Pozdrav,
Volim ja da je sve po zakonu! Ali ne volim kad tri predsjednika naruče 100 respiratora a mi dobijemo 80 ventilatora vrijenih 11 miliona…
Ako će mo realno, ja već plaćam poreze jer sam zaposlen u firmi, tako da nikakve svrhe nema da plaćam još jedan porez jer sam sposoban i želim raditi i u privatno vrijeme
Formula u Fbih je na 80% ukupnog prihoda 10%poreza i 4%zdravstvo na bilo koji iznos koji primim.
Primam oko 500€/mj 70% toga ide putem paypala a ostatak na žiro.
Trebam neke savjete kako izbjeći ili umanjiti plaćanje poreza, jer svi znamo da može ali nitko da kaže kako, gospodo skinimo rukavice
I još me zanima kakvo je stanje u HR jer bih imao opciju da se prebacim …
Nije puno za šta ?
Kolko uzimaju za zdravdtvo od cigara alkohola itd mogli smo biti u levelu švicarske a ono oni djau posao nabavke respiratora poljoprivredniku pa se čude kad dobiju ventilatore…
Da je samo tih 14% nego hoce od 2015-te pa do sada 14% AHAHAHAHHAHHAHAHAHAHA
Unio sam u državu za 5 godina preko 100k € i sada traže 14% od toga sto sam potrosio u istoj toj drzavi… Dobit ce od mene samo bananu ovu između dva jajeta isto što sam ja od njih dobio
Jeli ima neko zakonsko uporište po tom pitanju, ili misliš na neki drugi način izbjeći plaćanje? Zanima me, najprije zbog toga što isto radim (u manjim iznosima), pa sam i sličnog mišljenja. Po meni, Online poslovi ne trebaju biti u istom okviru plaćanja kao i drugi poslovi. Prvo, u državu uvoziš devize, 2. trošiš barem 90% tih deviza u toj državi, 3. nikakve podrške i pomoći nemaš od države (što drugi ipak imaju)
Pitao sam, robijati ne mogu. Tako da mi ne mogu ništa.Izdavanje ličnih dokumenata ne mogu mi osporiti ( lična karta , pasoš) lična karta manje više pasoš mi je samo bitan.
I to je to, radim dalje, račune kad ugase raditi cu na ime djevojke, MOŽDA ali MOŽDA tada budem plaćao porez 11% zdravstvo 4 % nikada necu platiti jer se privatno liječim.
Ja bih ti predlozio da se malo raspitas. Mesecni troskovi oko 85€ doprinosi, 130€ plata, knjigovodja oko 40€, posto radis od kuce, registrujes firmu na kucnu adresu, placas sve racune (struja voda, internet, mobilni, informatika… , gorivo za auto…) sve to placas sa racuna firme i onda na ono sto ti ostane (dobit) platis 10% poreza i mirno spavas. To je preduzetnik sa isplatom licne zarade.
Koja moraš biti budala da platiš nešto što si potrošio davno, i što njihovom greškom u zakonu nije regulisano ?
Što je najjače davno sam pisao o ovome, sa 17 godina odlazim u poreznu upravu u svom gradu (na nagovor oca kako je rekao kad tad jebaat ce te…) i objašnjavajući čiki koji tu radi, balavac mu priča o nekim hiljadama eura koje zaradi a on u mene gleda ko tele u šarena vrata i na kraju mi ssamo reče. “Dijete radit to dok možeš i svaka ti čast kad znaš, ■■■■ ti mene ako ja znam kako bi te mogao oporezit, nema kod nas tog zakona”.
Greška mi je samo što nisam tražio neki papir da mi to napiše i ovjeri sada bi ih jebavao k’o kantu
Cifre koje bi trebalo platiti su velike, a novci su potrošeni, ne mislim raditi godinu dana free…
ma čudno mi to da ne blokiraju banku, to mi i je jedini problem, jer ja imam HR osobnu i putovnicu, tako da mi se je*e za njihove dokumente, ali banka mi je u BiH…