči da me ne shvatiš pogrešno.

Kvalitetan sadržaj ti je ključ svega, to si vjerovatno pročitao na svakom mjestu ako si istraživao bilo šta na ovu temu, ali stvarno jeste tako. Dobar sadržaj korisnici će sami dijeliti, Google prepozna kvalitetan sadržaj. Već sam ti spomenuo da napraviš profile na socijalnim mrežama ali nemoj samo napraviti i postaviti link homepagea u ‘About us’ section. Održavaj profile, shareuj nove članke, svaki put kad objaviš link na Facebooku, FB BOT će pregledati taj link. Redovno objavljuj novi sadržaj, ne moraš 10 članaka dnevno, ali napravi sebi neki raspored i drži se toga.

Napravi RSS feed, prijavi taj feed na direktorije, naravno postoji mnogi drugi, istraži sam malo, ja ti pišem ugrubo sve ali pokušavam navesti sve što može pomoći.

Ubaci Google Analytics ako već nisi. Napravi robots.txt . Prijavi sajt na druge trazilice.

Ako koristis Wordpress, instaliraj neki od popularnih SEO plugina, može ti pomoći sigurno, moja preporuka je YoastSEO.

Pazi na UX, provjeri brzinu ucitavanja na PageSpeed Insights

Nadam se da sam ti pomogao :slight_smile: a ti @DejanCEO uozbilji se… momak je tražio pomoć na forumu a ne usluge SEO optimizacije od lika što ne zna ni svoj sajt srediti. Vidjeli smo već Balkantimepress :smiley: :smiley: :smiley: no h8

5 Likeova

Pretpostaviću da je u pitanju običan blog a ne gogleov blogger.
Moguće je da je googlebot negde “zapeo” u blogu kada ti je obilazio blog .Ili sam server gde je blog smešten bio opterećen u vreme kada ga je googlebot obilazio da indeksira stranice pa nije mogao da ga “očita”
Po nekom pravilu googleovi botovi trebali bi za nekih 24h da indeksiraju stranice sa sajta ili bloga osim ako sajt ili blog nije imao jačih teh. smetnji

Pokuštaj ako imaš pristup google search console da ručno pošalješ linkove od bloga koji nisu indeksirani da ih gogole indeksira

1 Like

Hvala ti na detaljnom odgovoru, pokusacu primeniti neke od ovih smernica, verujem da ce pomoci. Sve moje kljucne reci su trazene tj. siguran sam u to jer to proveravam pre nego sto uopste pocnem pisati clanak. Sav moj sadrzaj na blogu je unikatan tako da nemam problema sa tim. Nekoliko clanaka sam rangirao dosta okej, a sto se tice SEO-a tu nemam problema, posto uvek gledam da ispostujem te neke osnovne parametre (spomenuti kw u prvih 100 reci, u naslovu, linkovi slike, itd…). Inace u svojim clancima koristim table of content tako da je to jos jedan plus. Ranije sam rucno slao zahteve za indeksiranej novih clanaka i sve bi se resilo za svega par sati. Sajt mi nije na blacklisti.

@Goci Da, koristim tzv “obican blog”. Pokusacu i ovo uraditi valjda ce dati rezultate. Hvala jos jednom.

1 Like

Ako ti je domena nova, ako je sajt nov, polako… treba vremena, samo ispostuj sve ono sto sam ti napisao gore i fokusiraj se na kvalitetan sadrzaj, interlinkove, budi aktivan na blogu i redovno piši. Vidi da utegneš UX i tehnicke stvari na sajtu što je bolje moguće, vjerovatno provlacis i neke slike kroz te clanke, optimiziraj ih, kompresuj a da zadrzis normalan kvalitet za korisnike, prebaci u .webp format, nastimaj lazyload…

Uz sve ovo sto sam ti naveo u proslom i ovom postu, paragraf iznad, nakon sto si siguran da je sve utegnuto maksimalno, da je onpage seo uradjen kako treba, pocni polako da radis na link buildingu. Polako! Nemoj preko noci napraviti 3000 backlinkova sa nekih profila na forumima ili koristiti pakistanca na fiverru koji ti obecava prvu stranicu na guglu za samo 4.99e. Imas mnogo, mnogo sadrzaja na netu, kurseva, tutorijala, vezano za onpage/offpage seo, i vjeruj mi da je najbolje da sam prolazis kroz to, citas, testiras, ucis, vidis sta funkcionise, sta ne… jedino tako ces nauciti i napraviti napredak na svom blogu. Zapamti da rezultati nisu vidljivi preko noci, a mozda nekad i dozivis google dance pa da ti sajt bude #1, sutra #7, prekosutra #15 :smiley:

1 Like

Kako si provjerio da nije indeksirano? Možda je, al si zadnji, pa ne vidiš.

U google search konzoli možeš provjeriti i zatražiti indeksiranje: URL Inspection Tool - Search Console Help

Ali sumnjam da nije indeksirano, samo je pitanje što očekuješ, a kakva je konkretna situacija.

site:imedomene.com kucati na google…

U zadnje vrime dosta ljudi ima problema sa indexiranjem pa se ne tribas previse brinuti

Hmmmm, ne bi rekao ja sam zadnji puta ima problem kad je domain bio banned. A ovako kad dignem sajt ne bitno custom ili cms neki ako si dobro podesio sitemap indexira ga za 24h. Upravo sam digao jedan sajt u WP i indexiran je naravno ne mogu ga naći po keywordu ali kada trazim site:domain.com vidim ga (što je za sad najbitnije).

A treba proći vremena da mi taj sajt bude na rezultatima keyworda s obzirom da je tek podignut.


Ovako mi stoji oko 5 dana i nista, kada se kuca site:imesajta.com ne izlazi clanak sto znaci da nije indeksiran

Pogledaj u postavkama da li si blokirao bota tj ukoliko je riječ o wp Search engine visibility :ballot_box_with_check: Search engine visibility Discourage search engines from indexing this site…

ovako mi stoji

Probaj dodati malo internih linkova kako bi da tom postu malo autoriteta

To je normalno, samo trpaj sadrzaj i ne gledaj takve stvari na pocetku

1 Like