Informativno cijena ovakve web stranice?

Ok interesuje me sledeće. Vidim da se neke stranice sa filmovima prodaju po par hiljada eura, mada baš i ne nude nešto posebno jer koriste već gotove CMS-ove, kao što su PHP-Melody,WP itd. Pa me interesuje me sledeće:

Koliko bi onda koštao site sa sledećim stvarima pa da vidim da li se ovo isplati prodati ili pak da nastavim ovdje gdje sam stao :smiley: :

Stranica postoji nešto malo više od godine dana, i ne koristi nikakav CMS, nego sam ja sve pisao sam od nule.
Statistika stranice je sledeća:

Domena naravno plaćena za cijelu. također i gkplugins.

Broj registovanih korsnika: 57.791 u vrijeme dok ovo pišem. Svaki dan se registuje preko 250 novih korisnika.
Broj filmova u bazi iznosi: 8447 u vrijeme dok ovo pišem.
Broj video linkova za filmove iznosi: 13065 u vrijeme dok ovo pišem. (Naravno sa prevodom, za skoro svaki mogući link)
Broj serija iznosi: 472
Broj sezona iznosi: 2250
Broj epizoda za serije iznosi: 30913
Broj video linkova za sve epizode iznosi: 38363 (Naravno sa prevodom, za skoro svaki mogući link)
Na stranici je svaki dan 1000+ članova.

Ukupna statistika za titlove od filmova iznosi od prilike 14.000, dok za serije/epizode iznosi negdje oko 25.000 (možda malo više možda malo manje nemojte me ovdje držati za riječ).

Alexa Rank: 371,783

I evo statistika sa google analytics:
Za mjesec dana:
Sessions 283,142
Users 136,071
Pageviews 1,820,742
Pages / Session 6.43
Avg. Session Duration 00:47:09
Bounce Rate 28.24%
% New Sessions 40.44%
Bez da išta lažem, ili uveličavam i sa svakim danom je sve više.

Od funkcija site posjeduje sledeće:
Potpuno funkcionalan sistem za registraciju,privatnih poruka,prijateljstva,historije gledanih filmova/serija,poklona,foruma,prijave neispravnih linkova,komentara za filmove i serije, ocjena za filmove i serije, i naravno ocjena za svaki link pojedinačno, itd da ne nabrajam sve redom. I još puno toga planiram napraviti.

Mogućnost pretrage po nazivu filma/serija (engleski,i naravno naš, još uvijek nepotpuna baza sa našim nazivima), godini filma i glumcima.

Dalje administracija filmova i serija je jako jednostavna. Sve što trebate jeste reći botu gdje imaju linkovi za film/seriju i on će ih sam pokupiti sve što pronađe na stranici, također će pokupiti i sve moguće prevode za određeni film ili seriju tj epizodu tako da se oni koji uređuju site ne moraju mučiti oko prevoda i linkova. Isto da napomenem da se prevodi preuzimaju sami čim se pojave na internetu za neki film/epizodu.

Broj servisa koje možete koristiti za linkove iznosi preko 500, tako da svaki link (servis) skoro koji pronađete na internetu možete ubaciti.

Zarada stranice je sledeća, cijelu prošlu godinu sam site finansirao sam tek od prije nekih 20 dana sam ubacio i reklame (namučio sam se dok sam našao nešto što je donekle plaćeno) pa je statistika sledeća:

Koristim dvije firme pa tako da za nepunih 30 dana imam sledeće:
od jedne firme: 52.77 EUR (nešto malo više od 101 KM ) koja mi je već platila server za sledeći mjesec, dok od druge imam 40.94$ (nešto malo više od 58 KM)

Dakle site je smješen na dedicated serveru pa sledećom konfiguracijom:

CPU: AuthenticAMD, AMD Opteron™ Processor 3365
RAM: 16GB DDR3
HDD: 2 x 1000 GB
OS: Ubuntu 12.04.4 LTS

Eto ga bez da išta lažem ili uljepšavam, ukoliko treba dokaz za bilo šta od navedenog može PM, pa eto da vidimo da li se ovo isplati prodati ?

Sve se svodi na profit i koliko vremena zahtjeva sajt. Trenutno imaš profit od nekih 40$, mislim da je danas max x24 što je nekih $1000.

@TUPKO, jel moze link stranice na PM - bio bih zainteresiran za kupovinu stranice ako si je voljan prodati

Ja da kupujem sajt pogledao bi samo ovo gore citirano i po tome odredio cijenu. Sve ovo ostalo oko cmsa, korisnika, servera, broja epizoda ti nikoga ne znaima.

svaka cast vlasniku za sajt, ali ne bi se ja bas slozio sa milito x24 mjesecnu zaradu za ovaj niche filmovi/serije. ove stranice postaju sve popularnije i ima ih sve vise a niko ne prica o tom sta ako ti se DMCA natovari na ledja i ostali copyright zakoni ili to niko kod nas ne shvata ozbiljno kao ne moze meni ovde nista ima i filmovizija… nije to bas zajebancija svaka drzava ima svoj copyright zakon nebitno jel server u rusiji ili palestini ako hoce da te iskljuce i kazne to ces i dobit samo je pitanje koliko zaradjujes da im upadnes u oci

Izvinjavam se unapred svima na sledećoj rečenici, al’ moram:

Previše ste mentalno ograničeni :wink: Znači osoba koja ima 1m unique-a mjesečno (primjer) a nije uopšte do sada bio zainteresvoan monetizovati svoju stranicu, vredila bi po vama skoro pa ništa? Bravo.

@oddball - Kakav crni DMCA pričaš? Ajde shvatite svi već jednom DMCA je legalni akt Sjedinjenih Američkih Država, nije niti evropski, niti kanadski, niti azijski niti bilo koji drugi. Ako zaista misliš da ti mogu nešto uraditi, onda si tek ograničen.

Ako se toliko plašite takvih sranja nemojte ni komentarisati o njima.

I još jednom izvinjavam se zbog grubog komentara svima, al’ se ne mogu suzdržati.

Ovo ti je samo od jedne produkcijske kuće, pa saberi :slight_smile:

Pa di ste se opce i zaletili 2014-e s filmovima i to na balkan :D:D Proso voz.
Movies kad su isli bilo je dost jednostavno: svakih 10k posjeta na dan oko 300 usd na dan.

Ovo su sad samo ostaci ostataka, zaj*bancija s DMCA i pipama sopama cim vec, i jos kad je balkan, jedva platis s tim bandwith kaj zaradis. A kakvih 24x, mozda 6.

24mj. zarada za ovakav sajt, daj molim te. To možda da se prodaje net.hr, za ovakav sajt 3-6 mj, i to ako netko želi preuzeti rizik na sebe.

sta kakav crni dmca nista ti ne brini samo ignorises kad god ti dodje neko upozorenje i email od njih, imaju oni previse problema sa tim torrenti itd pa kako ko dodje na red neki zaradjuju milione na krsenju autorskih prava… ja bi prije rekao da su ograniceni ovi sto otvore filmove i registruju godaddy domenu a ti nisi svjestan sta oni mogu sve da urade i to sto je americki zakon ne znaci da ti mozes radit sta hoces ovde ali nebitno ne vrijedi se meni tu raspravljati znaces nekad ako budes imao problem

Znaću nekad kada budem imao problem?

Do sada sam imao jedno 3 akcije od Internetbs registra gde su mi stavili status domene “statusonHold” jer su dobili DMCA i gospoda su zaboravila da sam sa njima ikada poslovao, jer su bili ograničeni da su primali DMCA za domenu, a niti jedan sadržaj nije bio na njihovim serverima, hell, pa oni i nemaju hosting usluge. Onda provajder mi redovno prosleđuje abuse mejlove koje isto ignorišem i fino sve radi do sada, jer je i sam provajder svjestan da nemam šta uraditi. Ako ikada dođe do suda, jednostavno se može opravdati - stranica je blokirana za sve državljane SAD tako da SAD može da ga .i. zajedno sa njihovim zakonima :wink:

@bugi - Moje reagovanje nije uopšte bilo na procjenu njegovog sajta, nego uopšte. Komentari vaši u ovoj temi su: Ako sajt nema zarade, ne vredi ništa.

prvi put kad tvoj isp gdje ti je server najebe zbog tog sto te je hostao oni ce da se peru i sve tvoje podatke da daju njima samo i to da znas. jedan poznanik obogatio se na ovakvih stvarima ima 2 kuce bruka para prodavao cd-ove drzao videoteke i kaznjen je sa 500 000 maraka a da znas kakve je samo veze imao i nema pomoci. obolio covjek ne zna gdje mu je glava sad nazalost, a tako ce isto doci i za ove na internetu samo je pitanje vremena

Cisto da ubacim, da ne ispada zabuna - nie bas nista, nego sam malo iznad nista…

ne kazem ja za tebe nista ni bilo koga drugo da se ne moze radit mozes ti sta hoces mjenjati domene,servere uzimati i pare ali uz sve ide i rizik a vjeruj mi jednom kad neko bude kaznjen za ovakvu stranicu svi ce se ostali usrati i zatvoriti

@oddball - ISP na kome sam je uspešno pere i svoje klijente i sebe zajedno sa njima, ukoliko uopšte dođe do takvih situacija.

