Kako kupiti domenu koja je nedavno istekla?

Htio sam ovo poslati u PP @mitok ali mu je profil postavljen na privatno.
Ima jedna domena koja me interesira i istekla je 21.7. znači pred nekoliko dana. Moj plan je kupiti domenu i vratiti sav sadržaj preko archive org. Međutim, kada se sad ode na tu domenu piše da je istekla i nudi se link “click here for more information”. Kada se klikne na to vodi nas na namesilo.com. Kada se tamo unese ta domena opet nas dalje vodi na neki domainagents . com gdje se nudi placanje 20 $ da bi se uopce moglo bidat. Ja jesam platio tih 20 $ i ponudio 200 $ za domenu jer je to kao bila najniza ponuda.
Da li sam ovo dobro napravio i kako da najlakse i najjeftinije dodjem do zeljene domene? Nisam nikad ovo radio pa nemam pojma.
Edit: Sad kad se ide na tu domenu na kraju dolazimo do aukcije na namesilo koja traje do 20.8. i pocetni bid je 1 $. Vidim sad da sam se zaje… za onih 20 $ i trazit cu povrat preko paypala za to.
Stvar je u tome sto bi ja htio tu domenu cim prije i nemam vremena cekati do 20.8. jer ce dotada google deindeksirat sve sto vrijedi na ovoj stranici i onda ajde opet iz pocetka,.

Ne mozes ti tu puno napravit, jedino da uspijes nac kontakt pravog vlasnika i da ti je on proda.
Evo kako to ide otprilike

  • 2015/01/01 - Your domain is registered
  • 2016/01/01 - Your domain expires
  • 2016/01/01 - 2016/01/30 Renewal Grace Period (renewals are regular renewal price)
  • 2016/02/01 - 2016/02/09 Renewal Grace Period (renewals include a $10 late renewal fee + regular renewal price)
  • 2016/02/10 - 2016/03/10 Redemption Period

I ne moras se puno bojat za deindexiranje, ako domena iti malo vridi Google ce to sve vratit na staro u vrlo kratkom vremenu.
I ako napravis restore sa archive org onda si usra motku. Napravi lagani revrite da te niko ne moze zajebavat i budi miran. Samo se drzi teme svakog clanka i sve bi trebalo bit OK.

1 Like

Ok,hvala na odgovorima! Pokusat cu naci kontakt pravog vlasnika.

Imaš 4 opcije:

  1. čekati brisanje pa je ručno registrirati kao slobodnu
  2. napraviti backorder
  3. kontaktirati vlasnika
  4. angažirati brokera

Ako dođe do brisanja, to neće biti još bar 2 mjeseca.

Ako ideš na backorder, moguća je aukcija ako bude više backordera, ali moguće je i da izgubiš domenu bez aukcije ako je drugi registrar (na kojem bi također postojao backorder) uhvati prije onog na kojem si ti stavio backorder. Milisekunde su u pitanju.

Ako imaš podatke o vlasniku ili ih možeš iskopati onda je najbolje kontaktirati vlasnika, ali trebaš znati pregovarati kod kupnje domene inače se pripremi da ćeš morati dobro iskeširat za tu domenu.

Što se tiče kontaktiranja vlasnika, greška je što si prije toga išao preko DomainAgentsa. Sada vlasnik domene zna da si platio $20 samo da bi započeo pregovore bez ikakve garancije rezultata pa će vrlo vjerojatno tražiti za domenu više nego što bi inače tražio.

Možeš angažirati brokera. Čisto da spomenem, i ja radim domain brokerage.

Mislim da nećeš naći povoljniju opciju od moje ponude, ali ako nađeš bilo bi mi drago da mi javiš da možda korigiram svoju naknadu. Također, iz osobnog iskustva, kad dobijem upit brokera za neku svoju domenu cijena je veća nego ako dođe interes od nekog pojedinca :wink: Ja radim i kao broker, ali sam među domainerima dobro poznat kao domainer i od njih dobijem reseller price, a ako vlasnik domene nije domainer javim mu se sa e-maila preko kojeg može lako saznat da sam domainer pa je vjerujatno da mi neće nabiti end-user cijenu nego da će dati cijenu koja ga zadovoljava i koja je više reseller cijena.

Uglavnom, te 4 opcije imaš. A najbolja ti je (ako želiš domenu što prije) da probaš samostalno kontaktirati vlasnika domene. Često se ne može doći do pravog kontakta i u tom slučaju trebaš brokera, ili ti ostaje čekanje brisanja ili backorder.

Vise manje je sve vec objasnjeno, pa bi samo dodao da postoji alat koji ti javi kada je domena ponovno slobodno za registraciju.

O alatu je pisano u detalje ovdje na forumu, DomainWatch u sklopu webmaster.ninja.

I evo kako idu ciklusi domene.

  1. Moze se kupiti od prijasnjeg vlasnika. (direktno ili preko posrednika)
  2. Nakon isteka je uhvatiti dropcatchingom
  3. Nakon isteka dati najbolji bid i osvojiti aukciju (po ovome sto si napisao, tako mi zvuci tvoja situacija)
  4. Nitko nije zainteresiran za domenu, prodje sve cikluse i ponovno je dostupna za registraciju po baznoj cijeni.

