Kako upoznati nove prijatelje

Pozdrav, idem u srednju skolu. Sve je pocelo negdje u petom razredu. Prijatelji iz razreda su me cesto zvali da negdje izademo. Ja sam se njima sve rjede i rjede druzio i tako sam ispao iz njihove ekipe, a danas kad su svi u srednjoj skoli imaju neko svoje novo drustvo. Sada shvacam koliko sam tada pogresio. U novom razredu sam sa vecinom dobar ali sve se to svodi samo na druzenje u skoli jer ipak svi imaju neko svoje drustvo i meni je glupo gurati se medu njih. Imam par prijatelja iz osnovne s kojima odem mozda jednom mjesecno na kavu ali i oni imaju svoje drustvo. Skraceno ne druzim se s nikim. U posljednje vrijeme mi je to tesko izdrzati i cesto upadnem u depru. Ne znam kome da se obratim i sto da radim.

to je sve normalno, čovjek s vremenom stječe iskustvo, upoznaje nove ljude… žali za nečim što je propustio i pokušava dalje u životu učiti na “pogreškama” i radi ono što smatra da je najbolje za njega. Sve je to normalno, čak i depra… samo živi i pusti nek te “voda” nosi… sve će danas/sutra “leći” na svoje

Takodjer poslije srednje svi smo otisli razlicitim putevima, nemamo kontakt osim sa jednim prijateljem iz srednje jer nam je slican hobi jos od skolovanja. Doduse i on se izgubi kad neku zensku nadje, tesko ga je ulovit za vanka izac, tek ga kad raskinu onda opet krene druzina.

Dok sam ozenjen bio, imao sam i neke prijatelje zajednicke sa suprugom ali i to je ostalo na njenoj strani.

Opet tesko je danas naci prijatelja a da te materijalno ne koristi, prvenstveno morate imati zajednicki hobi ili cilj, to je ono sto gura prijateljstvo. Bar moje misljenje.

Moraš počet pit, pušit i uzimat užinu drugima u razredu. Onda kad pod odmorom izađeš ispred škole zapalit cigaretu malo po malo će sami dolazit do tebe. Ali to i nije baš pametno, pa radije ipak nemoj na taj način tražit društvo :slight_smile:

Ne znam, meni je sve počinjalo i završavalo s kvartom. To je neraskidiva i neforsirana veza. Obnovi druženje sa starim prijateljima koje znaš “oduvijek”, a malo po malo će ti se iskristalizirat i poneki dobar prijatelj iz srednje škole, pa onda i iz kasnijeg života.

Prvo znaj da sve sto izgleda tako strasno velika prepreka na tvom putu je samo jedna faza u tvom zivotu , i buducnost ispred tebe je puna iznenadjenja. Zivot je lijep, koliko god ti sad izledao sugav.

Ako se osjecas bas depresivno, potrazi razgovor psihologa. Jednostavno je, zakazes termin i odes.

Ako je samo ona klasicna depra, da gledas u plafon i ne znas sta ces sa sobom - svi smo to nekad imali. Mrdni se. Napravi neki plan. Budu aktivan! Ja mislim da ti je najbolje da nadjes neki klub i uclanis se, ovisno o tvojim interesima, a tamo ces sresti i neke nove ljude.

1 Like

pa ako ti drugovi koji su krenuli u srednju imaju neko svoje novo društvo iz srednje onda i ti nađi … te što idu s tobom u srednju zovi na kafu i zvaće i oni tebe, jednostavno je … nema šta da ti bude glupo da se guraš, zovneš i zvaće oni tebe … posle škole, prije škole, vikendima zovi, dogovorite se navečer negdje da sjednete popijete pivu et … samo nemoj spopadat ljude, ali moraš ti inicirat prvi kontakt … samo pazi da te ne uvuku u kakve teške droge, u prvom srednje se svi susreću sa svim i svačim …

1 Like

Prvo sto coek treba je naucit bit sam sa sobom i da zna da uziva u tome. A ne da mu to izaziva lose misli i osjecanja. Ako coek ne moze sam sa sobom onda uglavnom nije neko dobro drustvo ikom drugom, ako vec nije sam sebi. Razumijem sjebanost u mladim glavama pogotovo, ali mislim da je veci kljuc od toga da se nadje drustvo popije pivo, kafa, ode na basket i sl da coek sam sebi nije tezak, depresivan, da zna uzivat sam sa sobom, zabavit se, bit nezavisan.

