Kako da naučim SEO?

Pozdrav raja, učim jos SEO skoro sam poceo al trudim se. Napravio sam ove dvije web stranice
www.belimprint.com i www.webtim.ba zanima me sta treba jos da se uradi i da li moze neko poslati neki link nesto kako da naucim jos vise SEO. Imam cilj da obje stranice budu na TOP 10# u njihovoj branši i po ključnim rijecima.

Lp.

Ne koristim WP pa tako niti njegove čudesne pluginove.
Jedan od njih je navodno i YOAST SEO, kažu da je odličan.

Vidim da ga i ti koristiš.
Nije mi jasno kako nije signalizirao da je ovakav title predugačak?
<title>Izrada web stranica, SEO, digital marketing, grafički dizajn | Webtim.ba - Digitalni marketing SEO, izrada web stranica, Google oglašavanje | Webtim.ba</title>

Nisam dalje gledao…

Javlja samo kada su meta descripton dugački ili naslovi za Blogove itd…

Za početak ti želim reći da ne postoji nikakva magična formula kako u potpunosti naučiti SEO, u smislu da ti trebaš u raditi to, to i to i 100% ćeš biti na x poziciji u rezulatima pretrage.

Zbog toga, ja ću ti sad ukratko reći na koji način ja praktikujem off page i on page seo na svojim stranicama.

SEO Plugini nisu loša stvar da ti služe kao orijentir u ispunjavanju osnovnih parametra seo optimizacije. Medjutim, mislim da plugini poput Yoasta imaju jednu manu, a to je potenciranje ključne fraze previše puta u tekstu, što može da bude štetno po tvoju stranicu.

Ja se trudim da što prirodnije napišem tekst, iako se verovatno neko ne bi složio da je to najbolji način za pozicije na googlu. Uglavnom, što se tiče strukture članka, to kod mene ovako izgleda:

  • Ključna fraza u naslovu članka
  • Ključna fraza u prvih 100 reči
  • Ključna fraza u H2 x1 (Nekad keyword ni ne stavim u nijedan podnaslov)
  • Tekst dugačak bar 1000 reči
  • Interno i Eksterno linkovanje (Link uvek ide ka homepage-u/kategoriji kojoj tekst pripada/nekom drugom tekstu iz iste kategorije)
    **Dodavanje keyworda u meta opisu (Dužina meta opisa do 160 karaketra)
  • Keyword u alt-u slike x1 (Alt slike zna biti dug i po par rečenica)

Iz glave sam pisao pa se nadam da nisam preskočio nešto. Manje-više mislim da većina ljudi ovako formatira tekstove.

Ako želiš koristiti slike u svojim člancima, koristi sajtove poput pixabay, pexels… Nikako nemoj direktno sa googla skidati slike!

Ja na svojim stranicama (nekim) praktikujem silose, zato što se bar u mom slučaju to pokazalo kao veoma dobar način za interno linkovanje. Ukratko rečeno silosi su način organizacije sajta putem nekakvih kategorija. Na primer ukoliko imaš stranicu o poklonima onda bi ti kategorije izgledale lupam sad By Occupation/By Ocassion/ itd… Svaki članak treba pripadati jednoj toj sekciji na sajtu. Iz članka linkujem sktrikno samo ka homepage-u, kategoriji ili postu iz iste sekcije.

O silosima je ante nešto detaljnije govorio u svom tutorijalu, pa bih ti preporučio da to pročitaš.

Što se tiče Off-Page SEO, na njemu ne radim prva 3-4 meseca uopšte, već se fokusiram na dodavanje sadržaja na stranici za to vreme. Nakon tog perioda počinjem prikupljati linkove koji linkaju na moj homepage, a kasnije na ostale tekstove (Umereno).

Metode koje koristim za dobijanje backlinka su Guest Post (Pisanje kvalitetnog članaka koji će biti objavljen na nekoj drugoj stranici) i Kupovina backlinkova sa relevantnih sajtova (Uglavnom ručno kontaktiram nekog vlasnika sajta, pa se sa njim dogovorim oko detalja.).

