Kako da naučim SEO?

Za početak ti želim reći da ne postoji nikakva magična formula kako u potpunosti naučiti SEO, u smislu da ti trebaš u raditi to, to i to i 100% ćeš biti na x poziciji u rezulatima pretrage.

Zbog toga, ja ću ti sad ukratko reći na koji način ja praktikujem off page i on page seo na svojim stranicama.

SEO Plugini nisu loša stvar da ti služe kao orijentir u ispunjavanju osnovnih parametra seo optimizacije. Medjutim, mislim da plugini poput Yoasta imaju jednu manu, a to je potenciranje ključne fraze previše puta u tekstu, što može da bude štetno po tvoju stranicu.

Ja se trudim da što prirodnije napišem tekst, iako se verovatno neko ne bi složio da je to najbolji način za pozicije na googlu. Uglavnom, što se tiče strukture članka, to kod mene ovako izgleda:

• Ključna fraza u naslovu članka
  • Ključna fraza u prvih 100 reči
  • Ključna fraza u H2 x1 (Nekad keyword ni ne stavim u nijedan podnaslov)
  • Tekst dugačak bar 1000 reči
  • Interno i Eksterno linkovanje (Link uvek ide ka homepage-u/kategoriji kojoj tekst pripada/nekom drugom tekstu iz iste kategorije)
    **Dodavanje keyworda u meta opisu (Dužina meta opisa do 160 karaketra)
  • Keyword u alt-u slike x1 (Alt slike zna biti dug i po par rečenica)

Iz glave sam pisao pa se nadam da nisam preskočio nešto. Manje-više mislim da većina ljudi ovako formatira tekstove.

Ako želiš koristiti slike u svojim člancima, koristi sajtove poput pixabay, pexels… Nikako nemoj direktno sa googla skidati slike!

Ja na svojim stranicama (nekim) praktikujem silose, zato što se bar u mom slučaju to pokazalo kao veoma dobar način za interno linkovanje. Ukratko rečeno silosi su način organizacije sajta putem nekakvih kategorija. Na primer ukoliko imaš stranicu o poklonima onda bi ti kategorije izgledale lupam sad By Occupation/By Ocassion/ itd… Svaki članak treba pripadati jednoj toj sekciji na sajtu. Iz članka linkujem sktrikno samo ka homepage-u, kategoriji ili postu iz iste sekcije.

O silosima je ante nešto detaljnije govorio u svom tutorijalu, pa bih ti preporučio da to pročitaš.

Što se tiče Off-Page SEO, na njemu ne radim prva 3-4 meseca uopšte, već se fokusiram na dodavanje sadržaja na stranici za to vreme. Nakon tog perioda počinjem prikupljati linkove koji linkaju na moj homepage, a kasnije na ostale tekstove (Umereno).

Metode koje koristim za dobijanje backlinka su Guest Post (Pisanje kvalitetnog članaka koji će biti objavljen na nekoj drugoj stranici) i Kupovina backlinkova sa relevantnih sajtova (Uglavnom ručno kontaktiram nekog vlasnika sajta, pa se sa njim dogovorim oko detalja.).

Takodje bih ti preporučio da obratiš pažnju na odabir ključnih reči. Ja za tu svrhu koristim semrush, ahrefs…

7 Likeova