Instant A. - razvoj page-a ili kupnja

Pozdrav webmajstori,

Planiram započeti sa FB IA. Nemam nikakvu fb stranicu. E sad budući da se odavno nisam bavio FB stranicama ne znam koliko je teško sada doći do fanova i kako optimalno trošiti novce na oglašavanje. Tako da je možda pametnije kupiti neki fb page sa već postojećom bazom fanova odakle će se takav page moći i lakše širiti? E sad mi nije jasno kako procjeniti koliku zaradu na IA mogu očekivati od fb stranice koju kupim. Znam da dosta faktora igra ulogu; like-ovi, aktivnost, zemlja…
Kod AdSense web site-ova je to dosta lagano odrediti - mjesečna zarada x12-24, a kako kod FB page-ova koji nisu nikad bili spojeni na IA?

ono što sam naučio na ovom forumu je da je fb stranica na prodaju - mačak u vreći

Volio bih čuti malo više iskustava ljudi koji se ušli u IA, kako su gradili stranice, s koliko su članaka krenuli i sl.?
Ako se FB page krene graditi od nule izgleda mi dosta velik rizik oglašavati postove kako bih stekao fanove koje bi zatim preusmjeravao na web sa kupljenim člancima i nadao se nečemu.
Bojim se da troškovi ne “pojedu” prinos od IA? Kako balansirati između svega toga?

Uvik ti je bolje graditi page.

  1. primjer: kupit ces page, nabacan laznim lajkovima

  2. primjer kupit ces page, skupljen sa skriptama

  3. primjer kupit ces page koji moze otici na unpublish nakon kupovine

  4. primjer kupit ces page sa laznim predstavljanjem aktivnosti (share na druge itd)…

Gradnjom sam svog page-a ces imati tocno ciljanu publiku i manje ce te glava bolit, ali vise ces novca dati…dugorocono ispljativije…

Nebih se slozio da je uvijek bolje graditi vlastiti page, jer to moze biti znatno skuplje i dugorocnije, a ne zna bas i svako napraviti page, da bude targeted, a da ga to ne kosta cijelo bogatstvo.

Odgovor na ovo pitanje nije moguce generalno odgovoriti, vec ovisi od slucaja do slucaja… Ako imas velikog iskustva s fejs oglasavanjem, ako imas velik budzet i jasan cilj onda je mozda bolje graditi ga sam. Ako nemas bar jedno od navednog onda bi puno jeftinija i brza varijanta bila kupiti gotov page, s tim da naravno dobro proucis brojke pagea kojeg kupujes.

Netko ce reci i da je bolje napraviti kucu sam, a ne platiti nekom drugom da ti je napravi. E pa nije to bas tako, osim ako nisi majstor zanata.

Je upravu si… Ali dobar page, primjer tvog je i hrpa novca…NI to ne moze bas svako priustiti.
Ja bih savjetovao uvik da se krene od 0…cisto i radi unpublisha.

Inace ja sam za gradnju svog pagea od 215k lajkova ukupno potrosio nekih $20.000 (netko ce se mozda na ovu cifru i nasmijati), a gradio sam ga godinama, mogao sam proci puno jeftinije da sam onda znao stvari koje sam kasnije naucio. Sada ga prodajem za puno puno manje od ulozenog jer stvari su se promijenile.

2 Likeova

Do sada sam se bavio samo običnim web-ovima i AdSense-om pa želim otići malo dalje, e sad razmišljam IA ili Amazon Affiliate? Kod IA se bojim većih početnih ulaganja i velikih troškova, gradnja affiliate web-a od nule mi izgleda dosta jednostavnije.

Za amazon affiliate sajtove trebas imati znanje iz SEO-a, a za IA znanje oko FB oglasavanja, pronalaska viralnog contenta i slicno. Vidi sta ti vise lezi, pa kreni s tim.

Za Amazon i SEO, moraš biti što pametniji i imati što više znanja, učiti i raditi nešto kvalitetno, za IA je bolje biti što gluplji i spretniji da možeš što više spamati, kopirati itd. Sad vidi za što si sposobniji.

Tu ne vrijeđam nikoga osobno, nego je to samo moje viđenje odnosa Facea (smeća kojeg su porazili spameri) i Googla koji je svoju tražilicu doveo do savršenstva.

2 Likeova

Sve je do svake individue, njegovih sposobnosti, znanja i želje za novom edukacijom. Možeš raditi sve, a možeš samo jedno. Možeš ulagati i da ide brže, a u suprotnom će biti sporije. Isto ti je i kod AMZ (čak i teže).
Pitanje za tebe da li hoćeš “domaću” ili “stranu” publiku?
Ja sam krenuo sa IA i sa domaćom i sa stranom, a zapostavio sam AMZ. Vide ću šta dalje.
Od mene savet je da treba započeti pa kad malo uđeš u štos onda kupiti stranicu jer se stvari brže odvijaju, ali opet zavisi od tvog budžeta i onih već gore navedenih stvari. Kako god uzmeš odluka će biti samo tvoja, ničija više, a šta god odlučio biće ispravno. Svu sreću ti želim.

Hvala na lijepim željama. Malo ću surfati i proučavati materiju pa ću odlučiti u kojem pravcu i na koji način nastaviti.