Kako dobiti ITIN broj i USA povrat poreza ( Withholding Tax )

Bila je na WM prije 3-4 god otvorena tema oko IRS “withhogding tax” u naslovu tj. oko poreza koji se zadrzava od strane americkog trezora (IRS). Prije nekoliko dana na tportalu je izasao ovaj clanak :

http://www.tportal.hr/biznis/politika-i-ekonomija/415456/Drzava-utjeruje-porez-na-zaradu-u-inozemstvu-evo-na-sto-trebate-paziti.html

koji je popracen i na WM. Cinjenica je da taj članak poprilicno pun nelogicnosti i neinformiranosti.
Clan @tonip je u osvrtu na clanak pokazao kako ( i koliko) umije “citati” i logicki razmisljati pa je za dio ( citat: )

“Velik problem imaju sve brojniji freelanceri koji rade za tvrtke iz SAD-a jer s tom zemljom još uvijek nemamo potpisan ugovor o dvostrukom oporezivanju. To znači da moraju dva puta platiti porez tijekom godine (u SAD-u i Hrvatskoj), a tek na temelju godišnje porezne prijave mogu ostvariti povrat preplaćenog poreza. Ovaj gorući problem trebalo bi što prije riješiti potpisivanjem ugovora sa SAD-om.”

genijalno primjetio ( svaka cast) i postavio pitanje:

Zanimljivo, na kojoj osnovi bi trebali dobiti povrat ako nema ugovora o dvostrukom oporezivanju?

Nakon procitanog pitanja odlucio sam svoje znanje ( naravno ne bas sve :wink: podijeliti ovdje, pokusati odgovoriti na pitanje “na/po/ kojoj osnovi?”, sloziti sve u neki time-line i na kraju svima onima koji imaju interesa, zadovoljavaju formalne uvjete ponuditi uslugu popunjavanje papirologije za dobivanje ITINa kao i obrazaca za povrat poreza kao i konzaltinga ( ali samo fizickim osobama ) u postupku dobijanja povrata poreza pred USA trezorom.
Naravno,uz određenu nakadu i predviđenom dinamikom- al o tom-potom. Uglavnom , tema ce biti obradjena u vise postova i sve ce biti deteljnije pojasnjeno pri kraju teme.
Kao uvod na pocetku treba naglasiti sljedece: nepostojanje Tax Treaty ugovora sa USA nije nikakav ogranicavajuci razlog da se povrat poreza zadrzanog od Americke strane dobije natrag kao “tax return”.To je samo novinarska “zabluda” ( al vjerujem ne namjerna vec vise zbog nedostatka vjerodostojnih izvora informacija. Jer u ovoj drzavi ocito nikome nije u cilju da njeni građani , i koji su kao sto je clan @Horz primjetio "izvoznici” usluga , pred USA vlastima dodju do svoga tesko stecenog novca koji im s punim pravom pripada. I umjesto da im se pomogne / pa i naplati / neki support da dobiju novac i da ga trose u ovoj drzavi placajuci PDV i povecavajuci toliko zeljenu potrosnju - on zaboravljen ostaje “poklonjen” americkoj ekonomiji .Pa bi se tako i otvaranje ovoga topica moglo sarkasticno nazvati: “guzonjama u foteljama predavanje o ekonomiji i biznisu.:slight_smile: A i “porezima”.

Pa, krenimo redom.

P. Što je withholding tax, zbog cega do njega dolazi i koliko on iznosi ?
O.“ Withholding Tax” / dalje WT / nije klasicni porez onako kako mi na ovim prostorima isti dozivljamo. WT je “zadrzani porez “ , u iznosu od 30 % , koji sve “US based companies” / tvrke sa sjedistem u USA / a na temelju FATCA medjunarodnog ugovora moraju zadrzati svakoj pravnoj ili fizickoj osobi ( account holder ) koja na bilo koji nacin ostvaruje tzv “ US source income” tj. prihod kojem je izvor “USA based company” . I sve dotle dok se pred USA vlastima ne dokaze da se: -nije USA drzavljanin; -alien sa prebivalistem na teritoriju USA ili -stranac koji je na temelju USA vize boravio na teritoriju USA vise od 180 dana u jednoj kalendarskoj godini.Dakle, pojam “zadrzani porez” na snazi je samo dok se pred USA IRS-om ne dokaze suprotno.Kad se u postupku pred USA dokaze suprotno otvara se put da se zadrzani porez dobije natrag u daljnjem tijeku postupka tj, podnosenjem zahtjeva za “tax return”.

P. Što USA tvrtke traze prije isplate po bilo kojoj osnovi ?
O. Nakon sto se otvori account u dijelu Acc vezanom za “financial activity” ( ili nesto slicno ) nalazi se link za zahtjevom za “submit tax form” .Neki accounti se otvaraju izborom accounta otvorenog kao za “fizicka osoba” ili “pravna osoba” dok se u drugima status “ fizicka “ ili “pravna” odredjuje formom koja se uploada a bez prethodnoga izbora. Ako se “account holder” registrira kao za fizicka osoba uploada se forma W-8 BEN ( individulas)


dok se forma W8BEN-E ( entities)

popunjava ako se radi a korisnickom racunu koji glasi na pravnu osobu ( tvrtku). Uglavnom, ne moze se registrirati korisnicki racun koji glasi na “ pravnu osobu” a uploadati se forma W-8 BEN niti obrnuto jer forme idu na “review” i ako se podaci ne slazu ista se ne prihvaca i porez se zadrzava po defaultnoj stopi od 30%
Ako se pogleda W-8 BEN forma vidjet ce da ista u koloni “5” trazi unos U.S. taxpayer identification number (SSN or ITIN) . SSN ( Social Security number ) je obvezan ako se radi o “account holderu “ koji je USA resident , ili stranac “employee” koji je stalno zaposlen u USA company ili koji je u “temporary resident” sa boravkom duzim od 180 dana u kalendarskoj godini pa automatizmom postaje SSN obveznik. U svim drugim slucajevima u formu se obvezno unosi ITIN / Individual Taxpayer Identification Number /. Pod uvjetom da ga se posjeduje i da ga je IRS izdao nakon prihvacanja zahtjeva za izdavanjem.
U formu “7” Reference number(s)” unosi se ID accounta dok se u formu “6” Foreign tax identifying number unosi domicilni porezni broj . Za account holdere koji zive u drzavama sa kojima USA ima potpisan Tax Treaty ugovor ( naprimjer Slovenija )
https://www.irs.gov/Businesses/International-Businesses/United-States-Income-Tax-Treaties---A-to-Z
za sada se domicilni porezni broj priznaje umjesto ITIN broja i stopa poreza je onolika kolika je definirana medjudrzavnim ugovorom. Ali to ce biti kratkog daha ( tako mi kazu neki neimenovani izvori u IRSU .:slight_smile: tako da ce ITIN broj u dogledno vrijeme postati obvezna norma. Za CRO, BiH i Srbiju tj. drzave s kojima USA nema potpisan Tax Treaty ugovor ne priznaje se domicilni porezni broj ( OIB u HR ) za ostvarivanje benefita oslobadjanja od 30 % zadrzanog poreza.Mada se isti obvezno mora unijeti u polje u formi.

Ukoliko se ITIN ne unese; ili u slucaju da se potpisana i datirana W-8BEN forma uopce ne uploada; ili u slucaju da se uploada i s ITIN brojem ali prodje vise od tri godine od kada je potpisana - nijedna USA kompanija ne smije isplatiti account hoderu “ full total income” iznos bez da isti prethodno nije umanjen za 30 %.
I to je taj “famozni” Withholding Tax”. Koji je ustvari samo “osigurac” USA vlade da se sprijeci kolanje neoporezanog novca od njihovih gradjana po raznoraznim of-shore racunima i egzoticnim drzavama . A mi, za njih stranci, ispali smo samo kolateralna zrtva.

