Kako? Veliki broj tema i wp pluginova za male pare?

Pozdrav,
da li ste nekada koristili usluge stranica koje nude dozivoni plan ili godišnji plan, mjesecni, za preko 3.500 pluginova i tema za wordpress za male pare?

Kako oni kažu, sve je legalno, update preuzimamo od njih…samo nemamo podršku od vlasnika teme ili plugina?

Ako neki plugin košta inače 120 dolara, a kod njih je taj plugin i masa drugih da preuzimaš i update doživono za 120 dolara?

Šta se krije iza ovoga, da li uzeti ili…? Hvala

Ajde razmisli, dobiješ sve to za cijenu jednog plugina i nemaš podršku developera. Možeš misliti kako je to legalno.

Po tome onda možeš i besplatno skinut piratske verzije koje ti trebaju i na istome si a ne moraš tim likovima platit 120 dolara.

Mučni glavom.

Sa jednog portala kolega je skinuo i poslao mi plugin kao ima org da probam, kad ono sa stranice na kojoj svaki drugi plugin ima neki monetizing dodatak koji ni ne skužiš.
I meni je usrao na par mjesta web zbog toga.

Pa legalno je. GPL licenca dozvoljava da kad kupis neki GPL plugin ili temu preprodajes je dalje.

1 Like

Al GPL ne podrazumijeva da kad kupiš plugin od nekog tko ga nije napravio da ti uz to daje pravo korištenja stotine drugih pluginova od drugih proizvođača.

Nisam te skonto sta hoces reci.

Ja ako kupim 100 pluginova za Wordpress mogu ih prodavati kako hocu. Cak i ako ih ne kupim mogu ih prodavati ili dati dzaba. I taj neko ko ih je preuzeo od mene moze ih davati dzaba i prodavati.

To je poenta GPL licence i zasto je WP postao to sto jeste.

1 Like

GPL licenca znači koliko ja razumijem da možeš koristiti ili prodavati svoj software koji koristi dio koda koji pod GPL licencom.

Ne znači da možeš prodavati GPL software.

Mislim da ne razumijes GPL licencu.

Hipotetski ti napravis CMS i izdas ga pod GNU GPL licencom i das meni, ja sad taj CMS smijem dati nekom dalje, prodat nekom dalje, promjeniti ga skroz i dati mu drugo ime i sta god hocu pod jednim uslovom da ne promjenim licencu.

Sad posto je Wordpress pod tom licencom mozes izmjeniti WP i dati mu ime Gojapress i prodati, dati dzaba i sta god. Ja mogu uzeti Gojapress i uraditi isto to.

Sledeca caka je da plugin ili tema (sa odredjenim izuzecima) ne mogu biti pod nekom drugom nekompatibilnom licencom kao sto je copyright.

Ako uradis tako nesto niko nema obavezu da postuje tvoju licencu jer plugin je izveden iz WP mogucnosti i sam ne moze funkcionisati…

Da li je ovo posteno prema developerima? Ja mislim da jeste. Ako hoces dio kolaca Wordpressa onda moras raditi kako WP kaze, ako ti se ne svidja napises svoj CMS i razvijas za njega.

Naravno uz plugin ili temu bude cesto prikaceno jos dosta copyrighted fajlova, tako da vecina ovih sajtova sto preprodaju imaju problema sa copyrightom. Ali sam kod plugina kad ga se docepas mozes sa njim sta god zelis.

Znači ti kažeš da ti možeš uzet moj CMS pod GPL licencom i prodavat ga a da mu nisi ništa pridodao?

Ja za to kažem da mislim da nije moguće.

Jesi procitao te linkove gore?

Evo direktno sa licence

https://www.gnu.org/philosophy/selling.en.html

Nema mi logike da mogu uzet software koji je free i da bez da dodam išta svog koda ga prodajem. Na temelju kojeg prava ja uzimam novce za nešto što je netko objavio kao free software?

Pa na temelju licence. Ako ti se to ne svidja, ne izdajes to sto radis pod GPL licencom niti diras nesto sto je GPL. Radio sam u jednoj firmi vrlo kratko i prvo sto su nam odrzali govor, ni u kojem slucaju ne uzimamo bilo kakav GPL kod.

Evo ti tacka 4. Sta kaze?

https://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.en.htm

4. Conveying Verbatim Copies.

You may convey verbatim copies of the Program’s source code as you receive it, in any medium, provided that you conspicuously and appropriately publish on each copy an appropriate copyright notice; keep intact all notices stating that this License and any non-permissive terms added in accord with section 7 apply to the code; keep intact all notices of the absence of any warranty; and give all recipients a copy of this License along with the Program.

You may charge any price or no price for each copy that you convey, and you may offer support or warranty protection for a fee.

1 Like