Kako prodati projekat (nova ideja,realizovana dobrim delom)

KASIR POS online site za medžment kafica i ugostiteljskih objekata www.kasir.rs (trenutno mi VPS zauzet drugim procesima(sraping…) pa može biti da koči server pa i sam site).

a. U opciji “upustvo” pogledajte video demostraciju projekta.
b. Deo koji se ne nalazi u upustvu su :
i. offline/online prelazak iz www u localhost i obratno.
ii. Korekcije front end-a
iii. Povezivanje sa fiskalnom kasom.
iv. WebCam detektovanje QR code-va i automatsko logovanje.
v. Unošenje niza proizvoda putem csv file-a online.
vi. QR linkovanje i štampanje QR kodova na POS štampaču.
vii. Facebook share naručenih pića, linkovanje na sajt kafica ili ugostiteljskog objekta(site je sastavni deo kasira, CMS site koji se generiše istovremeno sa kreiranjem naloga kasira)…
viii. Automatsko detestovanje uredjaja android kao i provera prisustva bracodescaner aplikacije u uredjaju…
ix. Superadmin za kontrolu i komunikaciju korisnika kasira.
c. Budite slobodni kreirajte svoj kasir (pažljivo pratite korake da ne bi blokirali ip adresu ili mail).
d. Napominjem site još u izradi mogući su bagovi.
e. Postoji mogućnost da sajt bude spor jer je trenutno na VPS Basic.
f. Korišćeni su sjedeći programski jezici:
i. PHP OOP
ii. Jquery
iii. Jquery mobile
iv. HTML5
v. CSS 3
vi. Javascript
vii. Cordova
viii. Jquery UI
ix. Mysql
x. XML

Pitanje glasi kako da prodam ovakvu aplikaciju? Radim je vec dugo, u početku radi izgrade portfolija, ali sada je izrasla u nesto ozbiljno i mnogi(nestručni prijatelji) me savetuju da je komercijalizujem. Ja ne znam način :frowning: da li da nastavim da je sredjum (da bude maximalno profesionalana) ili da stanem i da komercijalicujem trenutnu verziju.
Hvala unapred na svakom savetu. Cenio bih zamerke i mane.

1 Like

Svakako zanimljivo, na prvu djeluje obečavajuće i inovativno!
Ovaj program, izgleda, ima dobru funkcionalnost ali čini mi se da je
learning curve (možda se varam) dosta visok?
Vidi se da je puno truda uloženo.

Istestirati ću ovo, pa javim dojmove.

U prošlosti sam dosta dugo radio kao voditelj restorana (imam dosta poznanstva u toj niši)
ali nikada nisam bio zadovoljan sa softverom.

Na videu nisam primjetio, da li ima skladište, stanje zaliha i da li nakon prodanog artikla
skida robu sa stanja zaliha?

Meni se isto čini zanimljiva ideja, ali ja ću po kritici, ono što me najviše zabolilo vidjeti:

Ako se misliš prodati, onda se ne hvališ s time da si ti katica za sve. A osim navedenog, znači ti kao osnivač, dizajner i developer moraš još držati i prezentaciju tog projekta.
Tu bi definitivno stavio neku lijepu žensku koja će uvesti ljude u Kasir, a onda eventualno ti iz pozadine pričaš o detaljima. Ona naravno neće napraviti uvod u majici u kojoj se probudila i tako mračnom i oku neugodnom ambijentu…a ti ćeš za svoj dio puno bolje uvježbati govor, i to preciznije, uglađenije i prvenstveno kraće prezentirati.
Jer neće nitko gledati tutorijal od 40 minuta, tko još nema pojma što bi to trebalo biti. Realno to niti ne možeš skratiti na 2 minute, tako da bi trebao imati još jedan efektan video od 2 minute, koji će slikovito i zanimljivo (s fora muzikicom u pozadini) prikazati o čemu se tu radi.