P. Kako USA tvrtke evedentiraju zadrzani porez i sto moraju dostaviti account holderu od kojeg su ga zadrzali?
O. I sami ameri su se pogubili oko toga WT. Npr. Dreamstime obracunava i zadrzava porez samo ako je neku fotografiju ili art kupio americki građanin ili tvrtka dok ga ne zadrzavaju ako je kupac iz Europe. BigStock ( SS) zadrzava porez bez obzira od kuda je kupac geografski. Ako na nekom POD servisu prodate neki svoj “vector file” kao upakiran u “canvas print” oni ce zadrzati porez svakom kupcu bez obzira od kuda je jer su u taj finalni proizvod ugradili drveni frame okvir koji je proizvod USA projekla. I pravdaju se da oni ne mogu prilikom prodaje finalnog proizvoda odvajat “frame” od “arta”.
U svakom slucaju, svaka USA tvrtka, a koja se u IRS žargonu naziva “withholding agent” obvezna je svim svojim account holderima kojima zadrzava defaultnu 30% stopu do kraja 3-ćeg mjeseca tj. ui fiskalnoj godini a za prethodnu kalendarsku godinu - ground mailom dostaviti form 1042-S https://www.irs.gov/pub/irs-prior/f1042s--2015.pdf koja sadrzava “Copy C” i koja sluzi account holderu za namjenu: Attach to any Federal tax return you file tj. istu vraća IRSu prilikom podnosenja zahtjeva za tax return.
Kopija “A” putuje u IRS, kopiju ”E” zadrzava tvrtka” withholding agent” , kopija “B” je account holderu za arhivu i za njegove potrebe ( npr. reguliranje domicilnog poreza ), dok je kopija “D” namjenjena samo onima koji imaju SSN number i sluzi za reguliranje poreza ali ne federalnog vec drzavnog / state / . Tu kopiju stranci neki put i dobiju ali najcesce ne ( vec kako koji withholding agent)
U sadrzaju te forme navodi se sve ; od ID withholding agenta, podacima account holdera, iznos total income , iznos “withholded tax” itd.
Da bi se dobilo ITIN number koji kasnije sluzi za popunjavanje zahtjeva za Tax Return prvo se treba od “withholding agenta” imati barem jedan obrazac 1042-S za bilo koju godinu unatrag a najduze star za max. tri kalendarske godine.
Povrat poreza je moguce ostvariti tri kaledarske godine unatrag. Npr. za kal.godinu 2013 krajnji rok za podnosenje zahtjeva za povrat je 16.04. 2017; za 2o15 16. 04. 2018. I nema preskakanja kalendarskih godina.
Ako se ima vise accounta tj. veci broj 1042-S dokumenata za istu kalendarsku godinu izdanih od vise “withholding agenata” svi moraju biti prilozeni u jednom postupku.

P. sto uciniti ako se od “withholding agenta” nije dobilo obrazac 1042-S.
O. Ako se nije dobilo ( ili se dobilo pa bacilo u smece a naknadno se pokazalo da bi moglo nesto i vrijediti :slight_smile: ) obratiti se supportu i zatraziti mailom “ Copy “C” za određenu godinu(e). Ameri nisu robovi plavih žigova i potpisa, originala “ne starijih od sest mjeseci” i drugih birokratskih izljeva kao sto je to na ovim prostorima. Svaka kopija vrijedi i isprintana iz maila .Kopija “A” istog dokumenta ionako se nalazi / i digitalno i papirnato / u IRS-u pa nema sanse za muljanja sa photoshopom niti dodavanja “nula”.

Eto, @tonip :slight_smile: po gore opisanoj osnovi bi se trebalo zatraziti ( a zatraziti ne znaci ujedno i dobiti ) povrat poreza iako ne postoji Ugovor o sprjecavanju dvostrukog oporezivanja.
U postupku se naime ne trazi da se dokazuje da se je “stranac” - vec da se dokaze da se nije “Amerikanac”. Jer da se je “stranac” dokazivalo bi se vlastitim ID dokumentima izdanim u vlastitoj (stranoj) drzavi. Ovako, kad se trazi dokaz da se nije “amerikanac” tj. da se nema boraviste na teritoriju USA, “green card”, nekretnine,dionice…itd postupak dokazivanja se provodi pred Americkim vlastima i po njihovim pravilima igre. I to,pravno gledajuci, nije samo igra rijeci.
Prvi uvijet za taj postupak je ispravno popuniti W-8 BEN formu , drugi malo tezi je dobiti ITIN broj, dok je zadnji podnijeti zahtjev za Tax Return.
Sam ITIN broj vrijedi pet godina. Ukoliko se ne koristi u razdoblju od dana izdavanja +5 godina isti se ponistava. Odnosno, svaka godina trazenje povrata produzuje ITIN za narednih pet godina.

Dakle, potupno je netocna tvrdnja iz clanka da freelanceri moraju dva puta platiti porez tijekom godine jer USA “withholding tax” nije placanje poreza vec zadrzavanje poreza do trenutka dok se ne ispune formalni i sadrzajni uvjeti za njegovo vracanje .Metodologija za vracanje je propisana od strane IRS, potpuno je pod njihovom kontrolom i poprilicno je komplicirana te se izbjeci se nemoze. Druga je pak strana medalje sto u ovoj drzavi ne postoji nimalo sluha za kategoriju ljudi koji svoju egzistenciju rjesavaju radeci za USA tvrtke . Al zato na temelju Zakona o dohotku ta ista drzava trazi od istih tih ljudi prijavljivanje svakog primitka kao “drugi dohodak” dok nijedan “savjetnik-guzonja” po raznim ministarstvima nije educiran niti ciljano zaposlen s opisom radnog mjesta : “ pruzanje savjetodavne pomoci u postupku pred US vlastima u svrhu povrata zadrzanog poreza.” Pa bi od toga novca drzava imala i neposredne koristi a vjerujem da niti jedan freelancer ne bi imao protiv dati radije svojoj drzavi 25% nego,u suprotnom ako sam nista ne pokrene - amerima “oprostiti” 30%.
Prije 1,5 godinu kad sam poceo proucavati svu tu silnu proceduru zapoceo sam od USA ambasade.Odgovorili su mi na mail u roku 11 sati i uputili me, kao hrv. drzavljana na Min. vanjskih poslova RH u LA. Na taj mail mi nitko od tada nije odgovorio. Al zato kad “progooglate” FB za neka imena pun im je profil fotki “ispod palmi.” Pa sam i sam shvatio, radi svojih vlastitih interesa, da nema drugog nacina osim “ samopomoci” u smislu “uzdaj se use i svoje kljuse.”.

5 Likeova

Kako sam vec napomenuo u uvodnom postu tema ce biti nastavljena sa jos nekoliko postova. Kojom dinamikom ne znam niti sam.
U medjuvremenu molim sljedece:

 • ne saljite mi PM poruke sa pitanjima samo “vama” vaznim jer na njih nemam namjeru odgovarati. Imam naime, kao svatko drugi, hrpu drugog posla egzistencijalne, obiteljske i ine prirode kao i ogranicene resurse u smislu kolicine sati sjedenja pred racunalom.
 • ako netko ima neko pitanje neka ga , drzeci se do sada obradjenog postavi na temu. Ako pitanje ima smisla na isto cu se osvrnuti.

Na kraju, kad sve sto sam zacrtao o temi obradim bit ce objavljeni i svi uvjeti za mogucu suradnju .

3 Likeova

“Za CRO, BiH i Srbiju tj. drzave s kojima USA nema potpisan Tax Treaty ugovor ne priznaje se domicilni porezni broj ( OIB u HR ) za ostvarivanje benefita oslobadjanja od 30 % zadrzanog poreza.Mada se isti obvezno mora unijeti u polje u formi.”

Ovo mi nije jasno. Ako mi tražimo povrat od nase države, kakve veze ima da li smo US predali OIB ili ITIN u W-8 BEN? Ionako se ne dobiva povrat od US, a kada bude ugovor o dvosrukom oporezivanju sa HR, US nece zadržavati novce, odnosno barem od postotka dogovorenog.

Prije citanja ( ako pusite zapalite) si jednu! A mozete si skuhati i Nesicu :slight_smile:

Bas naprotiv . Povrat se trazi od US a ne od HR . U cijeloj prici HR drzava trazi samo svoj dio kolača a ne poduzima nista da s ljudima koji na taj nacin zaradjuju za zivot udje i partnerski odnos. U clanku objavljenom na tcomu novinar bas i ne razumije dva osnovna pojma:
Tax Treaty Ugovor ( Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ) koji izmedju USA-CRO jos nije snazi i koji nije pravna osnova po kojoj postupaju USA vlasti i zadrzavaju porez HR gradjanima. Zato cemo taj Ugovor trenutno “zaboraviti” jer kao pravna osnova za “Withholding Tax” sluzi.

FATCA Ugovor ( Foreign Account Tax Compliance Act)

koji Amerikanci primjenjuju od 2012 godine dok je HR strana iskamcila zbog raznoraznih razloga
njegovu punu provedbu do 1.09.2016 godine. sa retroaktivnom primjenom od 1.01.2016. To znaci da ce potpuna dvostrana razmjena podataka na relaciji HR-USA poceti 01.09. sa podacima od 1.01.2016.

U tocki 2 : “Informacije koje se prikupljaju i razmjenjuju su”: u alineji b) izmedju ostaloga stoji:
U slučaju Sjedinjenih Država, u pogledu svakog računa svake izvještajne financijske institucije SAD-a o kojem se izvješćuje [FATCA partneru]:
(1) ime, adresa i OIB u [FATCA partneru] svake osobe koja je rezident u [FATCA partneru] i vlasnik je računa;
(2) broj računa (ili, u nedostatku broja računa, funkcionalno istovjetna oznaka);
(3) naziv i identifikacijski broj izvještajne financijske institucije u SAD u
(4) bruto iznos kamata uplaćenih na depozitni račun;
(5) bruto iznos dividendi izvorno iz SAD a isplaćenih u gotovini ili uplaćenih na račun; i
(6) bruto iznos drugog dohotka izvorno iz SAD-a isplaćenog u gotovini ili uplaćenog na račun u mjeri u kojoj je to predmetom izvješćivanja na temelju poglavlja 3. podnaslova A ili poglavlja 61. podnaslova F Poreznog zakonika SAD-a

Na ovo cemo se vratiti malo kasnije jer je najbolji nacin za razumjeti svesti to na dvije “priče” sa stvarnim tvrtkama u razlicito vrijeme tj. jedna u proslosti a druga u buducnosti.
Prica br.1 odgovorit ce na pitanja:
-Sto se morali ?
-Sto ste mogli ?

dok ce prica br 2 odgovoriti samo na jedno pitanje:
Sto morate / trebate / ?

Trenutno najbolji primjer za to je ENVATO.

Priča 1)
Vrijeme radnje: 01-01-2015- 31.12.2015
Mjesto radnje: Envato ( tvrtka registrirana u Australija )

Isprogramirali ste neku skriptu, nacrtali neku grafiku ili slicno. Na Envato Marketplace ukupno ste prodali u 01. mjesecu 500 USD gdje pri cemu je vec zaracunat fee i sve provizije . Buduci da je ENVATO “australian based company” USA zakonodavstvo se na nju ne primjenjuje i bas ih briga za kojekakve W-8BEN obrasce niti su iste trazili. Taj iznos ( brutto) Envato vam je prebacio u “balance” i tada ste mogli sljedece:
-povući novac na PayPal pa s njega na devizni ili kunski racun u HR banku i isto podici debitnom karticom vezanom za taj racun;

 • sa PP koristeci Payoneer transferirati na US bank account i isti podici Payoneer EC/MC.

Tu cemo sad malo zastati i vidjeti sto o tome kaze HR zakonodavstvo tj Zakon o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 01.01.2015.
Ukratko, u trenutku kad ste podigli taj novac sa bankomata podignuti iznos se smatra PRIMITKOM ostvarenim od samostalnog rada / clanak 18 Zakona koji se odnosi na slobodna zanimanja tj.freelancer / i koji ulazi u dohodak na kojega se placa porez.Po Zakonu, tada ste MORALI posjetiti PU upravu i na temelju clanka 23 tocka 1 zatraziti upis u Registar poreznih obveznika. I na taj primitak uplatiti predujam. Porezna osnovica nije ukupni iznos primitka ( 500 $ ) vec drzava umanje 30% od primitka na ime izdataka koji se priznaju ( trosili ste svoju struju, kupovali hardver, kupovali literaturu, grijali se itd… ) tako da vam je porezna osnovica 70% od iznosa primitka a sto je 350 $ ). Na taj iznos ste obvezni uplatiti predujam na ime poreza od samostalnog rada.Recimo da ste tako radili svih 12 mjeseci u godini…Na kraju fiskalne godine se sve podvlači:Imate primitak od nesamostalnog rada ( placa, mirovina ) i prihod od samostalnog rad ( freelancer ). Postoje tu jos neki benefiti koji se smatraju neoporezivim djelom dohotka ali to nije za ovu temujer je presiroko .
U svakom slucaju podnosenjem godisnje porezne prijave zbroj obaju primitaka daje iznos godisnje porezne osnovice gdje se izracuna, prema ukupnom iznosu obaju primitaka u koju poreznu stopu spadate:

 • 12% na ukupni mjesecni prihod do 2200,00 kn
 • 25% na razliku izmedju 2200,00 do 13,200 kn mjesecnog prihoda
 • 40 % na mjesecni prihod veci 13.200 kn

I sada dolazimo do paradoksa: ovakvim pristupom, kao građanin ste samo osteceni. Jer ako prijavite pirimitak moze se dogoditi da izgubite neka prava i to zbog vlastite savjesti. Pa da naprimjer, pređete minimani iznos po clanu domacinstva i izgubite pravo na djecji doplatak koji primate na ime prihoda iskljucivo od nesamostalnog rada. S druge strane, ako kao građanim dodjete u banku pa pozelite kredit za stan i svojim prihodom od samostanog rada / freelancerskim / , na koji ste uredno platili porez i koji je evidentiran u vasoj poreznoj kartici / i za kojega mozete iz PU donijeti potvrdu o visini u zadnja tri mjeseca / zelite povecati svoju kreditnu sposobnost oni ce reci: ”Zao nam je, mi to ne priznajemo”. Dakle, kada nekog treba opeljesiti drzava da se ponasa kao lesinar koji glođe kostur gdje god ima jos komadic mesa. A zauzvrat, kad tome istom savjesnom građaninu treba osigurati i neki benefit zato jer uredno podmiruje svoje porezne obveze - onda tu istu drzavu to nije briga. Pa se bankarima dopusta da se ponasaju kao osmo svjetsko cudo. A u jednoj uređenoj drzavi ( ah,ah pusti snovi ) trebalo bi vrijediti:- *“tko ste vi,dragi bankari, da odredjujete sto priznajete a sto ne ? Ako je građanin uredno platio porez pripadaju mu i sva prava koja iz toga cina proizlaze. I niste vi (bankari) ti koji cete, prema vlastitom nahođenju određivati koji prihod cete priznati - a koji ne!” *
To je ono sto sam mislio kad sam na pocetku rekao : da drzava sa svojim građanima treba biti partner. A u nedostaku toga partnerstva mnogi izabiru ono drugo rjesenje: ne ono koje su “morali” nego ono koje “mogu”- i to trazeci rupe. Samo, i te rupe drzava zeli pocepiti jer pustaju vodu.
Jedna od tih rupa je bila ( naglasak je na “bila”) i sljedeca:

Povukli ste iznos od 500 $ mjesecno / tj 6000 $ godisnje / doznacen sa Envata na svoj PayPal pa dalje na Payoneer pa prosecete na bankomat. Ili ste ga direktno transferirali na Payoneer account pa opet na bankomat. Popusili ste nesto na tecaju, malo na naknadama ali ipak vam ne pada na pamet taj iznos prijaviti kao primitak i posjetiti poreznu upravu. Beneficije za tu gestu prema drzavi ionako nemate - pa nemate niti motiva ( jer samo benefit moze biti motiv). Envato vam je isplatio “brutto”, niste porezni obveznik za australijske tvrtke, nema nikakvog W-8 obrasca niti “withholded taxa”. I mozete se s drzavom igrati macke i misa. Država “pusi” i ne mogu vam nista jer ne mogu uci u trag vasem novcu. Buduci da sve sto je dobro kratko traje pred kraj 2015 godine u svom mailboxu vezanim za Envato Account nalazite bla…bla…bla…spominju neke “Non -US authors”, W-6 forms .bla.bla… ii sljedeci link

