Kako postati programer

Posto imam fakultetsku osnovu za programiranje, odlucio sam da narednih godinu-dve posvetim ucenju programiranja. Ukratko, zanima me kako poceti, i koji jezik prvo savladati.

Prvo trebaš znati š čime se točno želiš baviti. S obzirom da si na WM forum očito te zanima web. Počni sa najosnovnijim - HTML. Nekakav prirodni logični slijed bi bio:

HTML -> CSS -> JavaScript -> PHP & MySQL

Ja ti preporucujem python. Ako njega svladas onda doslovno mozes sve.

1 Like

Zanimljiv video:

Da li postoji neki online sajtovi gde se moze poceti sa ucenjem? Mislim, sigurno postoje, ali ako vec neko zna, neka preporuci.

w3schools. …

Pogledacu i ovaj video, i w3schools, pa krecem polako ali sigurno.

Sto znaci “fakultetska osnova za programiranje”? Prosao si nekakve jednostavne algoritme, primjenjivao ih u C-u ili necem? Asambler mozda? Arhitektura racunala, protokoli, standardi?

w3schools je grozan nacin za uc u programiranje jer ne pruza ni priblizno dovoljno konteksta, i ljudi stvaraju lose navike uceci iz njihovih primjercica. Nelosa alternativa je https://developer.mozilla.org/en-US/ , iako idelano bi jednostavno izabrao jedan jezik, i krenio s tim. Cak nije toliko bitno koji jezik; ako se uci kvalitetno, prebacivanje na drugi jezik je tipicno poprilicno jednostavno.

1 Like

Da, na fakultetu sam ucio osnove programiranja, principe programiranja, itd, to je samo kap u moru, ali neku osnovu znam. Zato sam i pitao da li postoji li nesto sto ulazi u srz tematike, da ne gubim vreme na neke nebitne stvari. Hvala za link, deluje okej za pocetak.

html i css nauci, pa php ak os web dev bit

Zapravo ako čovjeka ne zanima web programiranje, sa HTML i CSS-om se ne mora nikad ni sresti.

No, s obzirom da se javlja na ovom forumu, vjerovatno ga zanima web development. No web development je širok pojam i najgrublje bi ga razbio na web programiranje i web dizajn. Ako tebe zaista na prvom mjestu zanima web programiranje, sa naglaskom na programiranje …onda bi se držao savjeta od @dadaas-a da savdladaš prvo pošteno sintaksu i principe objektnog programiranja, gdje je i po meni python dobar odabir. Nakon što to savladaš i skužiš da zaista djeliš strast s time (znači ne odustaneš brzo) …onda ćeš lako savladati HTML, CSS i JS kako bi svoje znanje mogao primjenjivati na području weba. Isto tako ćeš lako proširiti i svoje znanje na nekakav PHP da bi principe programiranja iskoristio i za rad na server strani.

Ako odmah uletiš u HTML i CSS, možeš se možda ohladiti od svega prije nego napraviš prvi lijepi programčić. …jer HTML/CSS se ne dotiče stvaranja algoritama koji nešto rade…nego je to strukturiranje web stranica i pripadajućih elemenata.

E sad, ako nekog vraga od programiranja zaista znaš nakon faksa…i ne zanima te trenutno daljnje učenje programiranja previše u dubinu i odmah bi htio graditi nekakve gumbiće na webovima koji bi nekog vraga interaktivnog radili na stranicama…onda da, onda ti je vrijeme da uroniš u HTML/CSS…i svoje znanje programiranja preneseš na JS (javascript)

Evo nešto za tebe Wizarde, ovo ti sigurno može pomoći; :blush:


Ja sam odabrao - PHP. :wink:

1 Like

Nemoj zaboraviti ni Javascript (AngularJS, vue.js …)

Morati će se dotaći HTML-a kad-tad.

Serverski jezici mogu generirat html pa i css tako da nema smisla učit programiranje bez da znas html i css. Oni se uče 1-2 mjeseca, a njihovi napredniji dijelovi dolaze polako s vremenom. To što si ti rekao je isto kao da ideš radit motor a nemaš ga s čim pokrenit (gorivo, plin…)

Znači rekao sam:

Zapravo ako čovjeka ne zanima web programiranje, sa HTML i CSS-om se ne mora nikad ni sresti.

Pokretač teme se u uvodnom postu izrazio da bi htio usavršavati znanje programiranja. Strast prema programiranju može naravno utažiti tako da se bavi web programiranjem, no programiranje nije nužno vezano uz web, a tako onda nije nužno vezano niti uz HTML.

WEB

Osnova - HTML, CSS, JavaScript, "JQuery"
++++++++++++++++++++++++++++++++++

Dalje : PHP, SQL, AJAX

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kad to savladaš, onda možeš dalje gdje hoćeš, jer ćeš tad i znati šta hoćeš i gdje tačno dalje da ideš, tj. da se usavršavaš. Znam samo da preskakanje nekih stvari zna puno uticati poslije, pa ćeš se vraćati na neke stvari, samo zato što si preskočio, pa kad već učiš, uči redom…

Piši, kucaj, griješi, ispravljaj, traži riješenje. Pokušaj sam pronaći greške, ne da pitaš druge. Samo gledajući, čitajući ne pije puno vodu, gotovo nikako. Korištenje tuđih skripti, gledajući tuđi kod kako je šta napisano isto tako, samo ćete zbuniti, možda kasnije nekada, ali na početku zaboravi na to. Čitanje tuđeg koda je kao da učiš novi jezik. Ono što si iskucao ako ne razumiješ bolje da nisi ni kucao, jer džaba kucaš. Ako već kucaš, potrudi se da ne kopiraš samo, već da mijenjaš neke stvari i da razumiješ šta radiš, a ne samo c/p i prevest na naš jezik.

Jezik bio programski ili bilo koji drugi se najbolje uči pisanjem. Nemoj se pretjerano opterećivati sa nekim stvarima što ovi korisnici ovdje pišu Angular i slične frameworke jer ti to definitivno ne treba da bi napravio stranicu, to je samo neko druge rješenje ili neko poboljšanje (za nekoga, za nekoga ne), koje ćeš vremenom sam odabrati, tj. šta ćeš koristiti, ali osnovu moraš proći, inače nećeš ništa razumiti.

To ti je isto kada bi ti ja napisao da odmah ideš na Phalcon. Nigdje veze, al’ baš. Nemaš ni osnovu a već hoćeš neke frameworke da učiš…

Usput, koristi i Linux (ili bar komande) ili neke druge OS zavisno od toga koji ćeš koristiti na serveru…

Sretno!

3 Likeova

Hvala svima na savetima i predlozima, pocecu sa ucenjem svakako!

it-akademija vijeruj mi !

Tu ce nesto da nauci sigurno.Klasicno prodavanje magle.