Takodje bih ti preporučio da obratiš pažnju na odabir ključnih reči. Ja za tu svrhu koristim semrush, ahrefs…

7 Likeova

Oprosti ako ću zvučati malo bezobrazno, ali ne razumijem tvoju taktiku. Tek si počeo i učiš SEO, a već praviš web stranicu na kojoj nudiš usluge SEO optimizacije, a realno, još ne znaš ni članak napisati. Pišem ti ovo dobronamjerno. Pročitao sam nekoliko članaka sa webtima, i tu treba još dosta rada i truda uložiti…

Nemoj me krivo shvatiti, ali moraš se ful potruditi sve naučiti, postati stručnjak u tome, pa onda nuditi usluge - i tebi će biti lakše.

3 Likeova

Kao osoba koja sa bavi SEO-om više od 15 godina mogu ti reći da se SEO nikad ne može naučiti do kraja nego se konstantno nadograđuje.
Ne postoji nitko tko zna sve u SEO jer Google koristi preko 2000 faktora(ne 200 kako svuda piše) prilikom rangiranja web stranice. Nitko ne zna sve faktore, čak niti zaposlenici Google-a.
Alessio je sve dobro napisao.
P. S. Ovaj tekst Vodič za tehnički SEO - Digitalni marketing SEO, izrada web stranica, Google oglašavanje | Webtim.ba si prekopirao sa markething.hr i čak ostavio i njihove linkove. Nemoj to raditi! Napiši svoj tekst.

7 Likeova

Pravim web stranice a SEO sam skoro poceo kao junior ali moj kolega radi SEO vec dize vremena i zato nudim ulsuge SEO a clanke na webtimu ne pisem ja :slight_smile: ali hvala na odgovoru.

Svi znamo da su dofollow linkovi jedna od glavnih metoda da vaš sajt dobije bolji rejting, a samim tim i da se bolje pozicionira. Ali 99% SEO stručnjaka zanemaruje linkovanje ka autoritetnim sajtovima, kao što je recimo wikipedia, a ovo je ništa manje dobra tehnika od backlinkova, da vaš domen dobije jači autoritet i da bude bolje pozicioniran.

Recimo napišeš neki kvalitetan istorijski tekst, ali tvoj sajt je nov i nema nikakav autoritet… zato ga google neće shvatiti previše ozbiljno i uvek će ispred tebe gurati sajtove sa sličnim tekstovima, ali sa jačim autoritetom. Zato je potrebno da u tom tekstu što više napraviš nofollow linkova ka wikipedii, recimo ako se u tekstu pominje DRINA ti linkuješ na wikipedii tekst od Drini, ako se pominje neki istorijski događaj to pronađeš na vikipediji i linkuješ ka tom tekstu. Sa ovom tehnikom ti zapravo dokazuješ googleu i korisnicima da je sve ono što pišeš tačno, a kao dokaz nudiš linkove ka wikipediji koja kod googla uživa ogroman autoritet. Isto tako možeš linkovati i ka drugim autoritativnim sajtovima ne mora to baš uvek da bude wikipedia…time takođe dokazuješ da je tekst o kome pišeš istinit i tačan… i google na to gleda, aha evo poziva se na ovaj sajt, koji kod mene ima ogroman autoritet, onda mora da je to tačno i kvalitetno.

Ovaj način linkovanja je zapravo mnogo važniji od dofollow linkova, ali mnogi to ne shvataju, već se prevashodno opredeljuju za izgradnju backlinkova.

Razlika između ovakvih linkova i dofollow linkova je sledeća… Kada vama neki sajt sa ogromnim domen autoritetom da dofollow link… on zapravo kaže googleu i čitaocima… ovaj sajt je kvalitetan i ja garantujem za njega, ja ga preporučujem. I kada taj signal stigne do googlea on kaže, aha ovaj gigantski sajt garantuje za ovaj novi i slabi sajt, mora da je to nešto dobro i kvalitetno, ajde malo ću ga podići.

