Uvijek indexiram tagove tj. u all in one seo plugin stavim use tags for meta keywords, a postavim use noindex for date archives, i use noindex for author archives. I stavim autogenerate descriptions. Meni se ovako postavljeno na svim stranicama (7 komada) pokazalo super.
Čačkajući po netu uglavnom nalazim savjete da se na tagove stavi noindex atribut zbog izbjegavanja duplog sadržaja, jer bi se tagovi mogli svrstati u keyword stuffing.
A opet s druge strane nalazim masu i domaćih a i stranih stranica da koriste tagove i vidim ih indexirane u Googleu
Mogu oni savjetovati sto god hoce, ja znam da je meni onako kako sam opisao super, i ne slusam svakakve savjete. Isto kao i provala da EMD po novome ima jako mali utjecaj, sto uopce nije istina.
Evo sad sam baš pogledao mjesečne statistike i od oko 300.000 guglovih posjeta na geek.hr, tek njih 6000 dolazi na tagove.
Mislim, 6000 je bolje nego ništa, no ako postoje i negativne strane (što nisam siguran kako provjeriti), onda se vjerojatno ne isplati imati ih indexirane.
E sad jel ima tko ideju kako provjeriti je li tagovi štete određenom sajtu ili ne?
Inače Google nisko rangira tagove u SERP-u, tako da s tagova uvijek dolazi malo posjeta. Stvar je u tome da li bi članak bio bolje rangiran da tagovi nisu indeksirani.
Jedini način za testiranje je probati na nekoliko tjedana i jednu i drugu varijantu pa vidjeti što se događa s ukupnim brojem posjeta.
A tu su i interni linkovi od tagova. Pošto je svaki tag odvojen page, a time i interni backlink prema člancima.
Možda i to ima neke benefite u SEO smislu, a možda i ne.
Pa gledajući s aspekta search enginea i ne bi trebalo imati nikakvih benefita, bar ja tako mislim.
Te tag arhive u biti nemaju skoro nikakav PR (što se i vidi iz posjeta jer su vrlo nisko rangirane), a uz to je na njima obično backlink na više članaka, tako da i ono malo vrijednosti što imaju granaju na više članaka.
Ja sam još davno čitao da nije dobro imati i tagove i keywordse, jedno od to dvoje treba izabrati, naravno keywordsi su daleko bolji, tako da ja tagove ne koristim, ali možda je to bila šuplja :).
I tag i cat su na WP samo taksonomija. Cisto sluze za sortiranje i agregiranje contenta po 2 vertikale. Obje daju isto, tehnicki isto postignete s pod-kategorijama ko i s tagovima, tak da je to samo tehnicki aspekt. Jasno, moze dodat ali i oduzet na seo, zavisi kak se koristi.
Bit je da se “stranica” broji ako je unique dovoljno.
Ako je 100 tagova prikaceno na neki content, a vidjal sam tagove npr “igre igrice”, “igrice igre”, “igrice 123 igre”, “igre za djecu”, “igrice za curice” i kojekakva jos cudesa nataknuta na jedan thin post s igricom (isto vrijedi i za clanke) - to nece valjat nikak i to u stvarnosti je obican kw stuffing.
Moja klasicna uporaba taga je kao unique page i indeksira se i prikazuje svagdi, al onda ga tak i koristim; u primjeru:
Tak nest. Al se osobno pobrinem da nemam beskonacni broj tagova, nego npr ako vec imam 10 kategorija, pokusavam imat 10-20 tagova max, gledam ih ko formu kojom mogu grupirat jos contenta (unique) a da nisu kategorije (npr ako necu stavljat to u izbornik ovo ono).
Ne znam sta fali takvim tagovima. Osobno takodjer imam web stranice sa igrama, doduse ne stavljam po 30 keyworda i 30 tagova, nego su mi tagovi vise opcenitiji a keywordi vise tj. uze usmjereni. Kod mene na stranicama recimo ako je homepage PR3, vecina tagova ima PR 2.