Kako facebook verificira račun poznatih osoba

Koju tehniku face koristi da verificira račun ne samo poznatih osoba već bilo kojih. Kako potvrditi da se radi o osobi koja tvrdi da je to ona?
Trebalo bi i meni to isto za moju stranicu a nisam upoznat s tim koceptom

Ne možeš ništa u vezi toga uradit. Facebook sam određuje koju će stranicu verificirat.

Facebook Help Team
 
Hi,

We verify profiles or Pages to help you be sure that they are who they claim to be. Keep in mind that not all authentic profiles and Pages are verified and that you can't request to have your profile or Page verified. You can report fake accounts that are impersonating you, your business or your brand.

Hope this helps,

Ruby

Pa mašta može svašta. Sve ovisi o tome što za tebe znači “verificirati” korisnika - što želiš verificirati? Jer čak i da ti dođe osobno i s osobnom, opet ne možeš biti 101 % siguran da se doista radi o istoj osobi.

Na primjer, da želiš verificirati da sam iza ovog računa ja, što bi to značilo nekome tko me ionako ne poznaje, već isključivo ovako virtualno? Da li bi “verificiran” značilo da uz moj račun stoji moja fotografija, koja je stvarno fotografija osobe koja koja ima pristup do poruka poslanih komunikacijskim kanalom (npr. e-mailom) koji je u podacima računa ostavila osoba koja ima pristup do podataka računa? I na koji bi način ta fotografija promijenila - nadodala ili učinila stvarnijim, moj virtualni identitet? Ili bi to za tebe značilo naprosto da skupiš više mojih osobnih podataka, poput poštanske adrese i broja telefona, a koji bi se svi odnosili na istu osobu koja ima pristup do računa?

Jer, ako ja koji ovo pišem imam pristup do ovog računa, onda ja mogu u postavkama računa dodati fotografiju osobe koju želim, adresu i broj telefona koji želim. Je li to verificirano? Što je verificirani identitet?

Kod Twittera “verificirati” zapravo znači osigurati da se ljudi lažno ne predstavljaju kao javno poznate osobe, tj. da ne dođe do zabune. Oni time ne mogu spriječiti da netko ne “provali” u račun, ali ako im javno poznata osoba postavi zahtjev za verifikaciju, oni mogu naći način da kontaktiraju tu osobu i jednostavno je pitaju da li ona stvarno piše iza tog računa. To je zato što se radi o osobi koju zapravo svi poznaju osobno, svi je “znaju” i ona već ima u percepciji čitatelja neki identitet.

Znači, jedna je stvar “verificirati” moj virtualni identitet prema čitatelju ovog foruma koji me poznaje osobno, a sasvim nešto drugo prema onome koji me ne poznaje drugačije nego kao ovaj identitet koji sam stvorio ovdje na forumu. Ovaj prvi će me kontaktirati osobno i pitati, a za ovog drugog je uopće upitno što bi njemu značilo kontaktirati nekoga koga uopće ne poznaje?

Uoči metafiziku “identiteta”, referenciraj se na one filmove u kojima neka strana bića prezumu tijelo ljudi. :smile:

1 Like

hahahaha stvarno si dao truda ovdje.
No ja sam imao na umu nešto jednostavnije. Kad se korisnik registrira, ostavi ime, prezime, adresu i nešto slično što ga jedinstveno identificira. Na koji način ja mogu “reći” ostalim korisnicima: to je on koji se predstavlja da je, možete mu vjerovat da neće zeznut na aukcijama npr, ali ako i zezne imate njegove podatke.

To je jednostavno - pošalješ mu na poštansku adresu dopisnicu s nekim kodom, a on taj kod mora upisati u svoje korisničke postavke kao verifikaciju. Time si verificirao da se na toj poštanskoj adresi nalazi osoba koja je u datom trenutku imala pristup do korisničke oznake i zaporke tog računa. Pismo možeš slati i s naputkom o osobnom uručenju i s povratnicom koja uručenje potvrđuje - tada možeš znati da je pismo predano toj osobi ili nekom od ukućana (provjeri u pošti točno kako se i kome vrši takvo uručivanje).

Isto tako bi morao zatražiti broj SMS-a koji je registriran u javno dostupnom tel. imeniku i na njega poslati SMS čiji sadržaj ovaj mora upisati. Time ideš za time da je njegov identitet na neki način već utvrdio operater, koliko da je to pouzdano.

PayPal, recimo, traži da se uplati neki sitni iznos koji je slučajan broj. Kada bi korisnici tvog portala koji žele biti verificirani, morali uplatiti takav iznos, oni bi se zapravo identificirali svojim bankovnim računom. To bi značilo da je korisnik stvarno osoba koja je ili vlasnik bankovnog računa ili opunomoćena s tog računa vršiti uplate.

1 Like

E tako nešto mi je trebalo da. Čisto da dobijem ideje.
Zahvaljujem