Kako Google prepoznaje originalan članak?

Na koji način Google prepoznaje originalan članak? Da li se upoređuju svi mogući tekstovi (milijarde njih) ili postoji neki drugi način.

Evo da pretpostavimo da se selekcija prvobitno zasniva na starosti članka (najstariji članak je, po nekoj logici, original), dok su oni koji su objavljeni kasnije, zapravo, kopije.

Međutim, danas postoji jako puno novinskih agencija koje svoje tekstove prosljeđuju na desetine portala svakoga dana u više navrata. Ti portali u većini slučajeva ni naslov ne promijene. Posebno me interesuje ovaj dio, da li ih Google “kažnjava” zbog toga što većina njih ima isti tekst (u potpunosti) ili za novinske agencije važe neka posebna pravila?

Koliko se meni cini Google nikog ne kaznjava za neoriginalne tekstove osim ako ih se ne prijavi za kopiranje. Hrpu puta sam na Googlu naisla da na 1. stranici rezultata budu po 2, 3 identicna clanka.

Mislio sam, prije svega, na slabije rezultate u searchu, ne na banovanje sajta.

Tako je, nece te niko “banovati” vec se neces rangirati za taj clanak. Ipak se moze desiti ako neko ko ima domen star (sada cu lupiti) 3-5 god, mazne clanak od tebe, dobije ok rangiranje za taj tekst.

Po starosti članka nikako, jer se već mnogo puta pokazalo da naknadno objavljen članak može dobiti bolju poziciju od originala.

Pa prepoznaje isto kao i ti sto prepoznajes, pratis redoslijed rijeci. Samo sto Google tvoj tekst poredi za jos milionima tekstova. Ako je redoslijed isti, tekst je kopiran. Sanse da se napise identican tekst iz glave su minimalne.

Ja sam koristio ovaj alat nakon sto neki tekst napisem http://smallseotools.com/plagiarism-checker/.
Kaze ti kada je identicni tekst objavljen i link ka njemu.

Ok, razumijem to, ali kako su onda dobro rangirani mnogi portali na Googleu, a svakodnevno objavljuju jako puno članaka koje pišu novinske agencije? Bukvalno se isti članci (više njih u toku dana) nađu na mnogim portalima, a većina čak ni naslov ne promijeni.

Zato što na rang stranice ne utječe samo sadržaj.

mrcina je u pravu. Moglo bi se reci da je za “dobru” posjetu najvazniji originalan sadrzaj … ako si mali. Ali ako si veliki i poznat i imas stalnu posjetu pogotovo ne preko search engina nego da te direktno kucaju u adres baru, druga prica. Naravno da ce bolji rank ima za isti clanak imati stranica koja ima dnevno nekoliko desetina hiljada ili stotina hiljada posjeta nego neka koja je tek kreirana bez obzira na originalnost clanka.
Jbg, zalosno ali tako je…