Kako boostati site s 3.000 eura

Malo parafraziranja na temu gdje uložiti 3.000 eura.

Imam domaći sajt s dobrom posjetom i 80% posjeta preko searcha. Dio searcha je generički za domenu.
Htio bi pobošljati generalno poziciju sita-a na Googlu.
Kako bi raspodjelili ulaganje po plaćenim backlinkovima i vremenski?

Da li ciljati manji broj backlinkova s jakih portala ili više linkova s manjih i srednjih portala. Kako odabrati gdje staviti backlinkove? Koliko članci moraju biti unikatni? Full ili je dovoljno malo promjeniti tekst? U kojem periodu ispucati? 3, 6 ili 12 mjeseci?

Hvala

Tako sto ces SEO agenciji(ili meni :slight_smile: ) dati da analiziraju sajt i onda se odluci sta je najbolje i gdje uloziti pare.

2 Likeova

To trenutno nije opcija.

1 Like

Za domaci sajt ja bih ciljala na najvece, prosto iz razloga sto manji portali masovno prepisuju s vecih (kao sto i ti razmisljas da li da prepises i malo promijenis). Pa onda kad objave preuzeti sadrzaj, trazis da te navedu kao izvor.

Clanci trebaju biti unikatni toliko da ih Google vidi kao unikatne.

1 Like

Ok. Sudeci po tvojim pitanjima jasno je da nemas pojma o backlinkovima niti o SEO, a narocito ne o tome sto bi bilo najbolje za tvoju stranicu. Međutim, tvoje su pare pa ih trosi kako god hoces. Ja sam samo htio dati dobronamjeran savjet.

1 Like

Hvala na komentaru i dobronamjernom savjetu. Trenutno nemam vremenskih resursa za redizajn sajta ili promjene. Generalno site score je u debelom zelenom.

Znam da nije idealno ali takva je situacija. O SEO stvarima znam više nego dovoljno da znam što radim. Trenutno me zanima off-page SEO. Sorry šo nisam napomenuo.

Ali ok. Ti slobodno vrijeđaj

If, pa bas si mrgood da ne kazem dzangrizara :grin:
Iz pitanja se ne vidi da nema pojma, a i ako nema pojma sta ima veze, zato i pita.
Nisi ni ti nikom placao za SEO usluge nego si ucio i pitao.

I komentar ti je sve u svemu ispao bezveze, dzaba si ga editovao toliko .

6 Likeova

Za te novce možeš uzeti 30-ak linkova sa sajtova srednje klase. Recimo svakih par dana po jedan. Svi članci/guest postovi koje koristiš za gradnju backlinkova moraju biti unikatni. Ako sve napraviš kako treba, rezultate ćeš viditi svakako.

Međutim takvo ulaganja u domaće sajtove ćeš teško vratiti ako se ne radi o npr. web shopu i ako ti je glavni tip monetizacije Adsense. Bolje se fokusirati na strane sajtove.

3 Likeova

Kako doci to takvih sajtova?

Traziti, kontaktirati, dogovoriti cijene… Ja povremeno uzmem linkove za svoje sajtove, u zadnje vrijeme pretezno za strane al ako netko hoce mozemo zajedno i neku domacu kampanju odraditi pa podijeliti trosak. Tako dobijemo vise linkova za manje para.

Otvori mini mlekaru i proizvodi hranu, tu je siguran profit. :slight_smile:

uloži u sebe evo Medior SEO + Senior SEO kurs 1870€ + ostalo i ostane ti nešto sitno i onda udri

Južina me ubijala dva dana pa je posao patio i tek sad stignem odgovoriti.

Hvala svima na ozbiljnim i neozbiljnim komentarima. Posebno ozbiljnim. Site je profitabilan iako dosta sam vremena uložio u njega. Planiram u nekom trenutku početi nuditi oglase i zato bi htio uložiti novce. A backlinkovi mi se čine kao najbrže rješenje i provjereno. Do sada je bilo nešto plaćenih bannera na sajtu.

@steelmaiden Puno ti hvala na komentaru jer si me podsjetio na koji način ići na unique članke. Vjerovatno ću ići na guest postove za početak.

Do sada sam imao nešto dogovorenih backlinkova i baš se lijepo vidio rezultat.

@Mario063 Prijedlog je ok ali tanak sam s vremenom. Mislim da za sada znam dovoljno da znam što i kako raditi. Kada dam otkaz na poslu i krenem s full privatnim poslom krenut ću s više edukacije. Godinama pratim SEO.

Pitanje je bilo čisto da dobijem neki feedback. Kako je Kosana napisala ovo mjesto valjda i služi za rasprave i malo pomoći. Nitko ne zna sve. U svakom slučaju Steelmaiden mi je baš lijepo komentarom otvorio oči što i kako po pitanju unique članaka.

Kakve backlinkove i boostanje, pa možeš i “besplatno” domenu dignuti na fine pozicije ako se barem malo potrudiš i onda samo redovno tučeš original content, prije bi te novce uložio u neki dropshipping projekat i vratio bi to uloženo kroz 1-2 tjedna dok sve ostalo ti bude profit poslije :wink:

Domena mi ima jako dobre pozicije. Želim zabetonirati poziciju.