Da li stvarno misliš da se ovo desilo, a da vlasnik nije bio upoznat sa akcijom? Jok, samo je odrađeno da serveri ne bi bili predati na sud, Leaseweb je pravno izbegao optužbu za opstrukciju aktivnog slučaja i bilo kakvu povezanost sa istim, Megaupload je uspešno izbegao jedan u nizu pravnih slučaja protiv njih i svi sretni svi zadovoljni.

Nisam rekao da rizik ne postoji, nego da je veoma mali po tebe ako sve odradiš kako valja, pročitaš par rečenica i shvatićeš u kolikom si riziku.

@nosf - Opet pročitaj šta sam napisao i govorim generalno. Ako je sajt unazad godinu dana imao 1m posjeta unikatnih na mjesec dana (primer), a pritom nije monetizovan, vredio bi ti skoro pa ništa? Ukoliko TUPKO zaista dokaže da njegov sajt je imao stabilan broj posjeta i bez monetizacije unazad godinu dana, a da nakon monetizacije (koja je ukupno 2-3 meseca trajala) ima zaradu, vi ćete mu dati malo iznad ništa? Smešno.

Ta stranica donosi rizik i hrpu posla (stalno moraš pratit kad izađe novi film i objavljivat, ispravljat neispravne linkove, itd.), zarada je trenutno 40-ak dolara kad se odbiju troškovi. Kad se tako pogleda - stranica ne vrijedi ništa ili vrijedi jako malo s obzirom na sve navedene brojke. Velika većina (da ne kažem svi) članova ovog foruma gleda isključivo zaradu, a tu je gotovo da i nema. Kada bi se uložilo truda da se od stranice napravi veća zarada, tada bi neko to možda i kupio. Kažem možda. Ali ovdje sumnjam da bi itko ulagao u takvo što.

Vidim da furas takve sajteve pa ti ova cinjenica tesko pada, ides u neku defanzivu, to je razumljivo.

I istina, vrijede nesto. Samo, povijesni podaci pokazuju da se movie nisa takva nije bas ni prodavala po jakom X jos ni kad je to bilo sve puno lakse, kamoli sad. Tak da gle, ako je profit 40 usd na mj a 6x recimo, pa nek je i 10x je onda 400 bakija, to je nesto - al bogami blizu nista. To je po onoj klasicnoj - rev po mj => vrijednost.

Naravno ak dode netko s nekakvom idejom pa hoce sam visite pa sad nesto tu radit, iskoristit to nekak, moze dat i “dosta” vise, al opet to je sve jako malo za 1m visita. Jer je nisa, oprostite na izrazu, trenutno s ovim busanjem svih mogucih za copyright - posrana.

Realno to se ne isplati ni prodavat iz gore navedenih razloga. Ako npr ljepo zaradjuje - bolje trpat dokle ide. Sanjat o nekakvim cijenama koje takav sajt moze postic je greska. A ako je jos rijec o balkanu, jebga - ovi nasi posjetitelji oko nas su tier 3 s ekstra shit konotacijom, sam trose bandwith, slabo se zaradjuje u svemu. To dodatno iskljucuje potencijal monetizacije tako da…

Mozemo cak i teoretski rec - tako jaki stats (iz tog 1m primjera) doista VRIJEDE. Ali to opet ova posrana nisa sve nulira. Kupca naci tesko, i sve skupa - meh.

I p.s. - jos jedna greska - nemoj mislit da ce neki mali movie sajt dobit isti dil ko ovi kaj su miljone okrenuli :slight_smile: Primjeri su ti misleading, hoces rec da je to sve OK al u stvarnosti sam sebi malo mazes oci, to je steta, jer vjeruj mi - da te 200 milijardi dolara teska industrija hoce zbrisat, nikakvi trikovi iz rukava ti nece pomoc.

Ne furam ovakve sajtove, ja furam sajtove koji su “hardcore” naspram ovakvih :slight_smile: Radio sam za jednog lika sajt u ovom fazonu i znam kada nešto može i koliko može vrediti, bar za mene i nekolicinu ljudi koja je u ovoj niši ikada bila prisutna.

Ono što svi gledate jeste zarada koju bi TUPKO imao sa oglašivačkim mrežama tipa adsense za warez (grub primjer). Ono što u ovoj niši nedostaje jeste to što svi “balkanski” movie sajtovi traže najbolju mrežu za oglašavanje, a niti jedan ne traži potencijalnog klijenta za direktno oglašavanje. Lik koga sam naveo gore ima za oglašivača jednog od najvećih (ako ne i najveći) američkih servisa za gledanje TV Shows-a i Filmova, koji se direktno oglašava kod njega (bez posrednika). Takođe isti lik ima na domaćem sajtu kao klijenta domaću pivaru koja mu daje pozamašnu cifru (bar 4x što bi mu oglašivačke mreže dale), a oba oglašivača koja sam naveo traže samo jedno: da nema drugih reklama sem njihovih. I još nešto, oba oglašivača dobio je direktnim putem (postavljanjem upita na mejl).

Takođe jedna bitna stavka je ta da “sajt sa filmovima” ne čuva filmove na svojim serverima nego na besplatnim file serverima (tipa novamov, gorillavid, played.to etc) i samo linka (odnosno vizuelno prenosi) fajl sa njihovog servera na svoju stranicu. Rizik - nula, zero, none, nada, nema.

Problem je što većina vas gleda probleme koji se dešavaju okolo file hosting servisa i previše se boji da bude direktno umešana u isto (hell, jedan vlasnik foruma čak i ne da da se uopšte diskutuje ili pominju file hosting servisi, da ne imenujem).

EDIT: Mali movie sajt možda ne može dobiti isti deal kao veliki, ali zasigurno se ne treba podcenjivati vrednost tog malog sajta samo zato što je mali i što je (kako vi kažete) u nestabilnoj niši.

Eh ovako pošto ima dosta toga neću nikoga citirati negu ću ovako usput odgovoriti na par pitanja.

DMCA (Digital Millennium Copyright Act) do sada nisam imao ni jednu prijavu i ako redovno čitam mailove već godinu dana. No i ako se desi samo uklonim sadržaj koji je zatražen da se ukloni i problem riješen.

Ni jedan video fajl se ne nalazi na mom serveru, niti takve fajlove uplodam na internet, ono što mogu pronaći na internetu to i postavim, ako nečega nema preskačem, ne skidam sa interneta pa postavljam da ima.

Jedini fajlovi koji se nalaze na serveru su slike i prevodi, za koje već imam dozovu od strane opensubtitles.org da ih automatski sa njihovog servera peruzimam na svoj, tako da ni za to nećete biti blokirani od strane njih.

Sve ostalo je u bazu spremljeno kao text.

Pristupanje sadržaju putem embeded koda ne ne predstavlja povredu autorskog prava barem ne u SAD-u, http://arstechnica.com/tech-policy/2012/08/mpaa-embedding-is-infringement-theory-rejected-by-court/ što je ono što ja radim, ali u vlastitom playeru jer na taj način mogu da ubacim titlove.

Što se tiče zarade, vjerovatno sam ih ubacio u pogrešeno vrijeme jer je u toku svjetsko prvenstvo pa se oglašivači manje oglašavju i puno je manji broj reklama koje se prikazuje. Jer evo kako se svjetsko prvenstvo bliži kraju tako i zarada postaje veća.

Site nisam napravio kako bih se obogatio i zaradio milione , jer znam da je nemoguće, napravio sam ga nešto dodatne zarade na platu i dokle god može finansirati sam sebe i da meni ostane za gorivo i kafu mislim da je OK , al iskreno mislim da može i puno više od toga, makar minimalna plata u mojoj državi koja iznosi 390 KM (naravno ne preko noći) za koju ljudi crkavaju mjesec dana po kafićima, ili nekim privatnim firmama.

Idemo dalje što se tiče održavanja stranice uopšte nije tako teško, jer site nije urađen kao ovi ostali domaći sajtovi. Za svaki film je moguće dodati i po 200+ različitih linkova za koje se prevodi automatski preuzimaju, tako da nema testiranja prevoda ili pa onda traženja drugog ili trećeg koji paše na link.

Pa eto ako neko želi da se uvjeri u brojeve ili bilo šta drugo od navedenog. adresa je http://www.kinoteka.ba :smiley:

Kinoinc.com je šminka :D.

@milito hehehehe nemam ja sa tom stranicom ništa al znam momka koji je radi :smiley: