Kako na najbolji nacin monetarizovati sopstveni sajt?

Napravio sam svoj sajt i potrebna mi je pomoć oko monetarizacije. Da li mi neko moze pomoći?

Daj malo detalja koja nisha, jezik, itd…

1 Like

adsense, afiliate, direktna prodaja, paywall, placanje po downloadu ili videu, premijum brojevi…

po meni je najbolji adsense, adnow, native media, taboola,Mgid, native ads (naravno jače kompanije) itd… imaš i milion samo sve zavisi tebi šta odgovra

Eto konkretno danas sam dobio adesne klik iz USA celih 12.45˘$ (što je do sada mi neki moj lični rekord u ceni klika) a neki dan iz švedske 4$

4 Likeova

Da li mi mozete pomoci da dobijem mogucnost reklame preko adsense?

Vidim da si novi član, i prvi se ne volim praviti pametan, ali stvarno ima milion tutorijala na youtube kako se prijaviti za adsense, a vjerujem i da malo probaš koristiti tražilicu na forumu da ćeš za 2 minute pronaći odgovor.

P.s. ako nemaš prometa na sajtu, nema ti smisla stavljati reklame.

4 Likeova

Ako si tek nedavno napravio sajt, ono na šta bi prvo trebalo da se fokusiraš jeste dovlačenje posete. Sajt bez posete ne može da se monetizuje. Postoji nekoliko načina na koje možeš privući saobraćaj na sajt kao što je organskim putem (Putem kvalitento odrađene SEO optimizacije) ili preko društvenih mreža. Ukoliko nemaš, preporučujem ti da na sajtu dodaš sekcije “O nama” “Kontakt”… Kada sajt malo napuniš tekstovima, apliciraj za google adsense. Isto tako, ako nisi, poveži sajt sa googlovim servisima poput Google Analytics i Google Search Console. Trebaće ti to.

Ako ti je stranica na engleskom jeziku, preporučio bih ti da kao način monetizacije odabereš affiliate marketing iz razloga što je za neku zadovoljavajuću zaradu potrebno manje posete nego kod oglasa.

Jedan od najpopularnijih affiliate programa je amazon. Puno forumaša u pravo njega koristi, pa ako te više interesuje ta tema savetujem ti da isčitaš ovu temu:
Pitanja oko Amazon affiliate sajta

Nadam se da si dobro odabrao tematiku sajta, jer ako imaš sajt na engleskom i pokušavaš da se rangiraš za neke generalne fraze, vrlo verovatno nećeš uspeti. Jednom me je neki lik pitao zašto se nakon x meseci ne može rangirati za frazu “how to lose weight”. Po meni, ako ti je budžet ograničen, treba ići na neku stranicu koja je usko specijalizovana za neku mikronišu ili pokrenuti sajt na domaćem tržištu i zarađivati od oglasa.

Za kraj želim da ti kažem da se naoružaš strpljenjem i da ne očekuješ nikakvu zaradu nekoliko meseci. Edukuj se o načinima za dovlačenje saobraćaja na stranicu. Ja lično preferiram SEO. Takođe postoji dosta ljudi koji ovde radi sa društvenim mrežama, tako da ti je to po meni druga alternativa.

3 Likeova