I da bi se u konačnici prodao, (ako izuzmeš da će se pojaviti dobra duša koja će novčano ovo pogurati do kraja) …ti onda prvo trebaš pokazati da tvoj proizvod valja. A to nećeš tako da imaš samo 30 dana besplatnu verziju, nego da imaš full besplatnu verziju. Ako valjaš, skupit ćeš korisnike…a kad ih skupiš, onda možeš lagano početi uzimati dio svog kolača. Ako si im ponudio nešto što im stvarno koristi, neće ti okrenuti leđa zbog neke odmjerene naknade koju ćeš tražiti zauzvrat.
Ti ne moraš čak reći u niti jednom momentu svojim korisnicima da ti plaćaju ili da se gube…možeš to elegantnije izvesti. Uvoditi nove značajke koje će im biti od posebne koristi, a samo naplaćivati te dodatne opcije…

Te dodatne opcije možeš doslovno i izmisliti, npr. usporiti svima sajt…i predstaviti ga kao zagušenog. Oni koji će plaćati, koristit će ne zagušenu verziju kasira…

Iskreno nisam više proučavao sajt, osim 15 min pogledanog videa, ali ako želiš djelovati ozbiljno i vlastitim snagama doći do cilja, onda bi morao dosta razmišljati o dojmu koji ćeš ostaviti na ciljane korisnike. (Tu naravno ni bugovi ne dolaze u obzir…)

P.S. što se tiče tehničke strane, zašto je stvarno tako spor? Trajalo je vječnost da se prebaci iz uputstvo>>početna. (Nisam uspio ni dočekati, moguće da je i bug)
I zašto proizvod koji je sam po sebi već dovoljno kompleksan, dodatno komplicirati? Nisam skontao čemu trebaš chrome aplikaciju i taj local rad, ako bi sve trebalo moći raditi online bez ikakvih instalacija i skidanja? (Tu možda nisam najbolje shvatio o čem se radi, ali zbunjujuće mi)

Sretno!

I da još dodam.
Ja bi se znači odlučio na guranje projekta vlastitim snagama do kraja, ali probao bi biti ne sam u tome. Da imaš uz sebe barem još koju osobu koja vjeruje u taj projekt…i da ti može pomoći oko stvari koje nisu isključivo tehničke prirode.

Onda nakon što usavršite Kasir, onda ide marketing. Želite naravno da vaši ciljani korisnici nekako čuju za vas.
No, taj marketing bi mogao privući i nekog zanimljivog investitora. Osobno koristim tu strategiju na vlastitom projektu, i do sad su se javile (unutar godinu dana ), dvije osobe debljeg đepa koji su me uočile i kontaktirale. Nije ništa izašlo iz toga, ali vjerujem da budućnost donosi takve stvari…a na nama je da budemo još bolji i uvjerljiviji budućim potencijalnim investitorima.

Mislim da suhoparna potraga za investitorima, bez te vlastite želje da se nešto izgura do kraja…nema previše smisla. (Eventualno da je neka ultra nova genijalna ideja)

No, da bi se odlučio na takvo što…jer rezultati neće doći preko noći…moraš prvenstveno ti vjerovati u svoju ideju, istražiti moguću problematiku (konkurenciju, rizik…) …i ako se parametri pokažu povoljni, biti spreman odricati se za svoju ideju. (U prijevodu, voliti to što radiš)

Zapravo, online kasa nije baš najsretnije riješenje u praksi. Super je stvar da recimo voditelj ili vlasnik preko mobilnih uređaja imaju pristup kasi ali problem je u tome što ne postoji 100% uptime hosting. Tih 0.01% koje ne može nitko garantirati, može uzrokovati velike probleme u poslovanju ugostiteljskog objekta. Naručito nakon fiskalizacije, kada su počeli zatvarati objekte i naplačivati nemoguče kazne (zbog 20 kn viška/manjka u kasi).

Online ili lokalna kasa mora biti 100% dostupna.

Možda je program napravljen tako, da u slučaju online nedostupnosti - prebaci na localhost?
To bi bilo idealno.

1 Like

Kod registracije mi je javilo: Could not instantiate mail function… Mislim da je u ovoj branši aplikacija konkurencija velika, ali isto tako znam mnogo ljudi koji se žale na pos aplikacije i rado bi ih zamijenili. Prije sam se bavio tim područjem, ali u zadnje vrijeme ne, ali bi ti rado napisao stvari na koje su se korisnici najviše žalili i koje zahtjeve su imali. Neki zahtjevi su čak bili ako aplikacija ima ovo odmah kupujem. Tako da provjeri što je sa registracijom i zanima me kakav PHP OOP je korišten, da li neki framework?

