Kako procjeniti brzinu servera, hosta?

Pozdrav,

od silnih značajki nekog hosta koje se najčešće daju iščitati na njihovim stranicama…zapravo nema podatka koji nam govori jeli taj server zagušen, ili diše dobro??

To se može jedino iskustveno znati, po preporuci ili po obećanjima hosta?
Ili se ipak može nekako činjenično znati, pa da čovjek može i po tom kriteriju uspoređivati best buy opciju kod odabira hostinga?

Ima dosta tih ping/monitoring online alata poput https://www.pingdom.com/ koje dosta toga
pokažu. Ove bolje, plačene verzije monitoringa šalju opsežene podatke na mail, što je super stvar kada
želiš u kontinuitetu provjeravati kvalitetu servera.

Ja uvijek prije kupnje hostinga proguglam i reviewe.

Javno dostupan speedtest (upload / download) za naše servere https://www.croweb.host/speedtest/
Testirajte koliko želite :smile:

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Krvo stisnuh reply… Ako se radi o cPanelu, kad se ulogiras, pod server information mozes pronaci vise informacija o loadu, memoriji, prostoru na disku i ostalom. Sto se tice brzine mreze, kreiraj ili uploadaj file od 100MB pa povuci…

Sto se tice nas http://www.serverlab.hr/200MB.file

Sto se tice pingdom i slicnih alata, tu faktor igra i koliko je dobro napravljen i optimiziran web…

webpagetest.org po meni daje najvise informacija. npr.
http://www.webpagetest.org/result/150916_N8_VTD/

Danas server moze super raditi za par mjeseci moze biti zagusen, gledaj na firme koje su financijski stabilne jer ti nece sparati na hardveru.

Speedtestovi, file download, load na serveru nisu neki pokazatelji jer prikazuju samo trenutno stanje sto nije relevantno

@Nonocka nije da nije. Ja sam zbog TTFB presao sa shared hostinga na VPS i već 2 godine imam slične rezultate.

Mislim da nikome nije u interesu imati web koji radi probleme na sheranom hostingu s velikom posjetom naustrb 100 ili vise drugih korisnika sheranog hostinga. Tih par sto kuna koliko kosta jedan paket na razini godine ne vrijedi problema koje uzrokuje. Znaci, kada web pocne raditi probleme na serveru, fino ga se izolira na vps… A to sto sad neki rentaju banana servere za par eura od VANJSKIH preprodavaca koji imaju support s odazivom od 5 dana samo kako bi dumpali cijene hostinga za 50 kn godisnje ( sto je kupcu par kava!?! ) i zaradili sto vise sto prije, to je drugi par rukava… Toliko od mene.

Uvijek mozes pingat server i vidit koji mu je response, ali mozes probat i pitat nekog na hostigu da ti pošalje sliku sa statusom servera. Tamo možeš vidjeti koliko je opterećenje servera.

Evo za primjer ću ti dat status info s mog servera:
Slika

Ako pogledas server load vidis da koristim 0.65 od 4 CPU, prema tome moj server nebi trebao nikako usporavat neciju stranicu. Ako vlasnik hosta drzi do svoje reputacije smatram da bi trebao drzat ovo vrijednost ispod 80% u mom slucaju nebi trebalo prelaziti 3.20 od 4.

Ok, medjutim tu ne vidiš ono što je mnogo bitnije od loada a to je iowait, load može biti 0.65 a iowait 65 pa si u banani.

Ping takodjer neće dati informaciju o stanju servera jer ako pingas server u hrbatskoj koji je zakucan ćeš imati manji ping no do servera u nizozemskoj koji nije opterećen.

Load na serveru nije nikakav pokazatelj