Jel ima gde ovakva skripta?

Jel ima gde skripta slicna ovoj ?
MF-NEWS Make fake news article generator

Ne znam gdje ima, ali meni se više sviđaju ovakvi, uvjerljiviji sajtovi: hrvijesti.com ili novosti24.net

moze se napraviti skripta za tako nesta, nije nikakav problem…

Nakon ovog tvog posta bacio sam se ja u izradu plugina za WP, trebao bih uskoro biti gotov pa ti javim kada mi odobre na CodeCanyon-u za prodaju.

Kakva prodaja ?
Radiš na GPL licenci…

[quote=“dev_masta”]Kakva prodaja ?
Radiš na GPL licenci…[/quote]

Da i?

Kakve veze to ima?
Moj drug vec skoro 2 meseca uspesno prodaje jedan plugin. :slight_smile:
Fora je samo sto ide 50-50 od prodaje,ali ako imas vise prodaja onda ide tebi 70 :smiley:

[quote=“agent47”]Kakve veze to ima?
Moj drug vec skoro 2 meseca uspesno prodaje jedan plugin. :slight_smile:
Fora je samo sto ide 50-50 od prodaje,ali ako imas vise prodaja onda ide tebi 70 :D[/quote]

Da samo da bi došao do 70% treba prodati stvari za više od 75k dolara, ali to nije uopće bitno bitno je to da se krše neka pravila, a to možeš vidjeti i ovdje WordPress And Thesis Go To Battle. Mullenweg May Sue. - The Next Web gdje je Matt htio tužiti Pearsona.

A ovo su ti reference na GNU GPL.
GNU General Public License - Wikipedia, the free encyclopedia
GNU General Public License v2.0 - GNU Project - Free Software Foundation

To što netko nešto radi ne znači da je to legalno.

Ja kao autor plugina ne kršim pravila. Pravila krši envato kada mijenja licencu pod kojom dalje prodaje plugin, ja sam samo sklopio ugovor s njima prema kojem dobivam postotak zarade koju oni ostvare prodavajući moj plugin.

Znači, voljan si s nama podijeliti taj plugin ? :smiley:

Mislim, dugo sam razmišljao o ovom “breach of ethics”.
Kad smo već dobili toliko gotovog koda free na korištenje, to što smo sami napravili još par redova bi bilo fer da je isto free na korištenje.

Ja recimo ne stvaram novi kod, ali se odužujem zajednici tako što sam već desecima novih korisnika wordpressa pomogao da riješe neke basic probleme ili sam im pomogao sa nekim (za njih) naprednijim izmjenama php koda.

Zašto bih ja svoje osobno vrijeme, trud i znanje dao svima besplatno na korištenje ako to ne želim?

GPL licenca ne podrazumijeva besplatan kod, dapače, ja smijem prodavati i WordPress ako želim, licenca to dozvoljava.

Po meni je super što su momci napravili WordPress i dijele ga besplatno, svaka čast, od njihovog truda ja danas zarađujem i zbilja to cijenim. Ali oni nisu kupci mog plugina. Kupci plugina su ljudi koji nemaju veze sa WordPress-om i nisu njegovom razvoju pridonjeli, tako da se nemam zašto toj ‘zajednici’ odužiti.

I php kod ti je dan besplatno na korištenje, nitko ti ne naplaćuje instalaciju php-a na mašinu. Jel to znači da sve šta se vrti na php-u treba biti besplatno?

Jesi li pročitao ti tu licencu?

WordPress › Support » Am I allowed to modify WordPress and sell it for money?

Riječ ‘Free’ u GPL licenci se na naš jezik ne prevodi kao ‘besplatan’ već kao ‘slobodan’ kod. Ti smiješ raditi sve sa tim kodom, prodavati ga, mijenjati ga itd. dokle god u source kodu ne diraš, konkretno ovdje, WordPress brand, i dokle god licenca pod kojom distribuiraš (prodaješ) taj kod ostaje GPL.

[quote=“APazinjan”]WordPress › Support » Am I allowed to modify WordPress and sell it for money?

Riječ ‘Free’ u GPL licenci se na naš jezik ne prevodi kao ‘besplatan’ već kao ‘slobodan’ kod. Ti smiješ raditi sve sa tim kodom, prodavati ga, mijenjati ga itd. dokle god u source kodu ne diraš, konkretno ovdje, WordPress brand, i dokle god licenca pod kojom distribuiraš (prodaješ) taj kod ostaje GPL.[/quote]
WordPress › Support » Am I allowed to modify WordPress and sell it for money?

pa onda u licenci imaš i ovaj dio:

[quote=""]You may modify your copy or copies of the Program or any portion of it, thus forming a work based on the Program, and copy and distribute such modifications or work under the terms of Section 1 above, provided that you also meet all of these conditions:

You must cause the modified files to carry prominent notices stating that you changed the files and the date of any change.
You must cause any work that you distribute or publish, that in whole or in part contains or is derived from the Program or any part thereof, [b]to be licensed as a whole at no charge to all third parties under the terms of this License.[/b][/quote]

itd, itd.

