Kako da ucitam Id trenutno ulogovanog korisnika,?

Kako mogu da ucitam Id trenutno ulogovanog korisnika? Korisnicko ime mogu da izvucem pomocu if isset alli Id nemogu nikako. Pokusavao sam sve i svasta ali neide.Jel zna neko kako se to radi?

Koristis neki CMS ili vlastito rjesenje?

Vlastito. Trudim se da koristim sto manje gotovih resenja da bih sto vise naucio. Id ulogovanog korisnika mi treba da bih znao koji korisnik je postavio oglas. Hocu u tabelu oglasi da dodam polje Id_korisnika ali neznam kako da izvucem Id korisnika koji je ulogovan tj. koji postavlja oglas.

Spremis korisnikov id u Session kad se logira i kad ti treba pozoves ga…

Kad se logira:

$_SESSION['id_korisnika'] = podatak iz baze;

Kad ti treba:

$id_korisnika = $_SESSION['id_korisnika'];

Ja sam stavio u sesion korisnicko ime. Jel da stavim u sesion Id pa da preko njega posle vadim korisnicko ime ili mogu da stavim i jedno i drugo?

Mozes oboje, sto manje nepotrebnih zahtjeva prema bazi je sigurno bolje, stalno takve podatke koji se ticu korisnika i cesto ih trebas spremis u Session. Ako se ista izmjeni samo updateas Session podatke…

Hvala na savetu. Isprobacu kad dodjem s’ posla. Pozz!

i naravno, jedan TIP za pocetnike, svugdje gdje koristis sessione, na vrhu dokumenta, 1. linija mora biti session_start();
to me pitalo jedno 30-ak pocetnika, pa sam smatrao da je nuzno da to podjelim. :grin:

Tehnicki i ne mora(cak i bezveze jer onda u svakom fileu pravis session start…), bitno je samo otvoriti php tag a session_start pozvati prije nego uopce moze doci do sanse da se ista html-a printa, pa makar to bila i nekakva greska u php kodu…

Npr ja koristim jedan include file s kojim kontroliram konfiguraciju, autoload klasa itd i njega prvo pozivam u svakom fileu, a unutar njega je session start, nema potrebe u svakom fileu pisati session start, samo je bitno ne ostaviti nije jedno prazno mjesto u pocetnom fileu prije php taga…

Naravno, to stoji, ali buduci da jos joca nije napredniji korisnik, on sigurno nece jos sam kreirat klase, raditi kontrole i sl. pa sam cisto napomenuo.

Btw, ovo samo stoji ako ne koristis previse jquery za prikaz dinamickih podataka, obradu i sl. jer onda u svakom “vanjskom” fileu koji poziva jquery ti mora bit session_start(); ako radis sa $_SESSION-om.

Ja jos uvek stavljam sesion_start() na vrh stranice. Nisam jos stigao doklasa. Jel moze neki primer kako ispravno da napravim sesiju da sadrzi id korisnicko ime i recimo broj telefona?

najjednostavnije ti je prilikom samog logiranja korisnika zapamtit ID korisnika pomocu

$_SESSION[‘id_korisnika’] = podatak iz baze;

A broj telefona tamo gdje korisnik upisuje, pa ga hvatas sa istim primjerom. Samo umjesto id_korisnika pises broj_telefona ili kako vec hoces.

Za logout ili brisanje podataka iz sesije koristis session_destroy(); to dakle unistava sve sesije, a za “unistenje” neke specificne koristis unset($_SESSION[‘ime_sesije’]);

Ma neznam kako da izvadim iz baze te podatke. Sesiju korisnicko ime kreiram kad se korisnik uloguje i unese svoje korisnicko ime. A kako iz baze da izvadim njegov Id?

Pa jako jednostavno. Ako imas od korisnika ID u sesiji npr da se sesija zove $_SESSION[“korisnik_id”]; , onda napravis query

Select TABLICA.POLJE from BAZA where TABLICA.POLJE = $KorisnikID

s time prije query-ja definiras $KorisnikID = $_SESSION[“korisnik_id”];

Neznam kako si uopce uspio zapisat i kada taj id korisnika u bazu … ako neznas napraviti obican SELECT query iz baze.

@in4hr
Ma u tome i jeste problem nemam Id korisnika u sesiji neznam kako da napravim $SESSION[“korisnikid”].Imam $SESION[‘korime’] koju sam napravio ovako

<?php
session_start();
include_once ('connect.php');
$korime = mysql_real_escape_string($_POST['korime']);
$sifra = mysql_real_escape_string($_POST['sifra']);

		
 $q = mysql_query("SELECT *
 FROM `korisnici`
 WHERE `korime` = '$korime'
 AND `sifra` = '$sifra'");
 
 $brez = mysql_num_rows($q);
 
 if($brez>0){
 $_SESSION['korime']=$korime;

 header('Location: memberarea.php');
 }else{ 

}
 

?>

E sad problem mi je jer korime nije primary key u tabeli.A nemogu da ga stavim kao primary key jer mi je id_korisnika AUTO INCREMENT i to je oznaceno kao primary key.Da je korime primary key znao bih da uradim query i da izvadim sve iz baze sto mi treba ali i zato se mucim da dobijem taj id_korisnika iz baze pa cu posle lako!

Kako da izvadim taj podatak iz baze?

kako si u queryu povukao sve podatke(* u upitu), onda ti je taj idkorisnika kod tebe id korisnika u bazi, kako ga vec nazivas, pretpostavljam samo id

@zerocoolos
@in4hr
Pri registraciji izvlacim id pomocu mysql_insert_id. (to je pri upisivanju podataka u bazu) Ali neznam da ga izvucem iz baze pri logovanju korisnika.! Samo to mi je problem. Dajte neki primer kako se to radi. Ili kako vi pravite $_SESION[‘Id’] ? Znaci samo mi je problem da izvucem iz baze Id korisnika pri logovanju sve ostale podatke cu posle lako da vadim.

pa koji ti je primary i auto increment key u tablici korisnika? - to je ti je id koji trazis…

@zerocoolos
Auto increment i primary key mi je Id. To je ono sto neznam da izvadim iz baze pri logovanju. Kad to izvadim lako cu sve ostalo.


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact