Pozdrav svima. Imam laptop kojem ne radi display. Ima dignut sistem medjutim ima sifru (dobio sam ga takvog). Kada ga povezem na HDMI upali slika na tv-u/monitoru tek kada se windows učita.
Moje pitanje je kako da podignem novi sistem obzirom da laptop ne prikazuje sliku preko HDMI-a sve dok se windows ne ucita, znaci ne mogu vidjeti POST BOOT / BIOS / BOOT MENU dok se graficki driver ne učita.
Pokušao sam instalirati system na ssd na drugom računaru i instalirati graficku, pa sam vratio ssd u laptop medjutim cuje se zvuk kad se win 11 pali ali odma nakon paljenja ubaguje (i dalje bez slike).
Takodjer sam probao iskopcati njegov interni ekran, da mi ne stvara prepreke ali ni to nije pomoglo (valjda je hdmi izlaz povezan na nvidia graficku)
Pokusao sam i razne shortcutove za prebacivanje ekrana tipa FN+F7 / F5 / F2, WIN + P + Strelica gore/dole + enter, sto mi je da bude iskren predlagao chat gpt medjutim nema vajde.
Skidao sam i display da vidim model ne bi li ga nasao na OLX ali i tu nula bodova…
Ako neko ima ideju ili zna rješenje bio bi veoma zahvalan.
U pitanju je laptop CLEVO N850EP
Taj 8+ godina star laptop bi po speckama trebao imati VGA port.
Pokušaj.
Nema vga samo mini display port 2x i hdmi 1x a evo i neka dijagram sema kako sta funkcionise