Kako dobiti VAT broj?

Bok,

kao naslov teme kako najednostavnije odnosno najbezbolnije dobiti VAT number ?

naime ja želim nešto kupiti iz UK-a, ali moraš imati VAT number ali poslovni da bi se mogao registirati.

znam da ako registriram d.o.o ili j.d.o.o mogu dobiti VAT number ali dali postoji neko drugo rješenje za dobivanje tog broja sa minimalnim troškovima ? negdje vani u EU registracija ili slično ?

hvala

Što trebaš naručiti? Zamoliš nekoga s firmom / obrtom da ti kupi preko svoje firme i ti mu daš keš. Vađenje VAT ID-a je jednostavno (i mislim besplatno, uskoro ću saznati) za tvrtke i obrte. Mislim da bi ti to svatko odradio (naravno, ovisi šta naručuješ).

Ali ja nemam firmu niti obrt. pa ne znam dali je uopće moguće dobiti poslovni VAT number za fizičke osobe.
ili možda otvoriti negdje firmu za minimalno troškova, i da kasnije nemam dodatne troškove…

Nije ti rekao da otvaraš, već da pitaš nekoga ko ima, da ti učini uslugu :wink:

To ti iskreno nema smisla. VAT sluzi da se izbjegne duplo oporezivanje, sto znaci da moras zapravo biti u sustavu PDV-a da ti to igra nekakvu ulogu. Ukoliko nisi u sustavu PDV-a,nemozes niti dobiti VAT broj ( tj. podizanjem VAT broja odustajes od onoga da nisi u sustavu PDV-a). Neznam tocno gdje ti treba, ali ako nije nesto ozbiljno jednostavno upisi HR+svoj OIB da ti prodje registracija ( ako je bas obavezno polje).

1 Like

ma znam. ali web stranica ili firma na kojoj se želim registrirati baš to traži. to je nažalost jedini način da poslujem s njima, odnosno da mogu nešto kupiti od njih.

a kako ja nemam firmu, onda logički nemam niti VAT broj. e sada ja tražim nekakvo rješenje kako dobiti taj broj jer ne bih sada tražio nekoga da mi ustupi broj.

a negdje u EU se nemre dobiti VAT broj bez ne prevelikih kompliciranja ?

Pa jel kuzis u cem je stvar? Da li traze da rade s firmom ili je pitanje samo kod registracije. Ako traze da rade s firmom onda imas veci problem od pukog VAT broja. Ako je samo registracija u pitanju onda upisi nekakve bezveze podatke. Njih porezna ne bi trebala ■■■■■ , jer ni ti nces predavat papire na poreznu.

to sam već probao i ne prolazi jer svaku registraciju ručno provjeravaju. i javili su mi e-mailom da moram imati VAT number ili na neki drugi način dokazati da imam firmu. nažalost sa fizičkim osoboma ne posluju…

a ista ta firma sa sjedištem u americi nema te zahtjeve, ali mi se ne isplati zbog carine i troškova transporta…

EU sve mora zakuhati…

Sve rečeno. (Post must be at least 20 characters)