Tome bas i ne dajete na znacaju, neka oni pričaju sto zele i nastavljate po ustaljenoj praksi. Povremeno gledate u svoj “balance”, nista se ne dogadja i nastupa trenutak kada ste zaradili istih onih pristojnih 500 $ kao u prvoj prici, / napomena: nemam Envato Acc i nisam upoznat sa obracunom u kojem se dio od prodajne cijene doznacuje direktno od kupca i koji se ne oporezuje tako da su koristene brojke samo ilustrativne prirode ) . I onda krenete u “withdraw” transferirate 500$ a ono pristiglo na racun 350 $. ( napomena: ne znam dali se “withholded tax” odmah prikazuje prije transfera ili samo nadjete iznos koji je doznacen na PP ili Payoneer umanjen za iznos zadrzang poreza). I to je trenutak za

Priča 2 )
Vrijeme radnje: 01-01-2016- 31.12.2016
Mjesto radnje: Envato ( tvrtka registrirana ne vise u Australija vec u USA )

Nista vam nije jasno, spominjete im mamu :slight_smile: a razlog za to je sljedeci: Tvrtka Envato prebacuje poslovanje u USA i od 01.01.2016 potpada pod USA porezne zakone. Pa tako ono sto se “šenkali” u protekloj godini od RH ne prijavljujuci primitak sada ce uciniti Envato. Sve dok ne uploadate W-8 BEN formu , ili dok ITIN brojem ne dokazete da niste “Amerikanac” svaki mjesec uzet ce 30 %. Pomirit cete se s tim opet uz spominjanje “mame” i dalje cete prebacivati svoj novac direktno na Payoneer ili preko PP misleci da ju tu prici kraj. No, krivo mislite. Buduci da ste kod registracije ostavili svoje osobne podatke Envato ce na kraju fiskalne godine tj. iza 01.03. 2o17 godine na vasu ground adresu postom poslati obrazac 1042-S. A taj obrazac ukljucuje i “Copy C” namjenjenu IRS-u / vidi pocetni post / sa svim podacima o vama.
I to lijepo pise na gornjem linku koji vam je poslan kao cestitka za Novu godinu.

What Information is Sent to My Tax Authority?
Outside of the US, Envato generally doesn’t send information to local authorities. In some circumstances, we may be required by authorities to provide information. You will need to provide your tax authority with the summary document (see above) to claim a tax credit.
Note that the IRS has formal information exchanges governed by their various double tax treaties, and may report your US sales for other purposes.

Otvorit cete tu posiljku, vidjeti neki cudan obrazac od USA Envato, opet im se sjetiti “mame” i njihovih obrazaca.
I tako cete to negdje tutnuti i onda cete tamo negdje pred kraj 2017 dozivjeti bliski susret sa postarom i plavom kovertom. Zasto pred kraj . Zato sto je prema FATCA ugovoru rok za razmjenu podataka do 01.09. tekuce godine za proteklu kalendarsku godinu. Pa ce vas kada prodje rok lako izlistati po imenu i prezimenu i prema adresi smjestiti u PU kojoj priadate na daljnju “operaciju” utjerivanja poreza . A zasto ce vas izlistati ? Zato sto ce se pokazati da ste jedan od onih koji imate primitak ostvaren u USA a niste isti prijavili u HR, Past cete u ocaj i pitati se kako je to sve moguce? Jer ste novac povlacili na Payoneer a ne u HR banku. A moguce je tako jer vase povlacenje sredstava iz balansa na Payoneer ovaj put ostavlja” trag”. A trag je u cinjenici da je US IRS sa HR poreznom ovaj put razmjenio podatke .( pogedajte tocke 1) 2) i 6) sa pocetka prve priče pod FATCA ).
Doci cete u PU a oni ce vam lijepo izlistati ( jer vise niste u obvezi niti podnositi poreznu prijavu koju PU od ove godine radi sama ) - da u periodu od 01. 01 2016 - 31.12 2016 niste prijavili primitak ostvaren kod “USA kompanije Envato” ( tj izvjestajne agencije tj. witholding agenta ) u iznosu od za ovu priču illustrativnih 350 x 12 US$ a sto je 4200 USD. Pa ce vam sami izracunati ponovo primitke , odrediti poreznu stopu i dobit cete Rjesenje o placanju poreza sa zateznim kamatama - ali jos zakaceno i s kaznom za ne prijavljivanje istoga.
I tako cete “platiti” porez drugi put. Onaj prvi amerima ( koji jos nije placen vec je samo zadrzan .a drugi u HR.
Ta praksa povlacenja novca preko Payonnera i igranja macke i misa sa drzavom - sto se americkih tvrtki tice vise ne vrijedi.
To i dalje mozete raditi sa svim tvrtkama koje nisu " US based". ali sa Envatom ta shema vvise ne pali.

A sto ce biti s tih 30 % zadrzanog poreza? Cekat ce tri USA fiskalne godine tj. o ovom slucaju do 16.04 2020 kad pada apsolutni rok za njegov povratak? I tada 17.04.2020 cete tek biti “dvostruko oporezovani”.
I ameri ce ga tada pripisati izvanrednom prihodu svoga poracuna. Bez “hvala” naravno! Pa tako iduce godine mozete ponovo .
Jer sve dok nemate ITIN broj ne zadovoljavate niti uvjete da vam se “withholding tax” vrati. Pa da fakticki budete oporezovani samo jednom: svojoj drzavi gdje ste rezident.I tome bi trebao posluziti neki buduci Tax Treaty ugovor USA-HR. Da se takve situacije ne događaju. A taj Ugovor jos nije na vidiku ( prvi cu biti sretan ako grijesim ) . A nije i zato sto ameri odredjuju pravila igre. U svojoj su projekciji valjda vidjeli da od drzave sa posrnulim gospodarstvom, propalim tvornicama… gdje se proracunski prihod temelji ne na proizvodnji, inovacijama, znanju…- vec na uslugama tipa kafići, spa saloni , frizeraji itd… vise gube nego sto dobivaju.
Pa im se bas previse niti ne zuri.

1 Like

Znaci za Envato treba ITIN, a OIB se ne priznaje? Kako se dobiva ITIN?

I kako se točno dobiva zatražuje / povrat? Odnosno zašto bi se uopće dobio povrat od US ako nema ugovora o dvostrukom oporezivanju?

Da bi ste dobili ovakav papir:
https://drive.google.com/file/d/0B3unUMxZOyFaVWQyTTAwOEtrZDA/view?usp=sharing
Svima koji se na to odluce predstoji borba s papirima. Ali taj broj ne treba Envatu , microstockovima ili bilo kome: taj broj treba ONOME TKO ZELI POVRAT POREZA…Tj onome TKO NE ZELI PREPUSTITI AMERIMA SVOJ NOVAC ZADRZAN kao “withheld tax” isto kao niti biti dvostruko oporezovan.
Vidim bili ste “aktivni” dok me nije bilo :slight_smile: , poklikali ste po linkovima da se praši “sve u 16”. Dok jednoga dana ne nastupi panika.

Na donjem linku
http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/hrvatska-i-sad-su-kriomice-potpisali-ugovor-502
nalazi se jedan od boljih clanaka i koji pojasnjava “siru sliku” onoga sto ustvari ta famozna FATCA jest.
Na donjem linku
https://www.rba.hr/documents/10279/402367/FATCA+izjava/bd83fb10-e661-41ce-beed-945cfdabff6d

je primjer FATCA izjave jedne banke koja se mora podnesti banci do određenog roka. Citao sam nedavno tu po forumu izjave tipa: “zvala me baba iz Banke potpisati izjavu al ja to ne mislim”!
Dakle, svi on koji istu ne misle potpisati mogu u blizoj buducnosti ocekivati blokadu racuna i sredstava na istima dok izjavu na potpisu.A onoga trenutka kad izjavu potpisu njihovi podaci ulaze u FATCA medjunarodnu bazu i kad se poklope s podacima kod registracije accounta ili sa obrasca 1042 S ciju kopiju “withholding agent” / to jest svaki onaj : pravna ili fizicka osoba koji isplacuje “earnings” ili kod kojega se ostvaruje neki inozmeni prihod ili novcane transakcije / dostavlja IRS-u - tada se postaje US FATCA porezni obveznik sve dotle dok se ne dokaze suprotno. A suprotno se dokazuje posjedovanjem ITIN broja .
Jer ITIN je jedina dopustena forma kojom se dokazuje da se nije “amerikanac” tj on je zamjena SSN ( social security number) za strane drzavljane koji ostvaruju prihod vezan za US ali nisu americki porezni obveznici niti americki građani.

Ako pogledate gornji obrazac banke naveden za primjer u tocki 3 stoji :
Država oporezivanja Klijenta je----------------------

tu dolazi drzava prebivalista HRV, BiH,etc…ali samo ako se posjeduje ITIN. Jer samo uz ITIN se moze dobiti zadrzan porez “natrag” od US pa da se porez naplati samo u drzavi rezidenta. Bez ITIN nema povrata USA poreza a jos “plus” nastaje obveza placanja i domicilnog poreza jer se razmjenom podataka vise ne moze izbjeci nastajanje porezne obveze iz evidencije koja se vodi i medusbno razmjenjuje izmedju USA - HRV A ne da drzava kao dosada aludira na neciju “savjest” hoce li i zeli li primitak i prijaviti.
A kako se tocno postupovno prvo aplicira za ITIN a onda poslije aplicira i dobija US TAX RETURN oko toga ima materije i elemenata koji se uzimaju u obzir da bi o tome trebao pisati najmanje “blog” a ne topic na forumu.
Prvo i osnovno sto se mora imati jest obrazac 1042-S kojeg svaka US kompanija (withholding agent) mora dostaviti svakom “account holderu” koji ne zivi u drzavi koju “pokriva” US Tax Treaty do kraja treceg mjeseca fiskalne godine.
S time da je za povrat poreza moguce aplicirati za tri kalendarske godine unatrag (procitaj gore )

1 Like

Svaka cast na trudu da ovo sve napises, vrlo informativno i korisno, vidi se da razumijes i materiju i servise za prodaju.

Napisao si u prvom postu da bi ponudio svoje usluge popunjavanja papirologije za dobivanja ITIN-a i konzaltinga, pa me zanima možeš li iznijeti više detalja?

Također me zanima tvoje iskustvo - jesi li možda sebi ili nekom drugom pribavio ITIN broj i dobio povrat withholding taxa, ili je ovo što si napisao teorija koja još nije potvrđena u praksi?

@mcstk

citat: Svaka cast na trudu da ovo sve napises, vrlo informativno i korisno, vidi se da razumijes i materiju i servise za prodaju.

Nisu tu u igri samo servisi za prodaju ili microstockovi. Ako napravis svoju stranicu s affiliate-om ( recimo Amazon ) 30 % zadrzanog poreza ne gine. Ako se proda domena na Afternic-u ili Godaddy aukciji ( US based companies ) opet se zadrzava 30 % od total incoma… Bilo koja novcana transakcija, ne samo sa pravnom vec i fizickom osobom ( npr. zelite nekom ameru prodati account koji se nalazi u nekoj US company) - podlijeze obvezi zadrzavanja poreza.
I potom trazenja povrata poreza. A postupak povrata se ne moze zapoceti bez ITIN-a.

citat: Napisao si u prvom postu da bi ponudio svoje usluge popunjavanja papirologije za dobivanja ITIN-a i konzaltinga, pa me zanima možeš li iznijeti više detalja?

Od danas do sutra i dani odose. Nije mi to primarna aktivnost vezana za egzistenciju pa sam se malo opustio . Pa dosao i GO, obiteljske i ine obaveze,bla…bla…I nisam zavrsio al evo sad kad si me probudio iz letargije obecavam sebi da cu sve zavrsiti u tjedan-dva. Ne pricam niti se bavim stvarima koje ne razumijem od “pocetka do kraja” pa mi zato ipak treba malo vise vremena za sloziti sve u smislenu “pricu” koja ima svoj pocetak i kraj
A prije pocetka trebam si mozak “preštelati” opet na tu problematiku.
Inace, sto se tice usluge oko svega u pocetku mi je sve to bila samo ideja. I nisam do sada o tome bas previse niti razmisljao. U zadnje tri godine puno sam vremena u to ulozio ( cak i dva puta letio u Beč) kad sam vidio da o tome u blizoj okolici a i sto se tice “drzave” nitko pojma nema. I iskljucivo zbog sebe samoga i svoga novca.
Nije to bas jednostavna problematika shvatljiva na pet postova procitanih na forumu.
Onaj tko nema dodira s medjunarodnim privatnim pravom, tko ne moze razumjeti kako funkcionira poredak i porezni sustav itd… tesko to moze sve sam “poloviti”. O tome cu jos razmisliti ali mislim da nema razloga da u budicnosti na neki nacin ne kapitaliziram sve to znanje i ulozen trud.

citat: Također me zanima tvoje iskustvo - jesi li možda sebi ili nekom drugom pribavio ITIN broj i dobio povrat withholding taxa, ili je ovo što si napisao teorija koja još nije potvrđena u praksi?

Naravno da ovo sve nije samo “teorija”. Kako mi godine zivota prolijecu ( a blize sam 50-toj nego 40-toj) :frowning: sve sam manje teoreticar a sve vise empirista.
Link na ITIN sam postao jos u prijasnjem topicu . Ocito si to previdio u toj masi slova.:slight_smile:
Pa ga evo ponovo ovdje

Sto se tice povrata poreza povratio sam svoj porez za 2012 i 2013 godinu . Prosla i pretprosla godina su trenutno u postupku.
Najbolje u toj proceduri je da se ide korakom “godina za godina” a ne kumulativno. Ako se nesto zakomplicira da se zna gdje se zakompliciralo. Jer ameri imaju neku svoju logiku pristupa koja je ,kada se poznaje postupak poprilicno uniformna ali neki put ga isto do boli zakompliciraju sa nekom , sto se mene tice, nevaznom sitnicom.
Kako izgleda ček za 2012 godinu moze se vidjeti ovdje

1 Like

Hvala puno na odgovoru. Da, previdio sam onaj dio gdje si sebi pribavio ITIN broj, i jako mi je drago čuti da si dobio povrat poreza!

Čeka(ju) se idući post(ovi?), a ako budeš nudio svoje usluge, samo odgovori na pm. Ja sam se o ovom raspitivao kod raznih poreznih savjetnika, ali naravno, kao što i sam vjerojatno znaš bolje od mene, nitko nema pojma. A meni bi imalo veliku ulogu ako bih mogao dobiti povrat tih 30% jer nakon withholding taxa i poreza u hr ostanem bez velike količine prihoda…

