Internet prodavncica - prijava i porez

Nisam našao da je negde konkretno objašnjeno ovo a zanima me.

Naime, kakva je procedura za otvaranje online prodavnice u Srbiji? Da li se može prodavati kao fizičko lice, da se na sajtu prodaju razni proizvodi za negu ili slični preparati iza kojih stoji odredjeni brend i njihova deklaracija i kvalitet, kao što to radi na stotine fizičkih lica preko sajta Limundo i sličnih?

Koliko je rizično prodavati preko sajta takve stvari kao fizičko lice?

I ako je previše rizično i potrebno bi ilo nešto otvoriti, šta tačno i koliki je porez za to i troškovi?

Potrebni su mi što precizniji i tačniji odgovori na ova pitanja, a ko mi to detaljno objasni častić u ga prvim proizvodima for free ili bilo kakvu uslugu mogu ponuditi zauzvrat. :slight_smile:

Baš mi je potrebno da se dobro informišem oko ovoga, ići ću uskoro i na savetovanja, ali bilo bi dobro da mi kaže neko iz prve ruke ili pouzdanih informacija.

Hvala unapred na odgovorima.

1 Like

Ako zelis iole ozbijnije raditi, moras registrovati barem trgovinsku radnju. Već duže vreme kod nas progone prodavce preko Interneta i to će im sve ćešće biti na meti jer previše švercovane robe prolazi tim kanalima.

Registracija je prilično jednostavna i što je najbitnije ne moraš posedovati fiskalnu kasu.

Porez i doprinose možeš plaćati na dva načina: prema stvarno utvrđenom prihodu ili paušalno. Moj prijatelj u Subotici je dobio paušalnu mesečnu obavezu 25.000 dinara, a sama obaveza zavisi od grada do grada, a poželjno je da sedište bude u manje razvijenoj sredini (ili nekom selu) kako bi dobio manju obavezu. Paušalac vodi samo jednu knjigu u koju piše ukupan prihod i ne treba mu knjigovođa.

Ako se opredeliš da plaćaš prema stvarno utvrđenom prihodu, onda si u obavezi sebi isplaćivati zaradu svaki mesec i to je oko 17.000 mesečno obaveza prema državi. Porez na dobit plaćaš prema dobiti koja se izvodi tako da se na kraju godine prihodi umanje za rashode i na razliku se plaća 15%. Tih 15% se posle deli na 12 meseci i to ti je akontaciona obaveza u narednoj godini. Koliko će to biti zavisi isključivo od tvog poslovanja. Za ovu varijantu trebaš plaćati i knjigovođu, pa kada se sve sabere,verovatno je povoljnija prva varijanta, jer kad platiš svoje obaveze sa ostatkom para raspolažeš kako želiš.

Moj ti je predlog da odeš u svoju poresku upravu i pitaš kolika bi ti bila mesečna obaveza za paušalnu radnju sa šifrom 47.91 - Trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta.

Za neregistrovano obavljanje delatnosti rizikuješ da te uhvate i kazne. Ranije Poreska nije bila nadležna za takvu kontrolu, ali od prošle godine jesu. Kada te uhvate dobiješ kaznu, nalog da se registruješ, mogu ti oduzeti rpobu bez pokrića itd…

1 Like

Hvala puno na jako detaljnom, preciznom odgovoru i vremenu izdvojenom za njega. Bukvalno sve informacije koje su me zanimale u ovom trenutku na jednom mestu. Sve pohvale snisson!

Otici cu u poresku uskoro i videti koliko bi mi mesecno bio pausalni porez. Mozes li mi reci jos samo jel bih mogao ja na primer registrovati to u opstini Vladicin Han iako sam u Beogradu? Jel tako nesto dozvoljeno? Mislim zbog gledanja najmanje stope pausalnog oporezovanja. Hvala puno unapred.

U načelu nije problematično, ako imaš tamo adresu, ali zna biti jako nepraktično, zbog komunikacije sa porekom upravom.

1 Like

Hvala na odgovoru. Aha, znači u slučaju da hoću da registrujem u nekoj drugoj opštini gde inače ne živim, morao bih da menjam i svoje mesto prebivališta?

Ne moraš da menjaš svoje mesto prebivališta, ali komunikacija sa poreskom upravom ide prema sedištu radnje, što znači da bi za tebe bila nadležna PU u Vladičinom Hanu (odnosno nadležna PU ukoliko nema PU u samom Hanu). Sve poreske prijave i zahteve, te evnetualne kontrole bi imao iz Hana, što otežava ukoliko si uglavnom u BG. Također, moraš imati neku adresu na kojoj je sedište i na koju oni šalju poreska rešenja.

1 Like

Da da kapiram, hvala puno na odgovoru. Onda ću izabrati neku opštinu u Bg okrugu gde su najniže plate odnosno gde bi bila najniža stopa za porez. Gledao sam sad baš detaljnije onih 7 grupa za paušalno oporezovanje, pa ne znam u koju grupu bi mogli da stave trgovinu na malo putem pošte i interneta? I ako bih naveo u slučaju takvog načina poslovanja da mi je sedište u nekom selu, da li bi to uticalo na smanjenje osnovice za oporezivanje? Vidim sad baš da su ove godine digli u znatnoj meri visinu poreza za paušalce u odnosu na pre, pa ću morati da prikupim što više caka za umanjenje osnovice za porez.

Nema tu puno mogućnosti ako si paušalac. Ako vodiš knjige, onda je druga situacija, ali paušal ti daje veću slobodu. Samo osnivanje u nekom manje razvijenom području ti pomaže, jer drugi kriterijumi su prihod, broj zaposlenih i slično. Tu ne možeš puno uticati, jer je delatnost najvažniji kriterijum. Ja, recimo imam registrovan stari zanat i zahvatanja su mi 17.000,00 i to je najniže.

1 Like

Da, hvala još jednom na odgovorima, razrešio sam sada sve nedoumice, pa mi ostaje samo da se konkretno informišem u poreskoj službi koliko bi bila visina tih dažbina u mom slučaju i to je to.

1 Like

Da li si uradio nesto konkretno sa ovim?