Inkaso

Do sada sam unovčavao čekove u Splitskoj banci bez problema (oko 200$/mj). Nadam se da ću uskoro prijeći određeni iznos (mislim 260$) kad ček mora ići na inkaso. Zanima me:

-Što je inkaso
-Jel to jako boli
-Može li se izbjeći

to je kada ide na provjeru…čekaš do mjesec dana da onda legne novac na tvoj raačun…mislim da se naplaćuje 20-40kn(nisam siguran koliko)…može se izbjeći ako gospođa koja radi na šalteru ima povjerenja u tebe i odmah ti odobri novac bez prethodne provjere(to se može dogoditi ako ona vidi da si već puno puta dobivao ček od iste firme i sl.)…ili ako imaš neku poznanicu u banci pa onda na taj način odmah dobiješ novac bez inkasa…

ne boli, al se čeka :slight_smile:

meni su jednom slali na inkaso ček, ali je bio privatan ček pa kužim da su morali provjeriti.
što se tiče google čekova, meni u principu nikada nisu slali na inkaso, iako se jedna službenica svaki put zaprijeti da bi kao morao ići, iako google čekove polažem redovito svaki mjesec na račun već 4 godine. druga službenica pak niti ne trepne, nego odmah položi na račun.

kao što je grrr rekao, više ovisi o službeniku u banci nego o nekom pravilu… (čak niti ta magična svota od 200$ nije prepreka).

Da se pridružim sa par komentara:

  • Nikada nisam uspio izbjeći inkaso, iako sam imao sve moguće dokaze. Očito me niti jedna teta ne voli jer sam mijenjao i smjene, banke i tome slično.
  • U Splitskoj banci iznosi 40 kuna, i u prosjeku traje 20ak dana.

Kada sam se raspitivao po bankama, tada su mi u PBZ-u rekli da će Google čekove odmah unovčiti, a sve druge slati na provjeru.

meni su u raiffeisen-u prvo čudno gledali, ali kao 40kn-a … i odmah ti prihvate ček.

Ja sam danas u PBZ banci pokušao unovčiti ček od preko 200 dolara. I naravno rekli su mi da mora ići na inkaso. Bez obzira što sam ih uvjeravao da sam kod njih unovčio preko 20 čekova i da sam svaki put dobivao lovu na ruke nisu popustili. Nažalost, nema više službenica kod kojih sam prije unovčavao ček. Čak su mi na kraju naplatili 20 kuna.

Mislim da banke nekada stvarno pretjeruju s ovim. Već kao preko dvije godine kod njih unočavam isti ček bez problema trebale bi biti puno susretljivije.

Danas sam se pravo razočarao i onako u priči sam rekao nije niti čudo što nam je ekonomija u banani. Svi se nešto prave pametni. Puste provjere. Čak za one koji su stalni klijenti banke i s kojima nikada nije imala problema.

Drugima riječima jad i čemer.

Jeb… ovu državu, toga ima samo kod nas. Ljudi pronevjeruju milijune, a nas tu prcaju za neke čekove smiješnih brojki. Onda ti svako malo uzimaju sa računa, kao par kuna za ovo, par kuna za ono, par dolara za vođenje računa, par dolara za ovo, par dolara za ono…

Ima i račun u jednoj američkoj banci gdje imam pet puta više dostupnih usluga, a niti jednu od tih usluga ne plaćam dodatno.

Ali moram priznati da ne razumjem ovu politiku PBZ-a, nekad doneseš ček sa iznosom preko 1000$ i odmah dobiješ pare, a nekad dođeš sa nekom crkavicom i provjeravaju te kao da si državni neprijatelj No.1.

AdSense čekovi -> rocket science :mda:

Naplata stranih čekova

http://www.pbz.hr/default.asp?ru=112&gl=200105040000025&sid=&jezik=1

Naknade

http://www.pbz.hr/default.asp?ru=718

[quote="&quot"]preuzimanje čekova i vrijedn. papira na inkaso

  • 0,3%, min 20,00 kn, max 300,00 kn + trošak ino banke[/quote]Čini se da je isplata bez naknade izuzetak a ne pravilo :stuck_out_tongue:

Evo da ozivim malo ovu temu, zanima me od koliko dolara google cekove su vam slali na inkaso, meni prosli tjedan frajer poslao na inkaso cek od 300$ a do sada su mi i vece isplacivali bez problema, jel se to nesto promjenilo u bankama ili sam izgleda naletio samo na takvog djelatnika :smiley:

Evo da i ja pokusam oziviti ovu temu… da li je tko otkrio nacin kako izbjeci slanje cekova na Inkaso provjeru?
Cuo sam da se moze postici nekakav deal s bankom da se cekove polazu direktno na racun, da li je imao tko takvih iskustava?

[quote=“SteelMaiden”]Evo da i ja pokusam oziviti ovu temu… da li je tko otkrio nacin kako izbjeci slanje cekova na Inkaso provjeru?
Cuo sam da se moze postici nekakav deal s bankom da se cekove polazu direktno na racun, da li je imao tko takvih iskustava?[/quote]

To samo ovisi o teti na šalteru i ništa više. Sve čekove unazad 9 godina su mi odmah polagali na račun osim onih većih od 1000$.

Može se izbjeći, ukoliko ti teta hoće i zna da nađe, ištampa ti poseban papir koji pri svakom donošenju čeka potpisuješ i u slučaju da novac ne prođe Inkasso proveru, imaš X dana da platiš taj iznos ili kreću kamatne stope pa znaš i već sam :slight_smile:

U mojem slucaju se radi o pravnim cekovima, koje moram postom slati u Zagreb, pa ni ne znam koju tetu ce dopasti zadatak oko njihove naplate.

Al onda cekove svejedno salju na Inkaso? Meni nije problem pricekati, vec me smetaju veliki troskovi (30-50€) koje INO banka uzme.

Kakvi su to pravni čekovi?!? I zašto ih moraš slati u Zagreb?

Cekovi koji glase na moju firmu, a zasto moram bas u ZG ne znam, tako PBZ kaze :confused:

Ne možeš nikako izbjeći, pogotovo za veće iznose.

Inkaso je moguće izbjeći jedino sa privatnim računom, mislim da to sa poslovnim računom nije moguće. Isto sam u PBZ-u, privatni čekovi mi nisu išli na inkaso (bez obzira na iznos), ali za poslovne čekove sam dobio instrukcije da ih moram poslati sa potpisanom izjavom u njihovu središnjicu u Zagrebu (također neovisno o iznosu, nema veze ako je mali iznos). Jedino što se možeš dogovoriti sa tetama na šalteru jest da ti one pošalju ček svojom internom poštom, tako su meni radili, ček sam sa izjavom predavao na šalteru. Uštedit ćeš na poštanskoj markici :slight_smile:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja