Kako ugraditi HDD disk?

Uzeo sam novi racunar, treba da stigne, specifikacije Ryzen 3 4300GE/16 GB/240 GB SSD/750 W fantastican za gaming, ni ne treba mi grafa, iako cu ugraditi neku top za 2-3 god i imati jak komp.
Ali, nema HDD. Uzeo sam novi od 1TB. Kako da ga ugradim? Gledao sam na netu, medjutim nisu mi jasne stvari oko šrafčića, da li treba da ih nabavljam ili ne i sata kabl takodje. I da li je sramota pozvati neki PC Servis, da ugradi za mene taj HDD, iako bih nazalost i to morao da platim. Mozda nekima glupo pitanje, ali ne zelim da zajebem nesto sa novim racunarom, iako je ugradnja HDD relativno prosta zapravo, ali nikad nisam radio, pa imam nesigurnosti

I da, da li necu imati problema ukoliko instaliram windows na SSD i posle ubacim HDD? Jer sam citao negde kao da je potrebna opet instalacija windowsa itd, a nije mi logicno da treba, pa me to buni.

Nećeš imati problema. Što se tiče HDD-a, zavisi kakvo ti je kućište, jer kod novijih nema potrebe za šarafima, samo se ubaci u mehanizam i to je to.

SATA kabl ti naravno treba, neće se podaci slati preko zraka, osim ako se ne radi o M.2 SSD-u koji se direktno ugrađuje u matičnu.

U uputstvu od matične ćeš pronaći informacija gdje i kako da priključiš SATA kabl.

1 Like

E sad je tu problem garancije, ako ti komp ima naljepnicu gdje piše da skidanjem gubiš garanciju to može biti problem…

1 Like

Vec proverio, za to nema problema, a kuciste je Falcon Pathfinder