Kako kupiti expired domenu?

Hteo sam da kupim nekoliko expired domena, ali mi nije jasno kako ide ceo taj proces. Verovatno treba da prodje neki grejs period, pa da sacekam da li ce vlasnik da je obnovi, da li onda ide na aukciju? I jos nesto - da li domena zadrzava svoj PA i DA kada istekne? Ako neko ima iskustva iz prve ruke, neka podeli.

Napravi backorder i ako budeš jedini dobit ćeš domenu onaj dan kad bi bila brisana. Ako još netko napravi backorder za tu domenu onda idete na aukciju.

Zadržava PA i DA. Ne znam da li to o nečem ovisi, ali ja sam znao registrirati domene sa PA i DA odmah nakon što su istekle i zadržale su PA i DA

Nasao sam dve domene, jedna ima PA/DA 26/19, a spam score 5 na moz, a druga ima 22/15, a spam score je 3. Koja je sigurnija za kupovinu?

Jedno je kupiti domenu koja je pred istekom, ali je još aktivna, a drugo je kada domema istekne.
Kada se ovo drugo dogodi, tada se opet starta od 0, i nema nikakvog ni PA ni DA niti bilo što slično. :frowning:
Jedino fizički ostaju backlinkovi koje webmasteri nisu uklonili nakon isteka domene, ALI čak mislim da je Google i tome doskočio i da će linkovi koji su napravljeni datumski prije (ponovnog) lansiranja domene biti - zanemareni za SEO. :slight_smile:

Resume: expired domena = new domena. :slight_smile:

To je možda trajalo tako par dana. :slight_smile:

Nije pa dana :slight_smile: Evo baš sam za jednu takvu pogledao i ostalo je, i nakon više od 3 mjeseca.

DA je isti (38), PA je 1, ali ako se dobro sjećam PA je i bio 1. Neda mi se gledati za neke druge jer sam prilično siguran da je i njima ostalo.

I ja mislim da ostaje PA/DA, zasto bi onda ljudi kupovali expired domene? Ako se kupi relativno brzo, otkud algoritmi znaju da li je istekla ili je samo bila offline nekoliko dana? :smile:

He he, duhovito, nema što. :slight_smile:
Ja znam zašto ali neću napisati jer ću se zamjeriti većini ovdje.

A Wizarde, dobra ti je i ona "otkud algoritmi znaju da li je istekla ili je samo bila offline nekoliko dana"
Ma stvarno, otkud bi znali? :slight_smile:

Malo zezanja nije na odmet :smile:
Za sada sam odustao od kupovine, a izgleda da cu da odustanem i od Amazon affiliate-a i Clickbank-a.

Nakon sto domena istekne, registrantu se pruza mogucnost produzenja do 30 dana nakon isteka. Nakon 30 dana od isteka, domena odlazi u REDEMPTION PERIOD sto oznacava jos 30 dana “grace” perioda i u tom periodu je registrant u mogucnosti isto produziti domenu, no po znatno vecoj cijeni (150-180) dolara. Dakle nacelno nakon 60 dana od isteka domena ako je korisnik ne produzi ona je released i slobodna opet za registraciju. Backorder nebi preporucio … buduci da se on placa a ne garantira da cete dobiti navedenu domenu. Rađe pratite u minutu nakon isteka tih 60 dana, pa onda pokusajte registrirati.

Ovo je odličan sajt za istraživanje expired domena
https://www.expireddomains.net/

Kako vidjeti je li domena banovana,kaznjavanja i slicno ? naletim na neku dobru domenu, a poslije dobijem k…c !

Nadjes tu stranicu na archive.org pa malo vidis sta je bilo na njoj.

Cak iako je domena kaznjavana, moze da se skine kazna. Kupio sam domenu pre godinu dana, napravio sajt, prijavio ga u WMT, i posle tri meseca nije bio indeksiran. Pogledao sam u “Manual actions”, pise Pure spam. To je najgora moguca kazna. Poslao sam reconsideration request, objasnio sam da sam novi vlasnik, da imam unikatne clanke itd, i kazna je uklonjena.