Aplikacija je dobro osmišljena. Ne sviđa mi se samo ovaj ogromni logo, mozda da omogućiš klijentima da u taj dio uploaduju logo svog ugostiteljskog objekta, a svoj logo prebaciš u footer kao Powered by u skromnijem planu. Vidim da na videu uploaduješ sliku veću od 1 MB pa se nadam da si napravio i resizer za slike kako bi uštedio prostor i učitavanje i sebi i klijentima.

1 Like

gde tacno kod registracije? kada kreirate novi kasir www.kasir.rs/instal.php ?
Inace sve sam pisao i nisam koristio nista gotovo osim jquery mobile css :smiley:

Bas tako je i napravljen, i sihronizuje podatke iz lokala u online i obratno.

Uvideo sam taj problem sa logom i sredio ali nije na video-u :frowning: da to za ogranicenjem i resize-ovanem moram da uradim u svim delovima nisam promenio hvala na tips :smiley: Slobodno udji kreiraj svoj kasir besplatno je i ne ograniceno mada pise da je 30 dana ali ulazi u minus rucno se gasi.

Pisacu vam kasnije sada nemam vremena, ali sve ste upravu. Ali ja bih naravno da orazlozim :smiley:

ima tu opciju u kodu ali nisam je realizovao iz razloga verovatno sam zaboravio :frowning: ali hvala sto ste me podsetili vrlo vazna stavka nemam opravdanje sto sam zaboravio. hvala na pozitivnim komentarima :smiley:

Inace radi bez ikakvih istalacija sve sto je potrebno istalirati drivere stampaca ili fiskalnog stampaca
. ali mora da se podesi chrome download location. da se dozvole popups i web cam :smiley: ali nista vise :smiley:

Sto se tice video demostracije to se samo za upoznavanje i detaljno upustvo, imam u planu da ga uradim profesionalnije naravno i da ga isecem po poglavljima za svaki deo posebno sa subtitle.

A za reklamni video imam sledeci https://www.youtube.com/watch?v=kqEOGiBgCYw (malo mi je agresivan) ali ne mogu sve da postignem :frowning:

Sto se tice placanja u potpunosti ste upravu, 30 dana sam stavio cisto da postoji opcija koju bi kasnije implementirao u funkcialnost.

Svestan sam da moram da radim i naradio sam se do sada, nameravam da idem do kraja, imam verzije koje rade bez bagova testirane od kolege koji radi kao tester :smiley:

Sto se tice kocenja objasnio sam na pocetku to je VPS na 1200 mzh i na njemu mi sada radi aplikacija za web sraping koja gura cpu nonstop na 100% :frowning: ali mora da radi ona mi zaradjuje :smiley:

chrome extension je samo link za navigaciu dostupan samo klikom(jer svaki korisnik kreira doslovno svoj kasir zajedno sa folderima i file-ovima kao i bazom).

Imate dobru spiku za motivisanje koja ima i jak efekat, ali mislim da meni i ne treba stvarno volim to sto radim i za mene je ova aplikacija prvo dete (to sve objasnjava) :smiley:

Znaci vasa je ideja je investitor i prosirenje tima kao i smrtna ozbiljnost uz verovanje u uspeh?
Sta mislite da probam piramidalno gde bi drugi prodavali kasir za 20%(vise<->manje) od buduce prodaje?

Hvala vam na utrosenom vremenu, izuzetno su mi prijale vase kritike i puno ce mi znaciti :smiley:
Slobodno kreirajte svoj nalog,igrajte se i uzivajte :smiley:

Da i koji ste pretrazivac koristili ? Firefox mi pravi problem kada se istalira, chrome radi 100% probajte :smiley:

Hehe, mlad sam, “vi” je bespotrebno :wink:
…nego, bojim se da imaš isti problem kao ja…osim što ne stigneš disati ako pokušavaš pohvatati sve konce i raditi ama baš sve… onda stvari pate i ne ispadaju dobre. Recimo ovaj video se meni iskreno nimalo ne svidja…i ne samo zbog agresivnosti i dizajn strane, nego i psihiloške informacije koju on odašilje. Taj dio skilsa za napraviti dobar video nikako nije jednostavan za svakoga. Ili treba proučavati to područje ili su rijetki nadahnuti za to.