U potpunosti razumijem osjecaj te beznadnosti, vjeruj mi.Taj osjecaj nemoci da dodjes do svoga posteno zaradjenog novca. Poreznici kod nas bas i nisu placeni za intelektualni rad vec vise za robotizirani pristup. Nisu niti oni krivi.
Sto reci na sljedece: nazove se Min. vanjskih poslova vodeci se elementarnom logikom: dvije suverene drzave potpisale su dvostrani obvezujuci ugovor. Pa hajdmo pronaci nekog “middle man-a” koji se u to razumije.
Logika stvari govori da takav netko mora postojati. Netko tko bi svojim gradjanima pomogao da vrate svoj zadrzani novac. Na kraju krajeva, taj vraceni novac zaradjen znanjem po bespucima interneta i u kojega se deklarativno prije izbora svi kunu - potrosio bi se u ovoj drzavi.Pa bi se tu i platio PDV, povecala bi se toliko zeljena potrosnja itd…itd.
Ali nigdje nikoga. Prespajaju vas s kojekaviim likovima koji se cudom cude pitajuci se o cemu ja to njima govorim. Nemaju pojma o nicemu i izgubljeni su u svom vlastitom svemiru .
I ja bi njima mogao odrzati seminar o onome sto je njihov posao i sto bi oni trebali znati a ne ja. Pa onda spuste u Poreznu a u poreznoj kazu: “znate , mi se time ne bavimo. Nas je posao samo HR porez a ne porez koji naplacuju druge drzave. “ Ali kad od IRS dobiju podatke znat ce naplatiti svoj “harac”.To da.
I krug je tu zatvoren. Doslovno krug ocaja u kojem se moze vrtiti do beskonacnosti.
Ja cu ovaj topic zavrsiti u dogledno vrijeme. Cisto zbog toga ako netko ima volje i zelje sam se u to upustati da dobije neke orijentire i smjernice. Imam jedan poslovni put od pet dana do sredine drugog tjedna ali onda cu se tome posvatiti i da tu pricu- sto se ovoga na WM tice - dovedem do kraja .
Ti prati pa se cujemo.

Imam jedno pitanju u vezi poreza. Naime, bavim se dropshippingom i jako puno kupujem iz američkih web trgovina. Prilikom svake kupnje plaćam TAX.

Dali ja od tih web shopova mogu zatražiti povrat poreza?

Kratko, ne.
U ovom slucaju ne radi se o porezu na potrosnju ili porezu na promet robama /uslugama.
Ovdje se radi o porezu na primitak ostvaren vlastitim radom i/ili aktivnoscu koji podrazumjeva salary,royalty,wages,gains itd…

Kada je FATCA bila potpisana kao americki zakon njena svrha je bila opravdavana cinjenicom i naumom da se americkim gradjanima naplati porez koji su zadrzavali u poreznim rajevima i “prali” preko off-shore tvrtki. Americki gradjani su /kao/ trebali biti cilj a svi ostali kolateralne zrtve. Medjutim, tokom vremena ispalo je obrnuto. Jer ocito je da su “target” strani drzavljani.
Zasto to tvrdim?
Kada dobijete ITIN broj i unesete ga u u tu famoznu W8-BEN formu, ( ako je namjera toga zakona bilo dovodjenje u “red” americke gradjane ) WA ( withholding-agent) tj. Kompanije kod kojih se ima otvoren account po logici stvari bi trebali set-upirati poreznu stopu za vas account na “0%”. Jer je dodjelom ITIN broja sam IRS priznao nekom “foreign” status. A ako je netko neamerikanac onda taj isti , po medjunarodnim normama nije obveznik placanja ikakavog poreza u USA vec je obveznik placanja poreza u drzavi koje je drzavljanim. Amerikanci su tako “prebrikali” drzavljanstvo kao primarni kljuc koji sluzi kao pravna osnova za nastajanje obveze placanje poreza i uveli virtualni nerezidentni status kao izvor prihoda na koji se obracunava americki porez.
Pa se dogodilo to da bez obzira sto imate dodjeljen ITIN - a koji se dodjeljuje ako niste kvalificirani za SSN - a za kojeg kvalifikacije stjecete :

 • ako ste americki drzavljanin
 • ako imate radnu dozvolu i USA radnu vizu
 • ako ste boravili vise od 183 dana u kalendarskoj godini na teritoriju SAD-a
 • ako imate bilo koji financijski interes vezan uz teritorij SAD- ili bilo kakvu poslovnu suradnju ili bilo kakav biznis povezan sa USA tvrtkama ili pojedincima………
  americka birokracija vas i dalje smatra americkim poreznim obveznikom tj. Nerezidentom koji u USA ostvaruje odredjeni primitak ili kapital i od vas ce naplatiti porez u poreznom postupku koji se provodi pred americkim poreznim vlastima (IRS).
  Kakva je razlika ako u W8-BEN formu kod otvaranja acounta unestete ITIN ili ne unesete? Po account holdera apsolutno nikava. Ako uneste ITIN to vam nece omoguciti nikakvu povlasticu u smilu nezaracunavanja tj. izbjegavanja 30% zadrzavanja poreza vec ce vam samo dati pravo da zadrzani porez trazite natrag u redovitom postupku pred IRS-om.
  Ali, ako ne uneste ITIN nemate niti osnova za trazenje povrata zadrzanog poreza i tih 30 % ostaje kao poklon americkoj ekonomiji.
  S druge strane ako kod Banke u kojoj imate racun ne ispunite gorespomenutu FATCA izjavu Banka ce zablokirati racun.Jer je Banka , u svakoj pojedinoj drzavi , finacijska institucija na koju se FATCA i odnosi i primjenjuje. Na kraju, kod razmjene podataka na relaciji IRS-Porezna uprava ( CRO; SRB, BiH - potpuno svejedno ) vasi account podaci ce se razmjeniti ukljucujuci i podatke o vasim “total income” pa ce domicilne porezne vlasti, na temelju imena i prezimena i adrese dobiti podatak o prihodima ( a koji se prema hrvatskom Zakonu o porezu na dohodak smatraju primitkom ostvarenim samostalnim radom ) koje ce oporezovati jos jednom u regularnom poreznom postupku pred drzavom.
  Naravno, mozete otvoriti i fake account samo sto ce vam account kojega je holder “Pero Perić” i kad vase osobne podatke moraju pratiti i finacijski podaci ? Sto ce vam money-check koji glasi Peru Perića koji u banci ne mozete naplatiti a niti u Banci mozete otvoriti racun kao Pero Perić za “money wire transfer”. I krug je tako zatvoren.
  Dakle: nemate ITIN - nemate povrata USA zadrzanog poreza - postajete porezni obveznik u domicilnoj drzavi jos jednom. Jer postajete porezni obveznik na temelju razmjene podataka a ne na temelju toga dali porezna uprava zna dali se novac sa PayPala povukao na Payoneer ili na neki drugi off-shore bankovni racun.
  Imate ITIN - mozete (ali ne morate) traziti svoj zadrzani porez natrag - ali trazili-ne trazili i svakom slucaju ostajete porezni obveznik u vlastitoj drzavi. Ali cete ( mozete) svoj USA zadrzani porez ( ili dio istoga ) dobiti natrag.
  Kako i koliko u sljedecem postu …
1 Like

Dodjeljen vam je ITIN koji ste upisali u vaš W8-BEN obrazac i vaši podaci su “otputovali” u IRS.
Pokretanjem postupka tj.popunjavanjem za povrat poreza predvidjenih obrazaca pokrecete postupak za povrat zadrzanog poreza.
Ovdje se nalaze tablice prema kojima se moze priblizno izracunati koliki iznos se moze ocekivati s obzirom na status ( bracno stanje, broj djece itd…) i procjeiti koliko se isplati ulagati u ITIN-e i troskove a s obzirom na zaradu.

U brojkama cemo za primjere uzeti :

1) Ostvarili ste u 2015 god.“total income” od 20.000 US$. Zadrzano vam je 30% poreza tj. 6000 USD, samac ste, niste u braku, nemate djece na skrbi
2) Ostvarili ste u 2015 god.“total income” od 20.000 US$. Zadrzano vam je 30% poreza tj. 6000 USD, u braku ste , imate dvoje malodobne djece na skrbi
3) Ostvarili ste u 2015 god.“total income” od 20.000 US$. Zadrzano vam je 30% poreza tj. 6000 USD, rastavljeni ste , imate jedno malodobno djete na skrbi
4) Ostvarili ste u 2015 god.“total income” od 20.000 US$. Zadrzano vam je 30% poreza tj. 6000 USD u braku ste ,nemate malodobne djece na skrbi

Primjer 1)

Prema T1 priznaje vam s personal exemption amount ( osobni odbitak ) u iznosu od 4000 US$ za 2015 godinu. Taj iznos se nece uzmati u osnovicu za oporezivanje. Dalje, prema T3 kao “single” spadate u kategoriju zarade ( 20.000 US$) u poreznu grupu koja se oporezuje sa 15% ( 9,2226 US$ - 37,450 US$ ). Iznos od 4000 US$ ne ulazi u osnovicu koja se oporezuje vec razlika od 20,000 US$ - 4,000 US$ a sto je 16,000 US$ . Na tih 16,000 US$ placate 15% poreza sto iznosi 2,400 US$. Iznos koji ce se vratiti bit ce 3,600 US$ tj. razlika izmedju 6,000 US$ koji su zadrzani umanjen za 2,400 US$ koliko placate USA poreza s obzirom na status.