Ajmo prvo malo o “vlasnistvu” :slight_smile:

Vlasnistvo nad domenom se ne moze stjecati. Jer “vlasnistvo”, kako ga mi svakodnevno dozivljavamo i percipiramo nije nista drugo vec ogranicavanje prava na bilo sto ostatku svijeta .Dakle, ja imam neko pravo na bilo sto za koje ostatak svijeta nema pravnu osnovnu i i sustav kao i “poredak” mene s vlasnickim pravima stiti od ostaka svijeta .
Isto tako ne postoji vlasnik domene jer vlasnistvo nad domenom ne postoji. U bilo kojem WhoIs izlistu nigdje ne pise “owner” vec pise Registrant. Registracijska prava nisu “vlasnicka prava”. Registracijska prava podrazumjevaju iskljucivo pravo koristenja. I kada se recimo dogodi neki UDRP isti moze proizvesti pravnu posljedicu kojom se dosadasnjem Registrantu sa danom donosenja UDRP odluke ukidaju sva registracijska prava na domenu i ta ista prava se transferiraju na novog Registranta. Da je u pitanju “vlasnistvo” nad domenom nikome se - bez sudskog postupka utemeljenog na zakonu u nikojem slucaju vlasnistvo ne bi moglo ograniciti stecena vlasnicka prava i ista uskratiti . I UDRP postupak nije “sud” vec svojevoljno prihvacen arbitrazni postupak na koji, prilikom registracije pristaje svaki Registrant domene dajuci suglasnost prihvacanjem TERMS-a i na taj nacin UDRP postupku daje pravnu kvalifikaciju i nadleznost priznajuci mjerodavnim i obvezujucim njegove Arbitrazne odluke uz provedenu propisanu proceduru.
Buduci da ne postoji vlasnistvo ne postoji niti vlasnik a jos manje “prijasnji vlasnik” . Kako god ne postoji “prijasanji vlasnik” tako ne postoji niti prijasni Registrant. Jer, u smislu statusa, ili se jest Registrant ili se nije . Ako se jest Registrant pravom raspolaganja domenom se moze raspolagati a ako se nije Registrant ne moze se raspolagati “pravom” na koje se nema pravo ili je ono prethodno ( citaj : prestalo, isteklo ako govorimo o domeni ). Na isti nacin u 3D svijetu se ne mogu ustupiti vlasnicka prava ( prodati ) na auto kojega se je “prijasnji vlasnik” jer ne moze se ustupiti vlasnicka prava drugome ako se istovremeno na ista ne polaze i pravo.
Ajmo sad na domenu .-) Onoga trenutka kada domena regularno istece Regsitrant gubi sva prava raspolaganja domenom. U tehnickom smislu to znaci da DNSovi od toga trenutka pocinju gledati na parking DNSove Registrara a ne vise na hosting servere kamo je do tada gledala domena i web stranice, mail serveri , preusmjeravanja itd-- postaju nedostupne. Postavljeni hosting serveri se ne brisu vec se isti samo serverski maskiraju na Registrarove DNSove. Ukoliko se u tzv Grace periodu napravi produzenje domene u regularnom postupku domena i sve u funkcionalnom smislu opet postanu vidljivima. Sto se tice prava raspolaganja jedini tko ima neka prava raspolaganja nakon sto domena istekne jest Registrar. Pa su oni tako svoje pravo raspolaganja domenom pretocili u Grace Period kojim u odredjenom vremennkom roku daju priliku prethodnom Registrantu za obnovom registrantskoh prava. Taj Grace Period je poklon Regitrara i varijabilan je. Kontaktirati “bivseg vlasnika” domene direktno ili preko brokera je potpuno beskorisno jer bivsi Registrant je regularnim istekom domene doslovce bivsi. I isti cak i da hoce nemoze nista napraviti sa domenom a kamoli je prodavati jer na Registracijskim pravima nema vise nadzora. Niti jedan Registar nece prihvatiti zahtjev za transfer istekle domene osim ako prethodni Registrant u Grace periodu domeni ponovo ne produzi pravo koristenja i raspolaganja i postane opet regularni Registrant.Tek kad se istekla domena produzi moze se je i “prodavati” a tehnicki i transferirati.
Ako se propusti Grace period ostaje RGP Redemption period. Domena se ukljucuje se u backorder monitoring . Dok je domena u Redemption periodu to je stanje uvjetovano aktivnosu prethodnog Registranta: neki Registrari za vecu lovu omogucavaju tih 30 RGP dana restore domene i ponovo stjecanje prethodnih prava originalnog Registranta . U tom RGP periodu Registrari nemaju vise nadzora nad domenom.

Ima tu jos toga, public auction, DropCatch al to nekom drugom prilikom :slight_smile:

Ova domena je istekla 20.7.2020. Vjerujem da je grace period mjesec dana, pa cu pricekati do 20.8. i probat ju ugrabit za regularnu cijenu .com domene.

Ako je istekla 20.07., računaj da ćeš je moći registrirati po regularnoj cijeni tek u 10. mjesecu (sigurno ne prije), i to samo ako neće biti produljena, prodana, backordana ili ugrabljena odmah nakon brisanja.

Ako je na GoDaddy idi na expired domene i nadji je i biduj. Uglavnom vecina registra ima opciju za kupovinu expired domena, pa probaj tako da ugrabis domen.
Kontaktiraj support gde je domen registrovan ukoliko je ne nadjes na expired aukciji.

Evo neko moje iskustvo u vezi indeksiranja stranice. Kupio sam domenu usatomorrow.net kao da ispratim izbore u USA koji se vec blize kraju. Medjutim nije mi se dalo nista raditi kako sam premoren stalnim poslom i ta stranica ode do vraga. Kada sam je kupio imao sam dva mjeseca 90-120 posjetilaca (USA , Canada i China) a sada gledam svega 4 posjetitelja. Sto znaci kada je google indexira gotovo je. To je moje iskustvo.