A ova druga metoda linkovanja o kojoj vam pričam googleu šalje sledeće signale: ovaj moj tekst je istinit, tačan i kvalitetan, a kao dokaz da je sve to tačno ja vam nudim linkove ka wikipediji. Googleu je mnogo bitno da tekstovi budu istiniti i tačni, a pozivanjem na autoritativne stranice vi dokazujete tačnosti i kvalitet vaših tekstova i samim tim poboljšavate poziciju na googleu i naravno stičete i autoritet.

To vam je kao kada imate dva mlada boksera i jedan slabo vežba i nema neko veliko znanje, ali zato ima jakog menadžera koji mu za kratko vreme obezbedi neki uspeh i dovede ga do nekle, a ovaj drugi nema jakog menadžera, ali zato ima veliko znanje i ubija se od treninga. Naravno ovaj što ima menadžera će pre stići do uspeha, ali prvi put kada se susretne sa ovim drugim biće nokautiran u prvoj rundi.

Jer tačno je da se dofollow linkovima može povećati autoritet, ali ima i drugih metrika koje google prati i koje su mu veoma važne, a jedna od njih je tačnost i kvalitet tekstova. Pa tako ako ta dva sajta napišu sličan tekst google će uvek bolje rangirati ovaj drugi… jer će tamo negde stajati da taj drugi sem što ima autoritet ima i daleko kvalitetnije i tačnije tekstove koji korisnicima omogućavaju da steknu obrazovanje i da saznaju pono tačnih i istinitih informacija.

7 Likeova

E hvala ti na ovome, veoma korisna informacija. Hvala jos jednom

Ako mogu pitati, zasto no follow?

Vlada78 apsolutno si u pravu samo se nadam da si napravio typo - jasno je da ti linkovi moraju biti dofollow.

2 Likeova

Nisam napravio grešku, nema razloga da ti linkovi govore googleu da ih prati. Kao što sam gore već napisao ti linkovi služe da bi potvrdili i dokazali tačnost vašeg teksta, google ne mora da prati taj link da bi ga uzeo u obzir u tom segmentu, a i te kako će znati da ceni te linkove. (već provereno)

Inače, kakva bi bila svrha da ti linkovi budu dofollow ? Pogotovo ako je vaš sajt nov i nema nikakav autoritet kod googlea. Opšta i pravilna namena dofollow linka je da sajt sa jakim autoritetom garantuje za neki novi i kvalitetan sajt koji još uvek ima slab autoritet kod googlea. Za google bi bilo nepravilno da vidi da vaš sajt koji nema nikakav autoritet, garantuje za wikipediju koja ima gotovo neograničeni autoritet kod googlea. Čak šta više, mislim da bi veliki broj ovakvih besmislenih, dofollow linkova u jednom tekstu, više štetio vašem sajtu na polju rangiranja nego što bi mu u tome pomogao.

Ja sam na svoj affiliate sajtu stavljao dofollow linkove npr. na Wikipediu i nikada nisam imao problema. Ali imaš pravo, mogao bih se složiti s ovim. Zanemarite moj prethodni post, bilo je rano jutro :smiley:

2 Likeova

Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da bi takvo linkovanje dovelo do toga da sajt bude penalizovan, ali je moguće da dovede do toga da sajt bude lošije rangiran, npr. ako bi vam bez toga neka stranica bila na drugoj strani googlea, sa tim je google stavi na trećoj ili čak petoj, šestoj. Opet kažem ne mogu sa sigurnošću da tvrdim ovo, to je samo moje mišljenje koje je možda i pogrešno, ali sam siguran da ona tehnika linkovanja u tekstovima gore sasvim sigurno funkcioniše i daje odlične rezultate, posebno na duže staze. Jer kada kroz nekoliko godina vaš sajt dobije određeni autoritet kod googlea, tek ćete tada moći da vidite prave rezultate ovoga.

Recimo da imamo dva ista sajta, koja se bave istom temom i pišu tekstove sličnog kvaliteta… prvi sajt je svoj autoritet izgradio kvalitetnim tekstovima, dofollow linkovima i ovom tehnikom koju sam gore opisao, a drugi sajt je svoj autoritet igradio samo tekstovima i dofollow linkovima, garantujem vam da će prvi sajt biti mnogo bolje rangiran i cenjen kod googlea od drugog.