Primjer 2)

Prema T2 priznaje vam s personal exemption amount ( osobni odbitak ) u iznosu od 12.300 US$ za 2015 godinu ako zahtjev podnosite zajednosa suprugom. Isto tako se priznaje 2x4,000 US$ za svako pojedino djete Taj iznos se nece uzmati u osnovicu za oporezivanje. Dalje, prema T3 kao “head of household” spadate u kategoriju zarade ( 20.000 US$) u poreznu grupu koja se oporezuje sa 15% ( 13,151 US$ - 50,200 US$ ). Iznos od 12,300 + 8,000 US$ smatra se odbicima i prema stanju vase zrade vratii ce vam se svih zadrzanih 6,000 US$ jer iznos priznatih odbitaka premasuje ukupnu zaradu.

Primjer 3)

Prema T1 priznaje vam s personal exemption amount ( osobni odbitak ) u iznosu od 4000 US$ za 2015 godinu + 4,000 US$ za dijete o kojem skrbite. Zbroj tih iznosa tj. 8,000 US$ se nece uzmati u osnovicu za oporezivanje. Dalje, prema T1 kao “single” spadate u kategoriju zarade ( 20.000 US$) u poreznu grupu koja se oporezuje sa 15% ( 9,2226 US$ - 37,450 US$ ). Iznos od 8000 US$ ne ulazi u osnovicu koja se oporezuje vec razlika od 20,000 US$ - 8,000 US$ a sto je 12,000 US$ . Na tih 12,000 US$ placate 15% poreza sto iznosi 1,800 US$. Iznos koji ce se vratiti bit ce 4,200 US$ tj. razlika izmedju 6,000 US$ koji su zadrzani umanjen za 1,800 US$ koliko placate USA poreza s obzirom na status.

Primjer 4)

Prema T2 priznaje vam s personal exemption amount ( osobni odbitak ) u iznosu od 12.300 US$ za 2015 godinu ako zahtjev podnosite zajednosa suprugom.Nadalje, prema T3 kao “married feeling jointly” spadate u kategoriju zarade ( 20.000 US$) u poreznu grupu koja se oporezuje sa 15% ( 18,451 US$ - 74,900 US$ ). Iznos od 12,300 smatra se prinatim odbicima i prema stanju vase zarade vrattii ce vam se 15 %-tna oporezovana razlika izmedju 20,000 US$ - 12,300 US$ . Ta razlika iznosi 6,700 US$ a 15% poreza koji iznos je 1,005 US$. Ukupna suma za povrat je 6,000 US$ - 1,005 US$ = 4,995 US$.

Ovdje valja napomenuti da IRS zadrzava pravo “adjustmenta” pa ako nesto nadju sto im ne odgovara “matematici” ili njihovoj percepciji stvari - oni primjejuju svoju matematiku.
Isto tako treba napomenuti da svaka osoba koja sudjeluje u postupku (supruga,djeca) mora prvotno dobiti svoj vlastiti ITIN. JMBG-ovi, OIB-i i slicni porezni brojevi iz domicilnih zemalja se ne priznajua na temelju tih poreznih brojeva se ne moze ostvariti pravo na odbitak.
O tome koja dokumetacija koja je potrebna za svakog clana, kako se ona dobiva? i gdje ? koliki su troskovi u sljedecem nastavku.

1 Like

Ovaj dio da od IRS-a ne dobiješ cjelokupan povrat withholding tax amounta nisam znao, pretpostavljao sam da da, jer u zemljama koje imaju tax treaty s SAD-om (i rate od 0%), SAD ne zadržava ništa. Zanimljivo.

Ovaj dio kako dobiti ITIN se čeka.

I pitanje: u svojim primjerima govoriš o “total incomeu” od 20.000 USD. Odnosi li se taj total income na ono što je meni logično, dakle na sve zarađeno putem te agencije (recimo, shutterstocka) ili na onaj dio na koji se odnosi withholding amount (u slučaju shutterstocka, 30% se withholda samo ako je kupac amerikanac, što provjeravaju putem IP adresa i ostalih metoda)?

Želim reći - moguće je da na shutterstocku zaradiš 10.000 USD, ali samo 5000 USD od toga bude prodano US-based kupcima, pa je 30% od toga 1500 USD, a ne 3000 USD. Je li total income tih 10.000 USD ili 5000?

citat:
Ovaj dio da od IRS-a ne dobiješ cjelokupan povrat withholding tax amounta nisam znao, pretpostavljao sam da da, jer u zemljama koje imaju tax treaty s SAD-om (i rate od 0%), SAD ne zadržava ništa. Zanimljivo.

Rate nije uvjek “0”. Tax Treaty je dvostrani medjudrzavni ugovor gdje u ovom slucaju SAD i druga drzava ugovorom reguliraju stopu poreza. Npr. UK, Russia, Canada imaju stopu “0”, Spanjolska, Australia imaju stopu “5%”. Uglavnom,nema drzave gdje je stopa veca od 15%. Stopa uglavnom ovisi o ekonomskoj snazi neke drzave, americkim ekonomskim interesima kao i djelatnosti i ona je ugovorom definirana.
Ovdje se u “Article 12” vidi naprimjer da je Tax treaty rate sa Slovenijom , a koji se odnosi na royalties 5%.Tax Treaty ugovor je samo tehnicki detalj koji omogucuje , na temelju Ugovora jednostavniju manipulaciju i jednostavniji postupak oporezivanja. Tax Treaty i FATCA nemaju apsolutno nikakve medjusobne veze. Jer FATCA se primjenjuje i u mnogim drzavama koje odavno imaju Tax Treaty sa USA ali je postupak daleko jednostaniji i pravovremen . I kod njega nema ovakvih zavrzlama kao kod postupka sa CRO.Iskreno,nisam siguran kako ce ovo sa CRO funkcionirati uopce u praksi. Kod nas npr. porezna 2016 godina zavrsava 28 (29) veljace 2017. I nema vracanja unatrag kad je postupak u pitanju . I sad moze se zamisliti da se naprimjer trazi USA povrat poreza za 2016 godinu u 2018 kalendarskoj godini. ( jer se je jos uvijek u roku od tri godine od zavrsetka svake porezne godine ) I za cijeli postupak treba prosjecno 6-9 mjeseci. Kako CRO poreznici misle obracunavati USA povrat fakticki dovrsen 2019 godine a koji se odnosi na 2o16 kad je porezna godina u CRO zavrsena 28. veljace 2017 godine to cemo tek vidjeti.

I pitanje: u svojim primjerima govoriš o “total incomeu” od 20.000 USD. Odnosi li se taj total income na ono što je meni logično, dakle na sve zarađeno putem te agencije (recimo, shutterstocka) ili na onaj dio na koji se odnosi withholding amount (u slučaju shutterstocka, 30% se withholda samo ako je kupac amerikanac, što provjeravaju putem IP adresa i ostalih metoda)?

Total income je sve ono sto se moze smatrati zaradom ( prihodom ) po bilo kojoj osnovi s time da u taj income ulazi zbrojen i prihod + porez . Uzmimoda si u jednoj kalendarskoj godini :

 • na Shutteru imao prihod 5000US$ ( prihod znaci ukupni promet koji ukljucuje i porez.) Ali ti porez nije isplacen vec je zadrzan po stopi od 30 %
 • Uboo si 100 USD , zaigrao black jack u nekoj US based company on-line kockarnici i nekim cudom ostvario dobitak od 4000 US$, Prihod je opet dobitak koji ti je isplacen umanjen za 30 %
 • Naletio si na oglas tipa Forex, ubacio 100 USD , kupio dionice koje su porasle za godinu dana 10 puta i tvoja zarada je recimo 1000 US $ . Trazis lovu za isplatu ali ti se isplati novostvorena vrijednost umanjena za 30 % ( to se smatra “gains” )
 • Bolja polovica ti u sobi šiva custom made jastucnice koje se prodaju preko Etsy-ja. Da ne kompliciras previse to ide preko acc otvorenog na tvoje ime . Opet ti se isplacuje ukupni prihod umanjen za 30 %.

Svaka ta navedna US based company na pocetku sljedece godine salje ti 1042 S obrazac.
I svaka kopija poslanog obrasca putuje u IRS .
Zbroj svih prihoda iz svih tih obrazaca predstavlja “total income”.
Na total income imas pravo na osobni odbitak prema gornjim primjerima.
Nigdje ne pise da ti sve 1042 S obrasce moras priloziti i za sve traziti povrat poreza.
Ako neces traziti nemoras.
Mozes jedan priloziti a ostala tri zguzvat i baciti u kos od smeca.
Amer je svoje ionako dobio.

Želim reći - moguće je da na shutterstocku zaradiš 10.000 USD, ali samo 5000 USD od toga bude prodano US-based kupcima, pa je 30% od toga 1500 USD, a ne 3000 USD. Je li total income tih 10.000 USD ili 5000?

To je siva zona u smislu obracunavanja. Kod shuttera oni nemaju nikakav zahvat ili doradu tvojih radova ( fotka, vector itd.) . Jednostavno je preprodaju. Koriste IP Geo location da saznaju od kuda je kupac, to koriste i tako i obracunavaju
Ono sto je prodano US based kupcima na to ce se obracunati i zadrzati porez.
Na ono sto je prodano US strancima se nece zadrzati 30 % porez ali prodajna cijena toga proizvoda ( bio porez zadrzan ili ne ) ulazi u prihod koji IRS kasnije uzima kao osnovicu za oporezivanje.
To je oporeziva zarada koja je povezana sa USA kompanijama
Opet, kod npr. “print on demand” servisa oni ce tvoj rad i tvoje autorsko pravo ugraditi recimo na iPhone 7 case. Taj case , kao plastika i proizvod je napravljen negdje u Arizoni i tretira se kao USA proizvod .
I nema nacina da se ( mada je tvoj rad ustvari i prodao proizvod ) odvoji prihod tvoga rada ( royalty ) od finalne cijene gotovog proizvoda u cijenu kojega je “ugrađen” i tvoj rad (royalty) .
Mislim, tehnicki je i to izvedivo samo je pitanje kome se od tih servisa za par Hrvata, Bosanaca, Pakistanaca…isplati ulagat u razvoj aplikacije.
Oni sebi uzmu po svoje a kome se ne svidja - neka ide dalje.
Nazalost.

1 Like

Ovo je takva gnjavaža da uopce ne vrijedi truda… kad ce smrdljivi hr uhljebi potpisati jebeni ugovor o dvostrukom oproezivanje s jebenih sad-om, pa nije to tunguzija

Bok svima,

U potrazi sam za rješenjem jer nam je u firmi dio prihoda zadržan.

@vir2al Pružaš konzultantske usluge za ovaj problem (uz naknadu naravno)?

Pozdrav,
Vladimir

Evo, ovih dana mi pristigao 1042 -S obrazac od jedne USA kompanije To je znak da trebam prebaciti mozak opet na tu temu i prilika da ovo vise napokon zavrsim.Dakle. Kako se pokrece postupak za povrat USA poreza. Za HR subjekte prvi korak je zakazivanje “appointment-a” u US ambasadi u Zagrebu u svrhu apliciranja za ITIN

https://evisaforms.state.gov/acs/default.asp?postcode=ZGB&appcode=1

I postupka ovjera putovnice . Ovjera svake pojedine putovnice ( podnositelj i/ili clanovi obitelji ) u smislu “dry seal” naplacuje se 50 USD ( nakon zakazivanja instrukcije dolaze emailom ) .
Ovjerena putovnica je dio obvezne forme kojom se IRS u dokazuje da se nije “američki građanin” i prilaze se obrascu W-9

Taj obrazac je isti i za fizicke i za pravne osobe ali se ovdje bavim samo fizickim osobama kojih se sadzaj posla i poslovna aktivnost sa US tvrtkama nalazi u business self employed codes na donjem linku

I svrstani su u kategoriju Computer Systems Design & Related Services, ( str 17 )

( zapocinju sa 541510 i zavrsavaju sa 541990 )

Sljedeci obrazci koji se prilazu su :

 • 1040 NR - U.S. Nonresident Alien Income Tax Return

-Schedule C ili Schedule C-EZ


Koji sluze za prikazivanje troskova koji se priznaju . Ako su troskovi manji od 5000 USD popunjava se C-EZ a za vece forma C.

Pojasnjvati ovdje sto se popunjava i kako se popunjava za svaku formu pojedinu kolonu ili sto znaci svaki “check-box” bilo bi skroz suludo.


Dokumentacija u smislu dokaza koja se je obvezna priloziti je:

-za podnositelja W-9 obrasca medjunarodni izvod iz knjige rodjenih ovjeren apostilom.
Trosak izvoda je cca 80 kuna . Apostilu ovjerava Općinski sud koji je u nadlezan za ovjeru u smislu mjesta maticnog ureda koji je izdao izvod iz knjige rodjenih.
Trosak jedne ovjere apostilom je 50 kuna.

Za svako maloljetno djete ( dependent ) isto izvod iz matice rodjenih + apostila.
Za bracnog druga izvod iz matice rodjenih + medjunarodni vjencani list + apostile za svaki dokument…
Kako je vec napisano bracni drug i djeca , ukoliko dobiju ITIN “vrijede” 4K USD jer je toliko porezna olaksica pa si svatko moze , s obzirom na “zaradu” procjeniti koliko je njohovo apliciranje za ITIN ekonomski isplativo.
I na kraju osvrt na ono sto sam napisao o mogucoj suradnji na samom pocetku
Svatko onaj tko misli da je to moguce prvo sto mora uciniti je uz par rijeci zakaciti za PM najstariji 1042 obrazac ( ili sve 1042 obrasce ako ih ima za jednu kalendarsku godinu ) i nikakav drugi broj obrasca za sada ne mogu prihvatiti ) jer nemam toliko vremena
Sto znaci najstariji?
Kao sto je vec receno zahtjev za povrat poreza moze se podnijeti tri godine nakon zavrsetka kalendarske godine.
Pa tako do 31.03 2017 moze se podnijeti za 2013 godinu…do 31.03 2019 za 2015 godinu.
U napomenu : ne zanima me “tko ste” ? sto ste ? sto radite? koliko zaradjujete ? i jedini nacin moze biti taj : verificirati se s tim obrascem. Sve ostalo tipa opisivanja opsega i sadrzaja necijeg posla, trazenje savjeta i slicno nazalost ne mogu prihvatiti .
I ako netko vec ima neko pitanje neka ga postavi ovdje na topic a ne PM.
Jer mozda to pitanje zanima i nekog drugog.

@vladimir1

ovdje je rijec iskljucivo o povratu poreza koji je vezan za ITIN .
carobna rijec u toj skracenici je I = "individual ( TIN )

ne razumijem ovaj dio koji se odnosi na "dio prihoda "
send mi PM i samo mi ukratko malo sire opisi sto to znaci.
dali pojedini “employers " u tvrki koja je registrirana u CRO rade nesto tipa " US company connected business” ili tvrtka u cijelosti obavlja neki posao za koje ispostavlja fakture na koje se obustavlja 30 posto "withheld tax"
pristup je sasvim drugaciji .

mogu vidjeti kako to ide .
al nista ne obecavam jer to je sasvim razlicit pristup: self-employed i/ili business conduct