Kako pronaći i odabrati osobu za pisanje tekstova?

U potrazi sam za piscem tekstova ali primjetio sam da u posljednje vrijeme textopisaca uopšte i nema na forumu.

Kako se trenutno kreću cijene pisanja tekstova i prijevoda englesko-hrvatski koliko vi plaćate?

Gledajući starije teme tekstovi i nisu bili skupi, međutim kontaktirao sam jednu osobu sa foruma koja je nedavno objavila oglas za pisanje tekstova, cijena za 100 riječi je 1€.

Gdje vi pronalazite osobu za pisanje sadržaja ?

Koliko plaćate po članku 100 ili 500 riječi ?

Sto se tice domacih pisaca mislin da je nekako najbolje i najlakse pronaci ih u grupama di su studenti. Znaci grupe tipa Studenti RH itd :slight_smile:

1 Like

Mozes i na upworku ukucas gore croatia ili bosnia i izbacit ce ti freelancere i onda ih invite za projekat i dogovoris se. Samo nemoj raditi ko ja da izadjem u susret ponudio da uplatim na paypal, da im ne uzima up bezveze proviziju i sjeba me glupaca, morao refundati. Djaba izgubio vrijeme i zivce.

Sto je najgore nemam svoj Paypal, uplatio drug a tezak frajer kaze sjebat ce mu nesto taj refund ispeglo se bas.

1 Like

Nemaš ti šta izlaziti u susret, Upwork je odličan posrednik. Zaštićen si ti kao klijent, a i freelancer je 100% siguran da će dobiti zarađeni novac. Provizija od 20% nije velika, koja spadne na 10% čim ugovor pređe 500$.

Više volim dati Upwork-u 10%, nego da šaljem mailove “kad ćeš mi uplatit’ pare” :smiley:

3 Likeova

Ja se bavim pisanjem. Nisam specijalizirana u određenoj niši, više se bavim temama (područjima) koje znam da mogu odraditi. Idealno ako klijent zna koji mu je cilj sa sadržajem i generalno sa brandingom, što želi postići na tržištu. Onda se može prilagoditi i izbor naslova (tema) i SEO cijele stranice.
Također sam u programerskim vodama, i čekam deveti mjesec jer počinje faks (digitalni marketing), jer me jako zanimaju i web stranice (izrada i content) i digitalni marketing općenito.
Ako ima zainteresiranih da tražite writere, tu sam.
A gdje pronaći writere? Ja sam se odlučila direktno javljati klijentima čiji mi se proizvod/usluga/stranica svide, umjesto da se objavom oglasa meni javljaju, tako da ne znam za mjesta gdje bi se baš moglo objaviti a da je visoka prisutnost writera.
Što se tiče cijene to ovisi. Za portale (24 sata i slično) se pišu članci od 8 copy-paste rečenica za 50 centi, i to sam puno rekla… za članke na web stranicama sam ja imala oko 10€ za 100 riječi, a za ekstremno uske niše (npr. motor za jahte određenih karakteristika) writeri imaju i po nekoliko tisuća dolara po članku oko 1000 riječi, jer writer mora biti usko specijaliziran za to područje i poznavati ga, da bi firmu za koju piše mogao predstaviti kao autoritetnu u tom području i na temelju doga joj zaraditi kredibilitet kako među čitateljima, kupcima, tako i na tražilicama.
Cijene ovise o milijun faktora, dok ja gledam da me sat izađe oko 15€. Znam koliko mogu napisati na određenu temu (ovisno o dostupnim izvorima), tako da cijenu ravnam po ‘težini’ da to napravim u određenom vremenskom periodu.
Nadam se da sam odgovorila na pitanje :smiley:

Ali evo, da idem tražiti klijenta, išla bih na freelance.hr (hrvatska freelance burza rada).
Jedno vrijeme sam baš tražila writere da ‘‘proširim’’ posao i to sam tamo radila, ali to je bilo prije koju godinu.
Također, neki su bili fenomenalni, a neki koji se na prvu čine bomba, su bili loši… tako da nema pravila.
Ali evo savjet, najbolje je da se writeru da da napravi ‘‘probni članak’’ na temu koju klijent odabere.
Tako vidiš da li poštuje rok i druge upute. Ako ti se sviđa, platiš članak i nastaviš suradnju. Ako ti se ne sviđa, ne platiš - jer to je ‘probno’ i ako prođe prođe, ako ne ne. Ne treba plaćati nešto što nećeš iskoristiti, samo zato što je netko proveo vrijeme da to radi.