Ali “ne bih se štel mešat” jer ova problematika prelazi moj prag znanja i razumijevanja prava, a pogotovo prava i obveze vezanih uz sve moguće licence koje su danas na tržištu.

Taj podebljani dio si krivo shvatio.

Software kao takav baziran na GPL licenci mora biti besplatan, ali ono što ti možeš naplatiti je distribucija tog software-a. No jednom kada netko kupi GPL licencirani softare, i plati za njegovu distribuciju, on ga dalje može besplatno dijeliti ili prodavati.

Imaš i laički, bez pravnih fraza, sve objašnjeno ovdje: Selling Free Software - GNU Project - Free Software Foundation (FSF), Frequently Asked Questions about the GNU Licenses - GNU Project - Free Software Foundation (FSF)

Baš mi drago da sam pokrenuo (opet) ovu raspravu, iako je offtopic.
Svaki put nešto novo naučim.

Vidim da sam dobro piknuo, ali krivo mislio.
Smije se prodavati GPL software i/ili naplaćivati njegova distribucija.

Ali ako OP kupi plugin od tebe, smije ga i staviti javno dostupnim ovdje na forum ?

[quote=“dev_masta”]Baš mi drago da sam pokrenuo (opet) ovu raspravu, iako je offtopic.
Svaki put nešto novo naučim.

Vidim da sam dobro piknuo, ali krivo mislio.
Smije se prodavati GPL software i/ili naplaćivati njegova distribucija.

Ali ako OP kupi plugin od tebe, smije ga i staviti javno dostupnim ovdje na forum ?[/quote]

Šta se mene tiče, ako on to želi, neka i napravi.

S pravne strane, nemam pojma. Jer ako pogledaš na envato marketplace-u, oni imaju definirane neke svoje licence i zabranjuju dijeljenje, preprodaju itd. E sad kako to njima funkcionira s obzirom na pravila GPL licence, nemam pojma iskreno.

Da nešto krivo rade vjerojatno bi im već netko prigovarao, nije da su oni malena riba, imaju preko 2 milijuna članova.

Mene sad sve skupa na temelju čega je onda Mullenweg htio tužiti Pearsona radi izrade Thesis frameoworka. Da li mi to možeš objasniti s obzirom da si upućen u to.

Problem je u tome što Chris prodaje Thesis framework pod drugačijom licencom, dakle nije naslijedio licencu prema pravilima GPL-a.

Njegov je stav da Thesis Framework koristi 99% svojih funkcija i da on ne želi omogućiti drugima da besplatno dijele dalje njegove teme, ili ih preprodaju, što GPL licenca omogućava.

Matt kaže da Thesis ovisi o WordPress-u, da bez WordPressa Thesis ne može raditi, i da bi Thesis morao imati GPL licencu.

Chris se ne želi prebaciti, ne iz razloga što bi to moglo loše utjecati na njegovu zaradu (jer postoje primjeri gdje su poznati autori premium tema prešli na GPL i povečali revenue, npr. StudioPress), nego zato što on smatra da to nije u redu.

Matt ga neće tužiti, barem ja mislim, ali bi ga mogao tužiti bilo tko drugi iz WordPress zajednice, jer velika većina smatra da je Matt u pravu. Matt kaže da je svoje stajalište potvrdio i kod pravnika specijaliziranog za GPL (ima neke veze sa Mozillom). Chris nije zabrinut jer smatra da je u pravu, i nije ga briga što drugi misle jer on misli drugačije.

Po mom mišljenju, u pravu je Matt. Ako u GPL licenci stoji da se ona mora naslijediti u slučaju derivacije, a Thesis mora koristiti barem neke funkcije WordPress-a, onda bi i Thesis trebao biti GPL. No također smatram da je GPL licenca malo smiješna jer omogučuje to besplatno dijeljenje tuđeg rada, ili još apsurdnije, preprodavanje, bez da si ikako pridonio razvoju tog software-a.

Ta GPL stavka mi je smiješna, dijeljenje mi je još ok, zato i postoji OpenSource. Ne znam, teško je sad donijeti ispravan stav o tome kada ima milijun uglova iz kojih stvar treba gledati.

Imam ja ovu skriptu, ja je licno pravio ako kome treba neka osavi email da posaljem np :slight_smile:


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact