Nakon hijena, treba malo zoomirati i što je društveni zakon i kako nastaje.
Zakon ima svoju svhru, tj. nastaje da služi toj svrsi i zato treba vidjeti koja mu je svrha…
…pa svrha mu je da poboljša kvalitet društva, što znači da bi se trebao brinuti o svakom pojedincu tog društva koji radi za dobrobit tog istog društva. To radi kroz organiziranje društva, uvođenje pravila itd…ali osnovni element je da se neko pravilo uvede, svrha kojoj zakon služi.
Zakon naravno nikada nije idealan prema toj svrsi, što nastaje djelomično iz pohlepe onih pojedinaca koji imaju veću moć…pa ga navlače na svoju ruku, umjesto na općenitu dobrobit sviju. Druga bitna stvar je ne znanje društva da napravi idealan zakon…i to je zapravo glavni problem, jer nitko se nije rodio da sve zna. Tako da društvo putem uči, te usavršava zakon.
Sada znamo ISTINU po kojoj zakon postoji kao ideja. No ono što postoji u praksi kao Hrvatski zakon je tek neka inačica te istine, nikada savršena po toj Istini.
I sada, dolazi bitno pitanje …ako pojedinac dolazi u poreznu i osjeća se da ga zakon ograničava, da mu zakon šteti (iako on nema namjeru da šteti ikome u društvu), tko je u pravu?
Porezna koja se vodi nedovoljno dobrim zakonom?
Ili pojedinac, koji tek želi svoju dobrobit (koju ne uzima nauštrb dobrobiti zajednice)
Kakve veze to ima sa ovim slučajem?
Pa neki početnik prodavač će imati možda prihode 500kn/mj, dok su recimo davanja 800kn/mjesečno za neki paušalni obrt (možda griješim, sasvim nebitno). Hoću reći ako su primanja neke osobe koja se poudzima za sebe (Jel ona poduzeće, ako se poduzima? Pravno nije, ali se poduzima za sebe) …manja od osnovnih davanja koje mora davati državi da bi se registrirala kao “poduzeće”, da li ona griješi ikome ako pokušava raditi?
Recimo Pero Perić se tako snašao za posao i priskrbljuje si tako 500kn/mj, no Pero Perić ako bi se registrirao kao pravno lice, on više taj posao nebi mogao raditi. Jer nemoguće je raditi posao dok su primanja manja od davanja. Znači zakon nije omogućio Peri da radi. Tko je tu onda u pravu Pero, ili zakon.
Uređena država bi imala zakon za takve početnike, pa bi i oni imali svoju priliku da probaju, a da su pri tome legalni. Ova država možda nema takav zakon, ali zato se jasno zna da nitko neće dirati u sitne prodavače sa Njuškala, i opet je onda dobro.
No ako bi došlo do toga da netko hapsi osobu koja jednostavno pokušava da radi, da priskrbljuje tih 500kn mjesečno koje nebi mogla priskrbljivati da je legalno prijavljena…da li je onda taj koji hapsi u pravu? Ja kažem da nije! Taj koji hapsi pri tome slučaju nebi služio ISTINI po kojoj zakon nastaje, nego bi služio samo lošoj inačici zakona koji trenutno kao društvo imamo.
Pojedinac se tu ima puno pravo pobuniti i boriti za svoja prava. Na kraju krajeva, državni zakoni nisu Bogom dani, nego ih je izmislila država koja je isto ništa drugo nego “pravno lice”. Firma, čije si ti vlasništvo. No ti kao osoba ipak imaš neka prava koja su uređena zakonima koji su iznad zakona države. Tako da čak i za taj slučaj da ti država oduzme pravo da radiš za svojih 500kn, nebi bilo nemoguće tužiti državu i boriti se za svoje ljudsko pravo rada…za svoju slobodu, da te netko ne ograničava i ne sputava GLUPIM zakonima.
Zvuči možda nerealno, ali tužbe protiv države na međunarodnom sudu u Strasbourgu zapravo bez problema prolaze ako su tužbe osnovane. Država svakako može dobiti po pristima ako nad svojim narodom sprovodi glupe zakone. I za to se treba boriti…treba pokazati zube i tražiti svoja prava. Ne mora to odmah ići tužbom na Strasbourg, ali treba pokazati zube i boriti se kada smatrate da ste u pravu.
Ispričat ću jedno moje iskustvo iz porezne.
Naime, moja mama nije odjavila podstanara iz stana iako je on izašao. Porezna je tako godinama naplaćivala porez na najam, ali nikada nije slala uplatnice mojoj mami, tako da ona za to nije ni znala.
I tek kada sam ja prijavio poslovni prostor kod mame, to je nekako iskočilo i stigla je uplatnica i za poslovni prostor i za porez za taj najam. A ta cifra bome nije bila malena, jer se godinama toga nakupilo.
I ja k njima na razgovor da što je to…i pričam sa nekim momkom mojih godina i vidim ja da on mene razumije da nismo mi toliko krivi kada nismo godinama dobili nikakvu obavijest o tom dugovanju, ali on se nije puno trudio da tome izađe u susret. Samo se pozivao na zakon.
I velim ja njemu da taj zakon mora imati smisla da bi se provodio…a ne da ga se on drži ko pijan plota.
Na što je on meni odgovorio: “Zakoni tu nisu da imaju smisla”
Razgovor je već bio u laganoj tenziji, i na takvu njegovu izjavu ja sam naprosto poludio… jer mi u facu govori da će on sprovesti nešto što nema smisla. Toliko sam se počeo derati na njega…da se usrao, skočio iz stolice i pobjegao prema vratima.
Rekao mi je nešto u stilu: “Ajde onda ti sjedni na moju stolicu i riješi ovo kad si tako pametan”
Ja skužio da sam pretjerao, da će me uskoro zaštitari nositi iz porezne…ali nisu, haha.
I skužim pritome da bi on meni izašao u susret kad bi uopće znao kako. Ali što on zna …on ima procedure na kompjuteru koje mora ispoštovati.
I nakon naše dernjave završim kod neke više pozicionirane gospođe, činila mi se da je glavna na tome katu. I ljubazno ona meni kaže “da se ne bodem sa rogatima”. A ja vidim na njezinoj ljubaznosti da je njoj sve jasno da sam ja u pravu…i lijepo je pitam da mi objasn sljedeće:
“Kako ja kao firma sam po zakonu dužan imati sve transparetno pred svojim kupcima, od cjenika, računa …svega… a oni koji bi trebali biti na čelu te države, kako si oni mogu dopustiti da rade tako nonšarlantno da ne pošalju mojoj mami nikakvu opomenu o dugovanju godinama. (O 4 godine se radilo)”
I kaže ona da im je kaos da se greške dešavaju. Znači prizna gospođa grešku…i ja je lijepo pitam što ćemo sad?
I što se desilo…oprostili su mi onoliko dugovanja koliko im je računalo omogućilo da brišu. Sve što je prošlo nekakav rok, nisu mogli brisati i to nisu mogli brisati.
Shvatio sam da su stali na moju stranu koliko su mogli, a da u onoj mjeri koliko nisu znali kontra računala i svojih procedura. Reko hvala, to mi je bilo najbitnije. Da se oni ponesu tako da je smisao iznad zakona, ne obratno.
Iz ovog primjera sam ipak poučen da su i u poreznoj samo ljudi, i kada se vidi da nije bilo zle namjere utaje poreza i sličnih malverzacija, da će oni izaći u susret.
Sigurno da neko malo poslovanje koje prihoduje manje od osnovnog davanja (koje bi se davalo za neko osvnono pravno lice) …je zapravo legalno po zakonu koji je utemeljen na ISTINI.
Svaka država bi trebala imati zakon, koji bi omogućio rad i takvim poduzećima.
No kako su sami rekli, u kaosu su…bore se sa milijon vjetrenjača i ne stignu riktati zakone za takve “sitnice”. Ali isto onda niti nemaju akcije da hvataju takve. Što bi na kraju oni ili itko imao od toga? Da se trude uništavati one klice koje će možda jednog dana izrasti u nešto i biti sposobne uplaćivati u državnu kasu kroz poreze…i hraniti i njih i sve druge.
Samo treba malo više biti chill i shvatiti da su ljudi ti koji sprovode zakone. Hvala Bogu, još nisu računala koji to sprovode. Al zato kada računala budu znala sprovoditi zakone, zakoni će isto tako biti temeljitiji, uređeniji i fleksibilniji na adaptaciju i promjene.
žž.