Joomla da li je potrebno?

Pozdrav,
Nocas mislim instalirat joomlu i sada me zanima sljedece:

  • vidim da je izasla vec verzija 1.5.20 da li da instaliram tu verziju?
  • da li da svaki put kad izade nova verzija nadodam na postojecu?
  • i da li instalaciju za hrvatski jezik i slova na cijelokupnoj stranici,i administraciji instaliravam nakon instalacije joomle ili?

Molim vas odgovoirte sto prije :smiley: da se primim posla :smiley: hvala

što se tiče HR jezika, to naknadno staviš.

ja imam joomlu već skoro 2 god, još nisam upgredjo i sad razmišljam kak bi trebao. al em strah. s phpBB-om i updejto sam imo dost problema. bilo je nakon svakog updejta po neka greška.
zanima me kakva je procedura sa joomlom?

:smiley: o joomlinoj proceduri ti neznam puno :smiley: mozes mi reci naci da li da instaliravam tu najnoviju verziju?

Nije nužno. Bolje pogledaj koje komponente želiš jer postoje komponente i moduli koje neceš tako jednostavno nakacit na neku novu verziju.

Ja recimo na 2 stranice koristim Joomlu, na jednoj imam staru verziju 1.0 a na drugoj 1.5… Jednostavno tako mi odgovara.

aha kuzim da izaberem verziju po svojim potrebama,
ali neznam sad tocno koje cu sve module dodat…znam odprilike pa cu se po tome bazirat…
da li za verziju 1.5 ima vise manje svih modula kao i za 1.0?

[quote=“bagy777”]aha kuzim da izaberem verziju po svojim potrebama,
ali neznam sad tocno koje cu sve module dodat…znam odprilike pa cu se po tome bazirat…
da li za verziju 1.5 ima vise manje svih modula kao i za 1.0?[/quote]

Mislim da ima više jer se na njoj svaki dan radi dok je verzija 1.0 vec dio povjesti. Al recimo moja se stranica bazirala na oglasima a komponenta za oglase koja mi se svidila i imala sve što mi je bilo potrebno, bez da radim neke velike preinake na njoj, je radila na staroj verziji.

aha razumijem,dobro hvala ti na odg,a da li znas ista o izradi teme za joomlu
koliko ja mogu editirat temu

[quote=“bagy777”]aha razumijem,dobro hvala ti na odg,a da li znas ista o izradi teme za joomlu
koliko ja mogu editirat temu[/quote]

Nisam siguran dal sam najbolje skužio pitanje. Šta misliš pod editiranje teme?

koliko je moguce editirat (uredit) temu u joomli
naci izmjenit poredak stvari,dodat odredeni modul na mjesto koje zelis naci kolika je ogranicenost…u to mislim i izmjena boje,grafike…?

[quote=“bagy777”]koliko je moguce editirat (uredit) temu u joomli
naci izmjenit poredak stvari,dodat odredeni modul na mjesto koje zelis naci kolika je ogranicenost…u to mislim i izmjena boje,grafike…?[/quote]

Aha. To ovisi o tome koliko znaš CSS, znaci raspored i boje su upisane u css template. Moraš jedino obratit pažnju na module da su usklađeni s proporcija stranice. Tu sam imo problem kad sam forum ubacivo unutar stranice. Al sve se da odradit.

A naletio sam prije nekih godinu dana slucajno na googlu na nekakav editor koji ti pomaže da ako neznaš css jednostavno u taj editor upišeš proporcije i željene boje ili slike koje želiš na stranici i on ti to sam ubaci… Koliko je dobar neznam jer nisam se praviše bavio time.

E da a imaš i za svaki modul u administraciji da mu možeš odredit poziciju na stranici (ako si na to mislio). E sad to su neke stalne pozicije na stranici a ako bi htio neki modul na nekom mjestu na kojem inace nije predviđen to bi bilo vec kompliciranjije i za to ceš morat pitat nekog ko se baš time bavi. Al moj ti je savjet probaj pa ceš sam vidit kako to sve funkcionira i tad ceš najbolje znat dal ti odgovara to ili ne.

e evo jos imam jedno pitanje…recimo naso sam temu koja mi odprilike pase
ali fali mi jedan baner od pocetka do kraja gore na vrhu…da li ja taj banner mogu ubacit sam i smjestit ga iznad cijelog sadrzaja…?e i da li je za portal bolji wordpress ili joomla? citao sam nesto da joomla pri velikom broju posjeta…salje velik broj zahtjeva…pa moze bit problema?

[quote=“bagy777”]e evo jos imam jedno pitanje…recimo naso sam temu koja mi odprilike pase
ali fali mi jedan baner od pocetka do kraja gore na vrhu…da li ja taj banner mogu ubacit sam i smjestit ga iznad cijelog sadrzaja…?e i da li je za portal bolji wordpress ili joomla? citao sam nesto da joomla pri velikom broju posjeta…salje velik broj zahtjeva…pa moze bit problema?[/quote]

Što se tice Joomla ili Wordpress to ceš morat pitat nekog drugog. U wordpress-u nisam ništa ozbiljno pokušavo.

A što se tice banera možeš vidit ako template vec ima mjesto ok a ako ga nema napravit ceš ga dodavanjem

<jdoc:include type=“modules” name=“banner” />

u zaglavlje.

Prijatelju imat ćeš ti još onda ovakvih tisuću pitanja! Puno se toga može editirati u joomli i promjeniti od osnovnog templatea koji skineš. Prčkaj po CSS-u, HTML-u. Googlaj. Imaš puno za učiti o joomli.

Što se tiče posjeta, ja imam po 20-30 tisuća dnevno i nemam problema. Dobar hosting i uključen cache je dosta. A preživio sam i navale po 150 000 unikata dnevno.

:smiley: da znam da cu jos puno tog trebat :smiley: ali me zanimalo ovo osnovno za sad da krenem sa instalacijom jer sad kad instaliram lagano cu prckat pa cu skuzit kako sta ide…

[quote=“zoom”]Nije nužno. Bolje pogledaj koje komponente želiš jer postoje komponente i moduli koje neceš tako jednostavno nakacit na neku novu verziju.

Ja recimo na 2 stranice koristim Joomlu, na jednoj imam staru verziju 1.0 a na drugoj 1.5… Jednostavno tako mi odgovara.[/quote]
Ja bih ipak preporučio čitanje Joomla! Developer - Vulnerability News gdje sve piše. Vrlo je bitno upgradeati.

sad sam malo proucavo te zakrpe,dodatke te nove verzije koje izlaze…
i svakako mislim da ih je potrebno nadogradivat,jer se stalno otkrivaju nove sigurnosne rupe
bugovi…i svakom novom verzijom se to zakrpa…tako da je to jako bitno i korisno ako zelimo stabilne stranice…mozda se tebi cini da ti je portal,stranica stabilna ,ali ako se bolje razmotri i nije bas nasprem verzije 1.5.20


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja