Kako braniti upotrebu kartice

Jedno tupavo pitanje…koje mozda i nije toliko tupavo.

Dešava mi se na pošti da nekad nakon naplate pošiljke, oni na dva različita načina obračunaju račun.

Ne znam u čemu je točno kvaka, ali uvijek je plaćanje karticom, a ponekad oni to obračunaju kao dizanje gotovine kod njih…a ponekad ne. Koliko sam skuzio to ovisi od djelatnice hoce li neki vrag kliknut prije ili ranije. No neka me upozori da je pogrijesila, neka ne.

U slučaju da se plaćanje tretira kao dizanje gotovine, tu su osjetni dodatni troškovi.

I sad vidim da su me jcr oženili za dost finu nepotrebnu svotu (150kn) i mislim si koji k.

Nije ubitačno, ali koji k. Ne želim da se to više ponavlja.

Realno, ovo bi mogao tretirati kao da dođem na benzinsku i kupim pivu, a on naplati cigare + pivu. Tim da je ovdje gore, jer ih ovdje ne mogu na racunu prekontrolirati…nego kasnije na izvodu vidim da su me dodatno teretili.

Malo glupo nemat kontrolu nad transakcijom koju plaćamo. :confused:
Kome se žalit?

O čemu ti pričaš?
Naslov nema veze s tekstom a tekst nema veze ni sa čim.

Polako nam objasni, k’o četvorogodišnjaku, šta se tačno odvijalo prije nego ti je neko uzeo 150kn.

Evo priče od prije 3 godine

Au, show. Post must be at least 20 characters

To što je @trnac okačio, no stvar je još malo kompleksnija.

Naima je već znam da se u pošti plaćanje računa tretira kao plaćanje gotovinom (pa ako plaćaš karticom, onda imaš dodatni trošak provizije kao da dižeš gotovinu na bankomatu sa provizijom)
…a ako plaćaš druge usluge, onda toga nema.

No caka je u toma (ako sam dobro skužio, a jesam) …da šalterica prije plaćanja ručno odabire hoće li biti gotovina ili kartica. Pa se može desiti da se teta zabuni. Ako ona klikne da će biti gotovina, a ti platiš karticom…to će biti tretirano kao plaćanje gotovinom i bit će zaračunata dodatna provizija. (Bez obzira što ti plaćao.)

Znam, desilo mi se više puta. Ali svaki puta do sada kad se teta zabunila i kad bi joj ja joj dao karticu, ona bi me upozorila:

“A joj sinko ja već stisnula da će biti gotovina, ako naplatiš karticom skinut će ti dodatnu proviziju…”

U tim slučajevima mi je preostajalo što? Vaditi keš iz novčanika i tako platiti. Kako je sve R1, to me hebe malo za knjigovodstvo…ali to je drugi par opanaka…

No epilog priče dolazi da me jučer teta nije upozorila da je pogriješila i uredno mi je uzela karticu, a meni jutros na izvodu osvane 150kn nepoznatog troška na POS uređaju na lokaciji braće Domany. (Pošto se ta pošta nalazi u neboderima braće Domany …nedvojbeno je povezano sa njima.)

Moj prvi zaključak je bio da me teta nije upozorila da me je keširala kao da dižem gotovinu i tako mi nabila neželjeni trošak. (Zato sam to usporedio kao da tipa kupujem negdje pivu, a blagajnik mi recimo neželjeno zaračuna pivo i cigare. Nezgodno jel …pogotovo ako na računu ne mogu prekontrolirati što mi je blagajnik zaračunao, a to je situacija u pošti. Jer račun prikazuje samo ono što si direktno plaćao.)

Uglavnom, bio sam maloprije u pošti, cilj mi je to istražiti u najmanju ruku da se one osvjeste i ne ponavljaju grešku. No dešava se zanimljiva situacija…

Teta koja je jučer bila na šalteru, prvo me uvjerava da je provizija u svakom slučaju obavezna. Ja njoj još objašnjavam da nije obavezna i da postoje dvije varijante…gotovina i NE gotovina. Čime ona započetak pokazuje da nema baš pojma o svome radnom mjestu.
U tome se priključuju druge dvije tete u pošti i prate naš razgovor i jedna donosi izvadak jučerašnjih računa, provjerava i pokazuje da jučer nije transakcija obračunata kao podizanje gotovine…te mi objašnjavaju kako mogu kontrolirati koja vrsta naplate se odvila. (Na onom slip računu iz POS-a može pisat status ili “Sale” ili “Cash”. Cash je ako se transakcija tretirala kao da se podizala gotovina.)
Ok, time me uvjerava da je pogreška možda negdje drugdje, ali isto tako sam još više uvjeren da djelatnica od jučer nije imala pojma što radi. Pa mi je sve nekako upitno što se tamo onda desilo…

Ja ih na to dalje pitam da sigurno nisam ni ja pisao svoj bankovni izvod i da mi je sigurno skinuto dodatnih 150kn iz nepoznatog razloga, na to sliježu ramenima i da ću morati pitati banku…

Pa eto, next step je onda pitati banku…

Kakva debilana :smiley:

Pa ako vec nije pitala unaprijed cim zelis platiti i uz to odabrala cash, zasto nije omoguceno u tom nekom sistemu koji koriste, da se promijeni sa cash na karticno i stvar rijesena :man_facepalming:

Što je najgore, uvijek pitaju…ako ne pitaju, ja svakako odmah napomenem da će biti karticom i R1.

Poprilično sam uvjeren da za slučajeve kada su se zabunile…da su i tada znale da će biti kartica, ali u procesu nešto krivo istipkaju i onda ih dočeka na kraju na volej da treba biti gotovina.

I onda kukaju, pa pitaju nadležne kolegice zašto je gotovina a ne kartica…pa im ove objašnjavaju da su nešto morale ranije ovako napraviti , a ne onako napraviti…itd. Ma procedura.

I onda mene pitaju jel imam gotovinu u sebe?
Ja pitam jel bi mogao ipak karticom?
A one da bi mogao…ali da onda mora sve to stonirati pa isponova…pa im se ja sažalim i platim gotovinom.

I ok…to sam prošao više puta, nije mi to ni neki problem.
A sad je ipak problem kada ova nije niti znala da me dodatno opteretila…ili koji vrag se već desio. Još niti ne znam…

Ne znam o kolikom iznosu se radi, ali 150kn provizije je jaaako puno iz bilo koje perspektive da pogledas.
Ja koliko sam shvatio u biti one su tu djelovale kao obicni bankomat, samo sa jako velikom provizijom :smiley:

Mislim dizao sam lovu na bankomatima u raznim drzavama u Evropi, i provizija nikad nije presla 5e po dizanju (iznosi su vecinom bili <1000eura).

Iznos je bio cca 900kn, zato me i žulja ako su na poveći iznos još pritisnule i nepotrebnu proviziju.

Mada je i meni teško to dvoje porediti u neku relaciju. To bi bila provizija od 15%.
Nadalje, u pošti sam bio oko 18:30, a tih 150kn je nastalo na istoj lokaciji, ali izvod kaže da se desilo u 20:28 na istoj lokaciji :confused: Tako da neću reći da je direktno do njih, ali sam baš zbunjen. Nemam još Alzhimera da se ne sjećam da sam nakon pošte negdje nešto kupovao na istoj lokaciji.

Znači, javim se u banku. Prvo me prošetaju po nekoliko telefonskih brojeva …da bi me onaj zadnji vratio na one koje sam prve zvao…na odjel koji mi je dodjeljen prilikom otvaranja poslovnog računa. I objasnim njima slučaj i sve…i njihov odgovor nakon jednog dana:

Poštovani,

Trošak od 150,00 kn je napravljen na POS-u Braće Domany, kolege su provjerile u sustavu.

Lijepi pozdrav,

Bemti život, to sam znao i sam. A to što je kartica bila u to vrijeme samnom u džepu, i to što sam bio dva sata prije te upitne transakcije u pošti koja je isto na Braće Domany…

EDIT: zvao sam sada kartičnu kuću, misterij rješen. Datumi koji pišu na izvodu ne vrijede ništa, to su fiktivni datumi kada je provedeno terećenje kartice, a ne kada je izvršena transakcija in real life. Znači, praktički beskorisna evidencija meni kao korisniku kartice i može me dovesti samo u stanje zbunjenosti kao što me je dovela.

Stoga misterični trošak je nastao nekoliko dana prije od datuma navedenog na izvodu, i time su ova dva iznosa čistom koincidencijom se prikazala da su se desila neposredno jedan iza drugoga.