Kada razmišljati o prebacivanju sa shared na VPS?

Dakle imam običan shared hosting EU plan na namecheapu s tri WP stranice. Jedna od njih je dosta popularna i sada se pitam kada je vrijeme za preći na nešto jači hosting? Razmišljao sam o Namecheao VPS jer mi je za sada kod njih sve bilo ok - od podrške do brzine.

E sad, nadograditi i prebaciti sve te 3 stranice na VPS ili samo prebaciti tu “popularnu” stranicu na VPS i ostaviti ove dvije na sharedu.

Moje pitanje je kada uopće razmišljati o prebacivanju sa shared na VPS? Koji je to broj dnevnih korisnika - meni je sada u prosjeku oko 1000 korisnika/dnevno.

Također, naletio sam i na ovo od googlea za wordpress - WordPress  |  Google Cloud

Što odabrati i napraviti? može savjet? hvala!

Zavisi o kakvoj se stranici radi… Nije isto ako je nešto jako zahtjevno (procesor, memorija, itd…) i ako je riječ o news sajtu ili sličnom.

Za news sajt ne bi razmišljao o VPS-u ili bilo čemu sličnom bez barem 100-150k pregleda dnevno. Dobar shared (business) hosting i lagano…

Ako nije ništa tipa news sajt, onda opet dobar shared (business) hosting u većini slučajeva rješava stvar.

1 Like

ako ti je zauzece resursa na shared paketu vece od dozvoljenog - prelazis na vps … ako limiti u panelu nisu u crvenom, sve je ok :smiley:

svasta ljudi vrte na shared paketima, pogotovo ako je kesiranje podeseno kako treba, ako je cloudflare povezan … moze shared izgurati dosta

Je li ovo kada kažeš business misliš na najveći shared hosting paket of namecheapa? Pošto za sada imam najjeftiniji

Mogu ti napraviti ponudu za hosting u firmi gdje radim da ti šljaka kao VPS.

1 dedicirana AMD Ryzen 9 5950X koja dere dupe PHP aplikacijama, RAM i NVMe disk po dogovoru.

Plesk, CloudLinux, ImunifyAV, MailChannels, WordPress Toolkit, Besplatni SSL od Let’s Encrypt.

Mogućnost izdavanja R1 računa.

Nisam imao dobra iskustva sa Namecheap hostingom zadnjih godina pa ne znam šta bi rekao ali u svakom slučaju prelazak sa najjeftinijeg na njihov najskuplji shared hosting bi trebao biti veliki upgrade…

Kad sam napisao shared business mislio sam uglavnom na skuplje shared pakete kod nekih firmi, npr preko 20-ak eura mjesečno. Sve ispod toga nije ni B od biznis.

Buraz koja je firma u pitanju ?

Meni se semi-dedicated hosting pokazao kao dobro riješenje za site koji ima povećan promet u sezoni. Cca 150.000 visitora sa 250.000 sessiona, a zna u jednom danu biti po 20.000 visitora. Na shared hostingu je znalo biti gnjavaže. Pogotovo WP admin

Naravno uz black friday cijenu za cca 100 dolara godisnje