Trebam savjet u vezi Joomle
Moram obnoviti nekoliko jako starih Joomla sajtova. Radi se o Joomli 2.5.28 koja radi na PHP 5.4.
Novi Joomla sajtovi su Joomla 5.0 ili više. Nisam dugo radio sa Joomlom i ne kužim ništa u Joomli 5.0. Dobro se snalazim na Joomli 3.9. Pitanje je, dali je potrebno pod svaku cijenu prelazak na Joomlu 5.0 ili mogu odraditi par sajtova na Joomli 3.9 koju dosta razumijem. Ovi stari sajtovi rade preko deset godina na PHP 5.4 i nema nekih problema sa njima. Imam par sajtova na Joomli 3.9 rade ne PHP-u 7.2 bez problema. Ako počnem kontat Joomlu 5.0 trebati će mi 100 godina, a 3.9 dosta kužim. Sajtovi bi trebali raditi još cca 7 do 8 godina. Zahvalan na svakom savjetu.
Princip je isti,ostalo su nijanse…Template,Meni,Kategorija,Modul i Plugin…
Nisam siguran da možeš ići odmah sa 2.5 na 5, mislim da ćeš morat postepeno, medjutim isto tako je pitenje koje sve pluginove, module i komponente imaš, te koji su njihovi zahtjevi. Isto tako je pitanje do koje verzije Joomle su podržani pluginovi, moduli i komponente.
Mislim da bi to trebao svakako prvo na dev ili stagingu raditi. Jer će sigurno negdje biti krš i lom.
preporučio bi ti da se prešaltaš na 4 ili 5 joomlu. Kad jedan web postaviš u novom sustavu i počneš raditi vidiš da nije toliki problem. JEdino što admin sučelje sada u novom liči više na Wordpress. Isto sam bio navikao na stari sustav no novi radi ko singerica i jedino je bilo potrebno pohvatati novi raspored.
Imam još jedan problem. Templeti koje imam od Rocketha a koji mi se sviđaju su svi u Joomli 3.9. Ovi na 5.0 mi nisu nešto baš po volji. Dali mogu imati nekih problema u budućnosti ako ostanem na Joomli 3.9. Ovi stari sajtovi su još na Joomli 2 i nešto, rade još dan danas na PHP-u 5.4 a prošlo je cca 10 godina kako su napravljeni. Ovi neki koje imam na Joomli 3.9 rade na PHP-7.2 i nemam briga sa njima
Možeš, verovatno su svi ti sajtovi šuplji ko švajcarski sir po pitanju bezbednosti sajta i podložni hakerskom napadu.Tako da vrlo verovatno neko ti može srušiti sajt ili ubaciti virus na njega.
Hvala. Znam i sam da je to slaba točka.
Dali je težak prelazak sa Joomle na Wordpress. Nisam nikada ništa radio u Wordpressu. Neda mi se ponovno učit iz početka.
Ako ti se ne da učiti, da, teško je. A konkretno, sve ovisi o tvom znanju, ako misliš samo na administraciju, ne bi trebalo biti teško. Pogledaj par tutoriala na youtube-u ili negdje, pa vidi kako izgleda to što tebi treba.
Ma meni je to u stvari hobi. Nisam dugo radio ništa u vezi Joomle pa su me iznenadile velike promjene. Vjerojatno ču započeti sa Joomlom 5. Moram malo raditi na pamćenju pa sam izabrao web da aktiviram moždane vijuge.