1 Like

samo moje misljenje i iskustva sa mojih sajtova: kada linkujes ka authority sajtovima (kao wikipedia) i hoces to da naglasis, ide dofollow.
nofollow je kada hoces da naglasis da ne maris mnogo za taj sajt na koji linkujes, da ne “garantujes” za njega, da ga ne poznajes dovoljno dobro, da je to link koji su dodali korisnici tvog sajta a ne ti, itd - dakle sve situacije gde manje vise peres ruke od tog linka (i tog sajta). to je sve obrnuto od onoga sto zelis da postignes sa linkovanjem ka wikipedia i slicnim sajtovima.
ja imam uspeha sa takvim pristupom toj temi, ti imas uspeh sa suprotnom idejom, tako da ne tvrdim da sam ja u pravu - samo moje iskustvo :slight_smile:

1 Like

Znaci, ako imate sajt sa jakim autoritetom, onda “pravilno” je da dofollow linkas samo sajtove sa slabim autoritetom?

Po toj logici bi onda “za Google bilo pravilno” da sajt sa slabim autoritetom:

  • ili ne treba da da ima uopste dofollow linkove, jer nema pravo “da garantuje”?
  • ili treba da ima dofollow linkove, ali ka sajtovima sa jos slabijim autoritetom?

:thinking:

Tako je, dofollow linkom ti googleu preporučuješ neki sajt i garantuješ svojim autoritetom da je sadržaj tog sajta dobar i kvalitetan i da google treba da mu da šansu i da ga podigne u pretrazi. Ne može sajt koji nema DA da garantuje, sa čime će da garantuje sa kojim DA ? I ovi što kupuju linkove dobiju DA, ali ako su ti linkovi neprirodni ne mora da znači da će dobiti i veći saobraćaj i da će se bolje rangirati, čak šta više mogu se i lošije rangirati.

Naravno da ti možeš da linkuješ sa domena koji imaju slabi DA ka jačim, ali im nećeš povećati DA, već samo PA i onda ćeš dobiti nešto ovako i to za vrlo kratko vreme…

Razlog upotrebe nofollow linkova je taj da tvoj sajt ne prenese autoritet drugom sajtu ili zato da bi se googleu reklo da je u pitanju plaćeni ili sponzorisani link. Nofollow linkovi mogu biti rel=“sponsored“ ili rel=“ugc“ ili kombinacija ova dva. U sva ova tri slučaja, google te linkove tretira kao linkove koji trebaju da budu isključeni iz procesa rangiranja.

Nemaš ti šta da garantuješ za wikipediu ili takav neki sajt, google već dobro zna ko su oni i kakav kvalitet imaju takvi sajtovi. Takvim sajtovima dofollow linkovi ne znače ništa, posebno ne od sajtova koji imaju slab DA

Što se toga tiče ne znam kakvi su rezultati kada se linkuje prema takvim sajtovima sa dofollow linkovima, pa ne mogu ništa da tvrdim, jer nikada to nisam radio, ali znam da je to nepravilno i mislim da bi imao bolje rezultate ovako.

A sta to mene briga dal’ ce domenu na kojeg linkujem (u ovom slucaju Wikipediji) da se s mojim linkom poveca DA, PA il ĐM? Kakve to veze ima sa SEOm?

hee?!
:eyes: :poop:

Znaci onaj ko radi za The New York Times, treba da stavljla link ka whitehouse.gov na clanak sa zvanicnim izjavama Trumpa nofollow, a meni na aff sajt da stave “dofollow”, da mi “da sansu”?!

Objasni im to molim te, mene nisu htjeli da poslusaju :joy:

PS.Btw. Google je onomad uveo nofollow prvenstveno zbog foruma i komentara na blogovima, koji su bili puni spamera, a ne da zaposli SEO strucnjake da garantuju il ne garantuju, ili “daju sansu”.