Kako oziveti mrtvu Facebook stranicu?

Uzeo sam pre neki dan 2 klinicki mrtve stranice, sa solidnim brojem fanova i sa lepom istorijom unazad. Ali na zalost jedna je zapostavljena od avgusta a drugu su unistili vlasnici.

Cilj mi je da u narednih mesec dana ozivim ove stranice, ovde cu da pisem kako sam i sta radio, izvlacicu zakljucke a nadam se da ce i jos neko da se ukljuci u sve ovo pa kad udruzimo vise glava, mozda i dobijemo neke rezultate.
Za pocetak ovo je stanje nakon 2 dana rada na stranicama:
Stranica br.1
Ova stranica ima 37k fanova, i nije aktivna od avgusta meseca. Ni tada nije bio neki reach ali je bila ziva. Ovo sada je blago receno katastrofa.

Stranica br.2
Ova stranica ima skoro 90k ljudi, Indijci su je “odrzavali” do prodaje. Njihovo odrzavanje se svodilo na serovanje 58 hiljada postova sa drugih stranica u razmaku od 1 minuta. Za razliku od prve, ova i pokazuje neke znakove zivota.

Ono sto mi uliva nadu kod obe stranice je to sto po statistici vidim da je 90+% fanova aktivno tokom dana, tako da samo treba da nadjem nacin da dodjem do njih. Generalno znam kako cu da dodjem preko placene verzije, ali jbg ja sam Balkanac pa mi je to poslednja opcija :smiley:
Stranica br. 1

Stranica br.2

Plan

Za pocetak sam resio da 2 dana pustam sarene postove, slike i video snimke razlicitih tematika, naravno u nichi. Da probam da vidim na sta najbolje reaguju i da krenem sa forsiranjem toga dok se stranica ne ozivi.
Ono sto sam video kroz odrzavanje stranica, glavni okidac kod FBa za reach je engagement, sto je i normalno. Mnogo je bitno kod posta od korisnika izvuci “klik” pa makar on bio i negativa. Tako da idemo na to da vidimo sta oni vole. Za dva dana su nastelovani postovi, pa cekamo da prodje ovaj mini ciklus pa da pravimo analizu i apdejt.
A do tada bi bilo lepo da se jos neko ukljuci i iznese svoja iskustva.

2 Likeova

Sretno Nemanja, probaj je takodjer i podici ako ima zaboravljenih invite. Ja sam skoro naletiona takvu, pa sam je brzo izvukao. Bila ogromna baza za invite.

1 Like

Kako mislis za invite? Ako mozes malo da mi pojasnis to? Da idem po postovima i da invajtujem ljude gde imam tu mogucnost ili nesto drugo?
I hvala :slight_smile:

Pa da, ta od 90k mozda ima ogromne baze za pozvati, tako ce se brzo stvoriti interakcija korisnika i fb ce je bukvalno “pogurati” i vratiti u zivot. Pregledaj od slika do postova.

Obe stranice nerealno rastu nedeljno, i ako nema neke aktivnosti. To je verovatno zato sto su oni serovali postove na svoje velike stranice i tako pumpali ovu. To je moj zakljucak. Kad budem imao malo vise vremena posveticu se dubljoj analizi da utvrdim odakle fanovi dolaze.
Ovo prvo gore je za stranicu od 37k a drugu za stranicu od 90k
Screenshot_5

E pa to je odlicno, ako su oni postavljali na velike. Ukoliko ima dosta lajkova po objavama ima i baze, pregledaj. Vrati historiju na pocetak, pa vidi ima li gdje dobre baze.

1 Like

Evo i ja cu se ukljuciti u temu što se tiše aktiviranja stranica upravo radim na svojim stranicama isti problem, naime fejs mi je blokirao profil zbog neke slike na mjesec dana i nisam mogao postavljati nista, drugi profil skroz ugasili (otvorio sam treci :joy::joy:)
Inače da napomenem fejs mi je jedini način zarade. Trenutno sam sa zaradom u banani ne objavljujem linkove iz pomenutog razloga. Stranicama se bavim nekih 6-7 godina i smatram da imam nekog iole iskustva.
Moje neko viđenje svega toga stranica od 90k fanova viralna ona mi za sada najbolje napreduje. I mislim da ce njeno aktiviranje trajati jos par sedmica da bi bila okej spremna za linkove.
Objave od danas (prije 4-5 sati) :
image
Objave od jučer :
image
image
image
Ajde odabrat cu još jednu za prikaz od 44k njena aktivacija moze trajati 2-3 mjeseca da bi full radila.
Objava prije od danas (4h )
image
Objave od jučer :
image
image
Kao što možete vidjeti iz priložennog objavljujem video klipove i fotografije. Vecinu fotografija radim u photoshop-u dakle unikatne su i raja lajka ako im se fakat sviđa.
Ovaj problem sa Srbijom novim explore feed-om mi mnogo remeti stranice kao i svima.
Inače prvu sedmicu sam postavljao po 2 posta u udarno vrijeme (odrediti po analitici kada su clanovi najaktivniji)
Trenutno sam na 4h razmaku od objave i gurat’ cu do 1h.
To je po meni okej za odrzavanje fanova aktivnim, naravno kada dođe vrijeme za linkove razmak posle linka ce biti 1.5-2h…

2 Likeova

Ti mislis da je bolje pustati na pocetku dok se ne aktivira stranica po 2-3 objave?
Posto sam ja gadjao od kad krece najveca aktivnost fanova pa dok ne krene da pada. To je u zavisnosti od stranice neki razmak od 9 ujutru do 11 uvece za ovu manju a za vecu od 4 ujutru do 12 uvece. Posto su mi stranice sa sarenim fanovima US, UK, AU, Eu i nezaobilazna Azija :smiley:

na koji način ubacuješ video klipove ? copy / paste youtube link ili ?

jer kada se postavi youtube video, onda je maleni ekran za sliku. nije skroz širok.

hvala

Vidi prvenstveno da bi digao aktivnost na stranici moraš imati (Reactions, Comments & Shares), pustaj polako samo dobre postove, pusti duze vrijeme da više reakcija sakupiš kako koji članak sve bolje i bolje ce prolaziti.
Još bolje je ukoliko fanovi označavaju svoje prijatelje u komentare ako je extra dobar sadrzaj. Ukoliko ti frendovi lajkuju tvoju fotografiju, odma ih invajtaš’ i oni dobijaju notifikaciju da su pozvani u grupu on kada klikne na notifikaciju automatski ulazi na tvoju stranicu i pravi ti (PREGLED STRANICE) još ako je lajkuje ako mu svidja sadrzaj, narednih dana postovi mu izlaze na news feed,ti onda nastavljas takav sadrzaj objavljivati.Ukoliko on ne nastavi pregledavati i davati svoj feedback na post ili reactions, nakon 2-3 dana više nisi na njegovom feed-u…
Ukoliko neko ne vjeruje u ovu moju teoriju mogu mu to dokazati.
Imam page od 18k fanova takodjer nije bio aktivan (PREIMENOVAO GA) medjutim prije te radnje sam utvrdio da raja gotivi tu vrstu sadrzaja, pukao 10$ boost na 4-5 slika i evo odgovora bez boost-a


Broj reakcija na fotografiji koja je odlično prošla s obzirom da pejdz ima 18k. image
Ovo ispod na fotografijama su standardni postovi od jučer nisu otišli viralno kao taj gore ali za 18k mislim da je solidno.
image
image

Uploadujem ih na fb (radi se o viralnim klipovima za koja nemam autorska prava ali izbjegam copyrigt sa ogledalom i bočnim zamuživanjem kao i većina naših fejzbukaša’…

1 Like

Ma da, i ja sam negde pisao ovde na forumu bukvalno ovo sto si ti rekao. To je i moja teorija. Svaka osoba koja lajkuje stranicu narednih nekoliko dana se testira" koliko im je tvoj sadrzaj stvarno zanimljiv. I na osnovu toga FB odlucuje u kom postotku ce im servirati tvoj sadrzaj i na kom mestu.

Ja sam isao na varijantu malo vise kvalitetnih postova dnevno da tako doprem do sto veceg broja ljudi.

Pazi ja stranicu mogu da ozivim kroz 3-4 busta, targetiracu samo ljude sa stranice i serviracu im ono sto im se svidjalo i ranije i eto zive stranice za 2 nedelje i to ful zive. Ali kakav bi ja to Balkanac bio kad bih prvo preduzeo placenu verziju… A i ovako mi je nekako izazovno. Poigracu se jedno 2 nedelje. Tacnije sve svoje stranice cu do NG da punim samo slikama i klipovima da ih pripremim za linkove.

Nemoj toliko biti siguran za boost :smiley: nisu oni toliko glupi :smiley:
Imao sam situaciju stranica koja je radila samo za prodaju i svaki post je bio boosted 300-500$ mjesečno spentao. Bio sam mišljenja sad kad objavim bez boost-a bit ce tu lajkova/pregleda/pitanja. Ali sasvim suprotno sat i po prošao ni jednog lajka nisam dobio niti pitanja od 15k ljudi…

Ali pazi to je drugi tip stranice, dolazimo do onoga gore sto smo pisali. Neko kad nesto kupuje on kupuje tada i zavrsava pricu sa time, nije mu kasnije interesantno, ali ako neko voli npr ribolov, njemu je takav sadrzaj interesantnan svakog dana i aktivno lajkuje objave koje se ticu ribolova. A ja npr koji sam trazio da kupim patike, kupio sam ih sada preko tvoje stranice i vise me ne interesuje sta ti dalje nudis jer nemam potrebe za time, pa otuda i nema novih lajkova objave sa moje strane.

To je kao ono kad me prate G reklame, ja trazio da kupim nesto, kupio to a on me sad juri sa tim stvarima i dalje…Ko da cu svaki dan da kupujem kamericu ili telefon…

Razumijem te al da ga jebeš od 15hiljada da nemaš ni jednog lajka da ga jebeš ne ide a placas im svaki dan 15-30$ :smiley:

Bem li ga, videcemo kad budem pustio reklamu na ovakav tip stranice sta ce da bude. Nadam se da sam u pravu :smiley:

7 minuta nakon postavljanja. :smiley:
KVALITET No.1 :slight_smile:
image

1 Like

hvala na odgovoru. još ako mi možeš reći dali koristiš hashtags ?

Ne koristim to pokusavao sam al nisam primjetio neku promjenu

Mislim da na Facebooku hashtagovi toliko dobri i ne idu. Barem meni.

Dizem i ja jednu stranicu i stvarno ima dobar odaziv za 14K lajkova. Objavio sam par puta link cisto da testiram i ima solidna broj klikova na link od 250 pa sve do 1100 klikova sto me pozitivno iznenadilo.