Kako naci pravu SEO firmu i kontrolisati njen rad?

Imamo porodicnu firmu u oblasti klimatizacije, postoji i proizvodnja i usluge, i imaju 2 manja WP sajta stara vise od 5 godina (i otprilike toliko vremena nisu ni menjani). Ja imam nekoliko godina iskustva u SEO, ali u specificnom niche i samo na sopstvenim sajtovima, i nemam slobodnog vremena, plus zivim u inostranstvu, tako da ne mogu da se bavim time.

Normalno, sa vremenom ti sajtovi imaju sve manje posetilaca, dok su se nekad kotirali visoko zahvaljujuci svom sadrzaju (i nedostatku konkurencije). Sajtovi nikad nisu imali pravi SEO, bilo je “daj pare da ti napravim sajt, a ovako ces ti dodavati sadrzaj, i vise se ne vidimo”.

Prvo pitanje: da li se sajtovi u potpunosti predaju SEO firmi? Mislim na WP admin nalog, cPanel, hosting, GA i GSC i slicno. Kako se oni mogu kontrolisati ako im se da pun pristup?

  1. Kako odabrati “pravu” SEO firmu? Ili je one-man-army dovoljno?

  2. Po meni (razlozi kasnije) dovoljno je utrositi mesec-dva na sredjivanje sajtova i nesto linkova, nema potrebe za kontinuiranim SEO uslugama (ako iskrsne dodatni posao kasnije, posebno se naplacuje). Da li ozbiljne firme prihvataju takav dogovor?

Vise o firmi i sajtovima:

  • sajtovi zajedno imaju manje od 100 stranica
  • nema mnogo konkurencije (u Srbiji), tako da smatram da nema potrebe za obimnim i skupim backlinks kampanjama da bi se vratili na vrh
  • nije za local pack vec cilja druge firme iz iste branse i sire
  • jezik je srpski, latinica
  • ciljana grupa posetilaca su lica u privatnim i drzavnim firmama koji traze nase proizvode i usluge
  • najvise posla je u Srbiji, mada ima prilicno na podrucju ex-Yu, i znatno manje u drugim Balkanskim zemljama i sire - nema potrebe za engleskom verzijom sajta.

Smatram da treba razmotriti merge sajtova u jedan (i naravno 301 redirect), osveziti sav sadrzaj, reorganizovati ga, dodati nesto novog, on-page SEO, prijaviti sajtove u registre firmi iz branse i druge zvanicne registre/sajtove, linkovi iz drugih firmi iz iste branse i okruzenja. To je moje misljenje, no naravno otvoren sam za sve ideje posle site audit.

Ono sto me prvo interesuje je kako da nadjem i nadzirem rad SEO firme, koji tip ugovora da predlozim itd, a tek posle toga mogu da prihvatam ponude, tako da vas molim da me odmah ne zasipate istim.

Znam da je post predug, izvinjavam se, nemam vremena da ga skratim :slight_smile:

1 Like

Ja ti mogu odgovoriti pošto radim kao SEO specijalist u digitalnoj marketinškoj agenciji.

  1. Kod nas, ako ja od vlasnika zatražim podatke za login, on mi uvijek to i dostavi. U našoj ponudi piše i onsite SEO(znači mi kao agencija sami mijenjamo sve potrebno na stranici). Ova stavka je radi toga jer je često slučaj da klijent sam napravi sajt i nema pojma kako npr. postaviti meta description. Kako kontrolirati osobu za SEO ako mu daš puni pristup? Nikako, ideš na povjerenje. Ako mu vjeruješ da te neće srozati u Googleu onda mu valjda vjeruješ i po pitanju ovih podataka.

  2. Na ovo ti ne bi znao odgovor pošto jako dobro znam SEO i nikada nisam bio u tvojoj ulozi.

  3. Ovisi o konkurenciji i težini keyworda. Kod nas u HR su svi keywordi vezani uz klime i tome slično vrlo teški za rangiranje i ima masu konkurencije. Vjerujem da je u Srbiji još i teže, tako da mjesec-dva nije dovoljno. Da bi konkurirao za teže keyworde trebaš pisati blog na stranici kojim ćeš poduprijeti kategorije na sajtu(teže keyworde).

Ja bi ovo mergao u jedan sajt, ali bi ti mogao reći detaljnije nakon što vidim sajtove.

1 Like

@drmrgood je tu na forumu dao brdo savjeta forumašima vezano za SEO, vidi se da čovjek ima iskustva u SEO optimizaciji, tako da pokušaj se sa njim u DM-u dogovoriti oko cijene.

Vjerujem da će ti dosta bolje odraditi nego i jedna kompanija koja se fura baš na to što govoriš “mi odradimo SEO a ti dodaj sadržaj”…

3 Likeova

@drmrgood hvala na odgovoru, to je tip odgovora koji mi treba
Pitanje 3 - kada kazes “klima” verovatno mislis na split sisteme i slicno, gde se ide na prodaju krajnjem korisniku i gde je naravno zestoka konkurencija. Nije to u pitanju, ovde su recimo protiv-pozarne klapne, veliki ventilacioni kanali, specijalni filtri za vazduh, klapne za odimljavanje… - nema mnogo proizvodjaca na Balkanu, vecina samo uvozi, tako da smatram da je konkurencija manja. No kako to zaista nije moj niche, ni izbliza, moguce je da gresim.

@somewebmaster da, za klime govorim. Ako je u pitanju ovo što tvrdiš onda je konkurencija nala. U svakom slučaju, javi mi se u porukama sa linkovima na webove pa ću ti moći reći više, a možda dogovorimo i suradnju.

@drmrgood imam te u vidu za kasnije
Sada jos prikupljam podatke da formiram misljenje kakvu vrstu SEO firme trazim i kakve usluge cu traziti od njih, kao sto sam objasnio u postu

Kompliciraš bez potrebe. Firme koje nude SEO usluge imaju u 99% slučajeva unaprijed formirane pakete i teško izlaze van okvira tih predefiniranih paketa. Puno lakše se dogovorit sa osobom nego sa firmom, nebitno da li sam to ja ili netko drugi.

3 Likeova

@drmrgood kako nikad nisam bio SEO client, i to je korisna informacija :slight_smile:
Kada kazem “SEO firma” to ne iskljucuje pojedince kao tebe, samo nemam pogodniju rec a da ne bude nesto tipa “pruzalac SEO usluga”

1 Like