Kupi soni ili sta vec danas djeca igraju, a svi nemaju? Kad sam ja bio mali ko godj je imo neku konzolu je imo prijatelje.

Salji ljudima smijesne klipove i slike na vajber (umjereno ne ko tetke), bolesnu pornjavu i sl stvari, tu prica sama ide.

Vidis kako gospodin ruin ispravno govori i naglasava teske droge. Nista o lakim nije govorio. Salim se, trava neke baca u jos vecu depresiju. Meni ne, ja se kliberim i meljem ko tri tetke zajedno, naravno jednake gluposti i jednako nepovezano ko one.

Fizicka aktivnost je zakon za depresiju i sjebanost. To je pod obavezno. Ako ima nedje u tvom mjestu dje se pici neki fudbal, kosarka idi igraj. Ili ako nema idi trci, plivaj. Zdravo je i fizicki i psihicki.

Nadji nacin da potisnes depresiju. Kod mene pali elektronika, filmovi, serije, igrice, sport, stend ap ( preporuka Bil Bur, Dzim Dzefriz), sportske vijesti, forumi… sta godj ti pomaze da u tim momentima zaboravis na to. Potiskivanje ce pomoc jer dobijas vremensku distancu da realnije sagledas probleme.

Nadji curu. Ako ide teze onda guraj kontenjere

Kreni na neke kurseve necega. Joge ili tako nesta. Mnogi fale jogu. Ples ili tako nesta.

Nemoj pusis niposto. To je kastig. Svaki pusat ce ti to rec. Djeco nemojte pusit, uzasna je to stvar, zbilja.

Ja sam se u pocetkom srednje preselio u drugi grad, drugu drzavu i nikog znao nisam. I bas sam bio ■■■■■■. Al ono bas. Sta sam ucinio povodom toga? Nista posebno, pogotovo ne vecinu stvari sto sam ja navedoh maloprije. Naravno da ni ti neces slusat savjete ko sto vjerujem da ni ja u ta doba ne bih. Al dobro bar si izbacio iz sebe. No da ti recem, proce, i i za neki period se i neces sjecati toga kao nekog teskog perioda, ko sto se ni ja ne sjecam vise toga kao nekog teskog perioda. A drustvo ces naci. Svako ko hoce nadje drustvo. Pa i oni na gajbama ispred prodavnice.

2 Likeova

Nisi ti tada pogresio jedno je ako jednom ne odes tebi se nije generalno islo, samo sada ti nedostaje drustvo pa ti je sada zao, ali razmisli zasto si ih izbegavao,koji je pravi razlog i onda ces poceti da resavas probleme .

mozda da ipak nazoves nekog od starog drustva pa ces vidjet… sigurno bi se neki razveselili da te cuju…
mozes se ukljucit u neki klub, planinare, zbor, birtiju…cim si redovan negdje vec ces se skompat s nekim…
jedva sam se rijesil svih drugova iz mladosti, sad uzivam u miru i tisini haha

A možda odabir foruma govori nešto i o preferencijama [prema digitalnim tehnologijama].

@lop

Prvo: knjigu u šake. :smile:
Drugo: šta te zanima od digitalnih tehnologija i (uslovno rečeno, ) otkud odabir ovakvog foruma?

1 Like

dobar je ovaj forum iako bas sumnjam da se stvaraju drugovi do groba tu…
ima i chat na geeku… svojedobno sam prilicno visio na iskonu…
za stvaranje prijatelja moras radit nekaj s drugima i bit open minded…
nista mi nije bilo lakse neg uvalit se u neko drustvo…
naravno zabavljacima je puno lakse neg povucenima…

iako u srednjoj ne izgleda tako definitivno je bolje ulozit u sebe i ucit neke skillove neg visit po birtijama i klet se u vjecna prijateljstva ko ja hehe…