Ono što bi ja očekivao od takvog videa je da me uvede u tvoj sustav, i da kroz slike/animaciju mi objasni što tvoj sustav radi, bez doticanja nepotrebnih detalja na stranici.Naravno, onaj koji pozna tu branšu, morao bi moći kroz video shvatiti po čemu si bolji od drugih. Sve to naravno mora biti jako privlačno i prvenstveno kreativno upakirano…
Mislim na ovakav stil videa: https://www.youtube.com/watch?v=U57Fe_cBwkg

To je samo za video. (Ja komentiram video, jer sam samo do tuda došao proučavajući stranicu i našao veliku zamjerku i razlog zašto te nisam shvatio nimalo profesionalno, bez obzira što si možda tehnički napravio odličnu stvar)

Znaci vasa je ideja je investitor i prosirenje tima kao i smrtna ozbiljnost uz verovanje u uspeh?
Sta mislite da probam piramidalno gde bi drugi prodavali kasir za 20%(vise<->manje) od buduce prodaje?

Pa kažem samo da je teško biti i s nekim i raditi profesionalno…a kamoli sam.
A kako misliš graditi piramidu dok ne ostaviš dojam profesionalnosti?? Hehe, to ti pokušavam reći.
Rekao sam da su investicije super stvar, ali da se po meni čini da ih neće biti dok proizvod nije gotov. A proizvod nije gotov dok god odiše traljavim stvarima, i dok god u praksi nije dokazao da ima svog kupca. E, onda će tek insvestitor zbrojiti 2 i 2 i pojaviti se s parom da te pogurne pod oblake.
Suma sumaru, ti se moraš moći samostalno kretati u pozitivnom smjeru, investitor će se onda stvoriti samo da ubrza to kretanje…a ne i da stvori to kretanje. Jasno je onda da moraš vidjeti način i da bez investitora stigneš do cilja, samo si svjestan da će putovanje tako duže trajati :smile:
Stoga, ako imaš plan puta i da ne ovisiš o investicijama, zašto ne krenuti na to putovanje? Investicija je samo bonus koji može dobro doći.
No, ako nemaš plan puta…i putovanje bi moglo biti opasno :smile:
Ti si rekao da ovo radiš za referencu i da uživaš…i to je super. Već sad onda nemaš što za izgubiti :wink:

I kakav ti je plan puta? Kako bi pronalazio kupce nakon što bi sve sredio da bude tip top?
Po čemu se uopće razlikuješ ako ima more takvih aplikacija?
Ja možda i neznam postaviti ključna pitanja, jer i dalje ne kužim što točno takve aplikacije omogućuju objektima…ali ti bi morao znati koja su ključna pitanja, i vjerovati u svoje odgovore, hehe

chrome je bio…al možda je sve radilo, samo se stvarno odužilo…

Plan put-a hm…izgleda da ga nema, danas sam dobio posao…tako da je izgleda kasir imao samo tu ulogu da dobijem posao. Mada, sada ja mogu opusteno da budem investitor sam sebi tj. mom projektu. A imacu i kolege koje su profesionalci … mozda se nekom svidi moja ideja :smiley: Taman probam ono da napravim plan i nesto iskrsne sto ne mogu da odbijem :confused: Sada nefinitivno necu imati vremena da ga uradim kako treba(profesionalno). he

hehe, identično se i meni desilo xd. I koliko sam skužio, oboje smo vjerovali u takav ishod, na neki način ciljali napraviti jaku referencu.
I oboje smo na kraju došli na isti zaključak, ovaj:

A imacu i kolege koje su profesionalci … mozda se nekom svidi moja ideja

Sretno dalje, sad ti mogu i gatati. Uskoro ćeš skužiti da ni pola gušta nije raditi za dobru paru nekom drugom …nego za đabe ali sebi :smile:

Hvala ti na savetima i lepim recima zelim ti sve najbolje. A ja se nadam da cu imati srece i vremena da odradim ovaj projekat do kraja. Ako budem javim ti i imas free licence lifetime :smiley: