Kako započeti posao (web trgovina/prodaja)?

pozdrav,

htio bih preko neta (webshopa) prodati neke stvari. jedna se odnosni na predmete, a druga na jela.
s jedne strane bi htio legalno da bude sve, ali opet posto ne znam kako ce mi ici posao, meni se onda ne isplati ako moram otvoriti firmu, pa sve doprinose i etc. placati, a kasnije vidim da mi uopce ne radi web shop.

pa me zanima kako bi vi zapoceli webshop? i koliko bi me to kostalo? tu me u biti zanima sto se mora drzavi platiti…

jel ima mozda neki poticaj za studente, ili zene, ili nesta tako slicno da drzava pocetnicima malo pomaze? ili da se u prvoj “testnoj” god. ne placa porez/doprinos etc…?

Možeš probati sa udrugom to je danas popularno kad se ne želi riskirati.

udruga? a sto dobijem stime? opet ne mogu prodavati stvari?! odnosno ako prodajem preko neta, ne mogu izdati racun? bojim se tako me netko moze prijaviti?
znaci isto mi je ako imam udrugu pa prodajem preko neta ili ako nemam nista?!

eh nemam pojma ali znam barem za dva slučajeva gdje su ljudi osnovali udrugu da bi prodavali preko webshopa.
Tako da prodaja je legalna samo pitanje u kojim uvijetima.
Gledao sam malo propise o udrugi, ukoliko se udruga prodaje a ne radi se o stjecanju dobiti (financiranje udruge) onda se smije prodavati.
No u svim drugim slučajevima treba firma ili obrt.
E sad ako si proizvođać (to treba provjeriti kome je dopušteno, med i sir sigurno nije isto kao i proizvodnja cigareta ili alkohola) onda imaš pravo na prodaju svojeg proizvoda bez osnivanja tvrtke.
Mislim da je to razlog zašto su otvorili udruge, znači imaš udrugu a proizvođač si koji smije prodavati bez tvrtke.
Onda imaš i pravnu osobu i dopuštenje za prodaju…
Neznam to je neki jedini način u koji vidim a da osoba može biti udruge a opet prodavati za stjecanje dobiti.

A što ako koristiš neki servis tipa iMall.hr, malo pročitaj koliko ti uzimaju i koji su uvjeti rada, ali ako netrebaš ni firmu ni udrugu, moglo bi ti biti dobro za početak, a ako te krene onda možeš otvorit svoj vlastiti web shop sa udrugom ili tvrtkom.

Kako misliš “ne trebaš ni firmu ni udrugu”? Naravno da trebaš. Obrati pažnju i na famozni zakon o “spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti” je rmožeš biti i lijepo kažnjen.

Pa, koliko ja razumijem, trebaš samo registrirati djelatnost. Jedan od načina registriranja djelatnosti je da plaćaš u roku akontacije poreza na dohodak, tj. da se registriraš pri poreznoj upravi u toj djelatnosti. Naravno, plaćati se onda moraju i druga davanja poput mirovinskog, zdravstvenog, itd. To bi se zvalo “ostali prihodi” u Zakonu o dohotku.

Naravno, to treba provjeriti s knjigovođom koji će ovako ili onako biti potreban, makar u početku.

S druge strane, ukoliko je osoba već zaposlena, vjerojatno se isplati osnovati novi jednostavni d.o.o. i fingirati kao direktor – pošto doprinose već plaća s osnove svog zaposlenja, ovdje ne prima plaću i nije na trošak poduzeću, koje onda ima vrlo mala davanja: porez na tvrtku, namete za HGK i šume, obavezni minimalni najam poslovnog prostora, vođenje računa u banci. Ali mislim da u takvom scenariju stvar nije puno drugačija niti kod obrta ili normalnog d.o.o.-a, samo što za normalni d.o.o. treba vezati i nekakav temeljni kapital (ali, na koncu, svaki posao zahtjeva neki minimalni početni ulog,pa gledajući tako niti taj temeljni kapital nije nešto puno za prvu godinu rada).


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja