Kako preci sa PHP 5.3 na PHP 5.4 verziju

Jedno kratko pitanje. Koristim Stablehost shared hosting i kada manualno prebacim u Cpanelu sa PHP 5.3 na 5.4 verziju, sajt ode u offline?

Ja nisam nešto tehnički podkovan,pa hosting znalci bi mogli znati ovo?

Vjerojatno sajt ne ode offline nego se desi neka greska u kodu…
Nekad ti to hostinzi hoce sami popravit ali u vecini slucajeva morati ces polatiti nekoga da ti prilagodi sajt za novu PHP verziju…

1 Like

Hmmm, zanimljivo pitanje, bas me zanima sto ce hostin znalci napisat.

Ovako od mene, ja mislim da tvoj server (shared) ima samo 5.3 verziju kao i vecina servera imaju samo jednu verziju. Ne vjerujem da su na shared hostingu isli u takve komplikacije da svojim korisnicima nude vise verzija na istom serveru, to bi onda bio prokleto dobar (ili los) shared hosting, ovisi kako gledas.

Vecina shared hostinga ima namjenu da jednostavno postavis “amaterske” siteve i to je to.

P.S. nemojte sad odmah skakat na ovo materske, znam da su sjajni itevi na shared hostingu, ali budimo realni svaki ozbiljan site ima svoj server.

2 Likeova

multiple php verzije na sharedu nisu nikakav problem. cPanel otkad je presao na EA4 ima sada to jednostavnije rjeseno. Mi nudimo php5.6 i 7, korisnik si sam podesi u panelu, 5.6 je default. Nize verzije vise ne podrzavamo (iako bi mogli) jer su EOL, nema security zakrpa za njih i predstavljaju sigurnosni rizik. A svi postojeci sajtevi na sharedu rade i sa 5.6.

Svi bi opcenito trebali preci na minimalno 5.6 verziju (bajka).

http://php.net/supported-versions.php

2 Likeova

Hvala @Dooki @dadaas @serverlab

Uglavnom ja na hostingu imam opciju da pređem na verzije od 4.4 do 5.6 i to je sve okej. U međuvremenu su mi i odgovorili na support ticket i vjerovatno dali odgovor da moj sajt nije komaktibilan sa 5.4 verzijom kao što je @Dooki rekao. Ali su mi dali prijedlog da pokušam sa 5.6 verzijom i ona radi. Tako da ću tu vjerovatno i ostati.

P.S Stabehost je prokleto dobar shared hosting, ja ga koristim oko 2 godine za većinu svojih sajtova (osim 2), imam nekih 6 paketa i lagano. Meni je super zato što za mene kao tehničkog amatera jednostavan i radi posao. Usput, s vremena na vrijeme mi neki od članaka na tim sajtovima kao po pravilu ode viralno i stablehost drži hladno po 30K posjeta dnevno.