Kako voditi brigu o domeni

Pozdrav,

volio bih pohvatati neke osnovne stvari oko zakupa domene.
Do sad su mi uvijek o tome brinule hosting firme…ali želio bih više neke stvari i sam naučiti.

Za početak, što je godady koji vidim da se često spominje? Zašto je tamo neka domena 0.99$, dok su inače preko hostinga po 60-ak kuna? (ako ne govorimo o nekim specijalnim rječima u domeni)

Druga stvar, što mi treba da imam potpunu kontrolu nad svojom/svojim domenama? Ne da mi se više kod mjenjanja hosta da me šamaraju podacima koje moram od jednih do drugih prosljđivati o svojim domenama.
Želim da sam produžujem svoje domene i da sam mogu promjeniti nameservere na istima…jel za to trebam imati neke posebne alate, ili je to dostupno i nama smrtnicima??

Hvala

Dostupno je svima, vrlo je jednostavno, a po tvojim postovima se da zakljucit da si jako inteligentan momak pa san siguran da ces odma skuzit kako to ide.
A za cijenu, to su akcije, i kod njih je cca 7$ ili tako nesto, ali s tim kuponima ide jeftinije nekad, ka i s dosta drugih stvari koje se prodaju jelte :slight_smile:

Godaddy, Namecheap. Napravis racun kupis domene is ve sam slazes. Mjenjas nameservere i sve ostalo sto god zelis.

0.99 je promo cijena da te navuku kod njih onda mnogi ljudi i dalje ostanu kod njih jer rugdje nema jeftinije niti bez promo cijene, i tak godaddy polako vrsi monopol s domenama.

GoDaddy je trenutno TOP 1 domain registar i domene su njima besplatne od ICANN-a.

Pri svakoj registraciji ICANN njima uzme 18 centi provizije, a Godaddy odlucuje hocel domen bit 09 centi ili 10 dolara.

S obzirom da imaju dosta zaposlenih i sponzorisu velike racing evente, mora se sve to nahranit i otplatit. Tako da udare 99 centi domen + 18 icann fee, sto te ukupno izadje 1.17 dolara. Poslije prve godine vrate cijenu na 10tak dolara, jer kao sto rekoh ne isplati im se davati nize jer imaju puno zaposlenih kojim naravno zele da omoguce sve najbolje i svaka cast.

NameCheap preprodaje domene od ENOM-a, tako da Namecheap ima najnizu cijenu koju im ENOM dadne i nisu u mogucnosti udarat 99 centi.

Hehe…a hvala. Sad kad me poklopiš pa kažeš da si bio ironičan xd.

A što se tiče domena…koja je politika iza toga i tko je pravi vlasnik (prva karika u lancu) po kojem se definiraju cijene?

Po ovom postu od @bc2 ispada da ICANN šakom i kapom djeli domene i za registraciju istih uzima 18 centi.
Dali taj ICANN stoji na vrhu, to je karika koja stvara domene? I što bi uopće značilo “stvoriti domenu”? Tj. kad neka riječ postaje domena, a da prije toga nije bila…što ju uvjetuje da postane domenom? :slight_smile:

Dali samo GoDaddy smije poslovati sa ICANN-om, jer što sprečava nekoga drugoga da registrira domenu kod ICANN-a za 18 centi, umjesto da posreduje preko GoDaddy-a?

Nisan bia ironičan haha
A za ovo ostalo neman pojma - uzmen domenu, platin i radin web. Nisan nikad razmislja o tome ‘iza’ sta se dogada :smiley:

Ne baš…

Kad registruješ domenu recimo .com kod nekog ovako se podijeli novac:

ICANN: $0.18
Verisign - the .com registry: $7.85
3% credit card processing fee: $0.30
I na kraju tvoj registar (Godaddy, Moniker, Namesilo i drugi) na sve to doda svoju proviziju od $0.67 do neki preko $10.

Vjerovatno još, svi pojedinci u transakciji na ove sume plate porez u USA ili odakle su vec.