[quote=“CreatifCode”]Na koji način si može uštediti tonu vremena programiranjem u objektno orijentiranom načinu u odnosu na proceduralni, ne kužim daj pojasni.
primjer
Ovo je smo primjer, ali ako treba možemo mi i puno kompleksnije primjere odrađivati ovdje usporedbe radi.
Druga stvar ako imaš tonu i tonu klasa i fileova koje ćeš koristiti i kasnije u drugim projektima, da li si svjestan da i tada govorimo o frameworku, samo što to nije MVC framework nego ajmo reći nekakav component based framework. Nekako imam osjećaj da ti ustvari sebi ne znaš rastumačiti što je to framework i čemu to služi.
I treća stvar ne vidim zašto ne bi mogao napraviti i dobru i kvalitetnu aplikaciju koristeći proceduralno programiranje.[/quote]
najjednostavniji primjer:
-imas tonu podataka za nekog korisnika koje trebas pozivati iz baze, da se ne vezem sad za bazu, zasto bi ti za te podatke pravio array u samom fileu ili nekom includeu pa popunjavao, sta ako ti fali neki podatak ili ne valja, zar ne bi bilo bolje da ucitavas sve s klasom…uglavnom, sad zamisli da zelis ucitati podatke odjednom za vise podataka, kolki ti treba array:
korisnik[korisnik][podatci_korisnika] - cemu to raditi sa proceduralnim programiranjem, i onda moras za svakog novog korisnika:
korisnik[0…n-tog][podatak] = …
a to sve mozes jednostavno sa klasom i objektom neograniceno puta, i ktome jednostavnije je mijenjati sve u jednoj klasi nego u vise funkcija u proceduralnom programiranju… na constructu unosis default vrijednosti za varijable… itd… puno manje koda za isti posao…
dalje, primjer za mysql bazu, sve napravis u jednoj klasi i koristis za koliko zelis konekcija odjednom…
uglavnom ne moras mi objasnjavati sta je framework jer nisam idiot da to ne kontam, okani se glupe rasprave…
sto se tice kvalitetne aplikacije, naravno da mozes, programirao sam godinama u C-u pa znam sta znaci proceduralno programiranje, ali da sam mogao to sve raditi objektnim, sigurno se ne bih zamarao proceduralnim i tonama koda… No istina je da su programski jezici s objektnim programiranjem sporiji od onih s proceduralnih ali danas to vise i nije bas toliko bitno jer su racunala sva brza…
uglavnom ne vidim poantu tvojeg pisanja osim da bezveze pametujes, ja nista pogresno rekao nisam i stojim iza toga da je objektno daleko bolje programiranje(naravno u p. jezicima gdje postoji) od proceduralnog i ne vidim veće gluposti ne koristiti mogućnost oop u php kad vec ima tu mogucnost…