Integracija skladišta i web shopa

Pozdrav,

koji se sustavi odnosno principi koriste da bi web shop prikazivao aktualno stanje skladista? Mora li trgovina imati erp softver koji to omogucava ili postoje neka medjurjesenja?

Mi obično svakih pola sata do sat eksportiramo nekakav .xml s “stanjem” koji onda parsiramo na neki shop (opencart npr.) , nije realtime, ali približno :slight_smile:

Nekakvi napredniji sustavi bi zahtjevali direktnu interakciju s shop riješenjem putem web servisa npr.

My $0.02

Radim trenutno na nekom projektu koji zahtijeva tu sigurnost da ne bude naplaćen proizvod kojeg nema na skladištu. Na taj način sam i ja mislio postaviti sustav, međutim zanimalo me postoji li neko naprednije rješenje.

A što je sa poslovnim programima za isporuku i vođenje skladišta, imaju li većinom opciju za export podataka u neki proizvoljni format?

Teoretski bi mogao updejtati shop bazu nakon svake promijene stanja skladišta i to bi onda učinilo “real-time” stanje.

Bilo bi idealno kada bi skladišni sustav mogao eksportirati samo proizvod koji je trenutno “prodan” a ne kompletno “novo” stanje baze, jer ako je puno proizvoda - dugo će se stanje “uploadati” i “parsirati”

Za naše riješenje smo uspjeli ispregovarati XML koji onda parsiramo, dok mislim da je standard na tim “skladišnim” programima CSV kojeg onda moraš parsirati.

O kojoj tehnologiji se radi? To je jedna o bitnijih stavki u ovome, npr. Ako se radi o .net i MS SQL serveru onda imaš mogućnost napraviti linked server sa skladišta i to prikazivati u web shopu, a narudžbe onda spremati u svoju bazu. MySql nema takvo nešto koliko ja znam.

A i ne treba ti nikakav erp sustav za takve stvari zašto jednostavno ne napraviš dvije konekcije koje će ovisno o tome što radiš biti upogonjene pa onda kad serviraš nekak view koji ti treba prikazati podatke o stanju na skladištu ne pozoveš jednu konekciju, a kada trebaš upisati nešto u drugu bazu povučeš drugu konekciju i odradiš to, mislim da to ne bi bio problem odraditi niti sa PHPom.

Nisam siguran na što točno misliš. Recimo da ja moram omogućiti nekoj trgovini koja trenutno prodaje artikle offline brzu integraciju web shopa. Web tehnologija je PHP/MySQL. Znači iz njihovog postojećeg softvera moram izvući sve informacije o artiklima.

Ne znam kako rade ove trgovine koje i jesu web shopovi, a imaju skladište i live provjeru dostupnosti, recimo ekupi.eu.

Pa npr. imaš web shop na kojem hoćeš prikazati podatke(stvarno stanje količine i sl), ti podatci su spremljeni u nekoj bazi na nekom serveru, postoje dva načina da dođeš do tih podataka, jedan je public API, a drugi je spajanje direktno na bazu preko tvog web shopa.

U prvom primjeru koristiš cURL i file_get_contents, u drugom primjeru radiš klasičnu konekciju na bazu s tim da je u ovom slučaju baza na udaljenom serveru.

Nakon što si dobio podatke koje si htio, u našem slučaju količinu itd., prikažeš ih na stranici, nakon što kupac napravi narudžbu te podatke želiš spremiti u bazu, u slučaju da radiš po prvom primjeru sve ti je jasno, a u slučaju da radiš po drugom primjeru, najprije moraš otvoriti konekciju na bazu web shopa, jer ako koristiš konekciju s kojom si dohvatio podatke nećeš ih moći spremiti s obzirom da su ti podaci u drugoj bazi. Znači dvije baze, dvije konekcije i to je sve.

Nadam se da sam sada bio malo jasniji, ako nisam onda ću ti probat nacrtati. :slight_smile:

Sigurno postoje nekakvi public APIji kojima se onda ovi na ekupi.eu služe. I onda putem XMLa ili čega već dohvaćaju te podatke i prikazuju ih na stranicama.

Prvo pitanje koje se ovdje treba postaviti je o kojoj se robi radi da je nužno realtime stanje zalihe?

Druga stvar u koju me je uputio frend koji je u biznisu jako dugo je trivijalna. Na webu koji je dostupan public ne želiš prikazati TOČNO stanje zalihe. Zato što tu zalihu može vidjeti i konkurencija.
On kaže da je najbolje prikazivati zalihu kao semafor, crveno (nema), žuto (li-la), zeleno (dovoljno). Naravno da za to treba odraditi minimalne i maksimalne zalihe artikala koje se temelje na obimu prodaje za period.

Kako smo utvrdili da nije potrebno realtime stanje zalihe ;), dovoljno je povremeno ažurirati zalihu na web serveru.
Najbolje je minimizirati prijenos podataka. To je najbolje napraviti tako da se šalju samo zalihe onih artikala koje su promjenjenje od zadnjeg prijenosa. U tu svrhu je najbolje kod svake promjene zalihe zapisati šifru artikla. Kod slanja podataka referencira se na artikle koji su promjenjeni.

Ja moram napraviti web shop rješenje koje će se lako moći integrirati s postojećim, klasičnim sustavima prodaje. Tako da nema nikakve online baze, nego je baza podataka u klasičnom softveru. Recimo, obične trgovine uglavnom nemaju web shopove, ali koriste nekakav softver za praćenje stanja, naplatu, izdavanje računa i slično. I sad ja trebam iz tog softvera dobiti real-time stanje i prikazati ga na webu.

Što se tiče stvarne potrebe za real-time stanjem zaliha, vjerojatno i neće bit moguće to na taj način izvesti. Ali potrebno mi je što točnije stanje da se ne događa da kupac naruči i plati neki proizvod putem web-a, a na kraju se ispostavi da ga nema na stanju. S druge strane, kad kupac naruči proizvod, sredstva na kartici se mogu rezervirati, onda netko ručno provjeri je li proizvod dostupan i tek se onda izvrši stvarna naplata i pošalje proizvod dostavom. Vjerojatno će tako i biti, samo sam htio izbjeći ovaj postupak ručne provjere.

Možeš staviti provjeru stanja zaliha dodavanjem u košaricu te kod samog checkout.
To bi vrlo jednostavno a i mislim da web shopovi rade provjere prilikom dodavanja u kiošaricu ili kod checkout znaći sa logike webshopa nebi izmišljao toplu vodu samo bi provjere radio na “live” bazu.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja