Kako zaraditi online kao srednjoškolac?

Pozdrav, želim zaraditi da imam svoj novac da ne tražim od roditelja itd… Idem u srednju još uvijek tako da imam slobodnog vremena. Planiram raditi freelance (video editing) ali nemam uslove za to. Treba mi nekih 500 eura za neki solidan setup. Da li imaju neki sajtovi da su legit za microworking ili nešto tome slično samo da skupim novac za računar.

Pozdrav,

Tesko ces naci nesto da radis online bez konkretne vestine. Sto se tice “microworking stranica” postoje stranice kao sto su https://www.microworkers.com/ (tamo sam zaradio svoj prvi novac na internetu, oko $20).

Uglavnom obavljas neke zadatke poput lajkovanja video klipova, facebook objava, sharovanja postova, ucestvovanje u anketama a za uzvrat po zadatku dobijes okvirno $0.05-$1. Ne preporucujem, gubljenje vremena.

Ako ti treba novac za racunar preporucio bih ti da potrazis nesto offline mesec-dva. To ti je najbrzi nacin verovatno da zaradis te novce ako pocinjes od nule. Ne znam odakle si iz kakve si sredine ali recimo mozes pogledati na sajtovima omladinskih zadruga da li postoje aktuelni poslovi za studente i srednjoskolce. Recimo za Srbiju je to ovaj sajt: https://www.sbu-zadruga.rs/poslovi-preko-omladinske-zadruge/.

Takodje mozes proveriti recimo u prodavnicama i marketima da li je potrebna radna snaga, moj prijtelj recimo studira i radi u supermarketu part-time. Sada je popularno raditi kao dostavljac hrane (Glovo i sl.) pa ako biciko mozda bi to mogao pokusati. Kod mene recimo neki srednjoskolci rade i kao citaci struje (brojila). Na gradilistima znaju primati sve i svasta s obzirom na manjak radne snage, mada verujem da ti to ne zvuci preterano interesantno :smiley:.

Takodje sto se tice tih “microworking stranica” preporucujem ti da pogledas ovaj subredit: https://www.reddit.com/r/beermoney/

1 Like

Kako je @fg43085 nedavno napisao na jednoj drugoj temi:

Da se mogu vratiti u proslost ovako bih radio jer sada vidim da donosi rezultate i polako se vraca i povecava bez da ulazem vise nego cak manje vremena i truda.

U skoli ili fakultetu radi ono sto volis. Moze bit hobi ili bas to sto studiras.

Kada zavrsis sa skolom nastavi to raditi sa strane ili kao glavni posao.

Cilj je da povecavas to znanje ili bazu toga ato radis.
Kao primjer recimo treniras nogomet. Igras ga kao hobi, rekreativno ili profesionalno.

Uz to snimas video o potezima i objavis na internetu, Youtube.
Uz poteze u videu pokazes kako to izgleda na utakmici.

Time odmah pokzaes umijece poteza u stvarnom zivotu. Sto mnogima daje kredibiltet u tome sto snimaju.

Kako tece vrijeme, a ti treniras, igras, snimas, objavljujes sve to se zbraja kroz vrijeme.

Ako to objavis na youtube kroz vrijeme ce doci i mala zarada.

No, kako vrijeme prolazi, a ti neprestano radis na sebi postajes sve bolji i bolji.
Tako tvoji potezu postaju bolji.
Tako tvoji videi koje snimas postaju bolji.
Tako tvoja prepoznatljivost postaje veca.
Tako tvoj Youtube kanal povecava zaradu.

I tako kroz vrijeme sve krene polako, a kada se nakupi onda sve krene jako.
Zamisli to kao kuglica snijega koja se povecava kako se kotrlja i skuplja snijeg na sebe.

Ovaj primjer je univerzalni primjer compoundinga. Gdje ono sto radis samo povecavas i kasnije krene djelovat zakon velikih brojeva te ti se pocne vracati visestruko, a ti radis isto kao prije ili cak i manje.

Tu je Einstein rekao da je compounding 8.cudo svijeta.

Tu se vracam na isto sto su neki prije napisali, a to je da radis na jednoj ili dvije stvari i da se ne rasiris na previse stvari odjednom. Usmjeri se na jednu dvije stvari i samo to radi.

Covjek se prevari u procjeni.
Most people overestimate what they can do in one year and underestimate what they can do in ten years.

Ja sam se zeznuo sto se nisam usmjerio u jedan smjer i samo to radio. A to sam napravio jer mi nitko nije rekao ovo sto sada ja ovdje pisem.
Jer sam trcao za brzim parama, a to me spustilo na zemlju svaki puta da sam kretao o nule.

Sto bi jos ovo moglo biti?
Moze biti nekretnine, znanje, video, web stranice, tvrtka itd…
Sve dodje na isto. Drzi se toga na duge staze i radi kvalitetno ono sto ljudi trebaju.

Nisam srednjoskolka, i ja isto pocinjem sa onlajn zaradom. Probala sam microworkers ali izgleda nesto pogresno radim, posto je nemoguce zavrsiti zadatak, stalno neke zavrzlame i ne mogu naci ono sto se u zadatku trazi.

Zdravo,

Što se tiče “online zarade za početnike” preporučio bih vam da izbegnete sajtove poput microworkersa i da počnete nešto konkretno da učite da radite šta vam se čini interesantno.

Prvi novac sam zaradio na microworkersu, činimi se da je bilo oko $20. Probajte da odmah ne prihvatite task već da ukoliko vam se npr. traži da ukucate u googlu neku frazu i da ostanete na sajtu 5 minuta da pripremite malo u novom tabu sta treba pa tek onda da prihvatite pošto vremenske ograničenja mogu da vas često ometu.

U prethodnom odgovoru u ovoj temi sam ostavio link subredita gde se okupljaju ljudi koji zaradjuju od takvih sajtova (microworkers, ysense, swagbucks…).

Moja preporuka je da ako zelite nesto konkretnije i dugorocnije da naučite nešto konkretno daradite ili da kao većina ljudi ovde da napravite svoj sajt i da zarađujete od oglasa, affiliate marketinga itd…

Da, zelela bih da napravim svoj sajt, ali koje vrste? Domaci ili strani, Amazon ili Adsense? Na drugoj temi su mi preporucili estradni sajt ili sajt sa turskim serijama, ali nemam dovoljno znanja za to.

Pogledala sam i ovo “beermoney”, iskreno nista ne razumem :slight_smile:

Microworkers sam definitivno stavila po strani, bio je jedan zadatak da udjem na sajt, da kliknem na odredjene slike, i na kraju je bilo da nadjem nesto na dnu stranice da bih mogla da oznacim da sam ispunila zadatak, a toga uopste nije ni bilo na stranici, izgubila sam sigurno sat vremena.

Ako nikada niste radili sa sajtovima najbolje je da pocnete sa domacim sajtom i da pokusate vremenom da aplicirate na google adsense platformu.

Da bi ste pokrenuli sajt potrebno vam je da registrujete domen i hosting. Postoje besplatne varijante poput bloggera i wix-a ali ne bih vam to preporucio. Najbolje bi bilo da zakupite shared hosting na nekom od hosting provajdera, ja recimo koristim bluehost i adriahost. U zavisnosti od hosting provajdera za kog se odlucite varira i cena, ali recimo okvirno za $30-$40 mozete napraviti funkcionalnu veb stranicu za najjeftinijim hosting paketom sto je skroz dovoljno.

Pre nego sto uopste zakupite hosting i domen potrebno je da osmislite tematiku sajta. Da sam sada apsolutni pocetnik, pokrenuo bih nesto gde nije potrebna prevelika strucnost, gde bih relativno lako mogao da “stancam” tekstove i sto ljudi relativno u odredjenoj meri pretrazuju recimo ovaj sajt o biografijama: https://www.biografija.org/, sajt o receptima, recenzije itd… Kada ste tek napravili sajt on sam po sebi ne vredi mnogo jer u tom trenutku on nema nikakvu posecenost.

Postoji vise nacina na koji mozete da “dovucete” posetioce na sajt ali uglavnom se praktikuje ili SEO otpimizacija (da vam sajt iskoci za odredjenu stavku kada se pretrazuje u pretrazivaciju) ili preko socijalnih mreza, uglavnom facebook grupe i stranice. Pored toga morate se malo edukovati ono nekih pojmova npr sta je backlink, seo, nofollow, dofollow, itd…

Takodje je bitno biti strpljiv jer verovatno u prvih par meseci necete imati nikakvu zaradu dok vam sajt ne dobije posetu. Meni je od momenta pokretanje stranice do prve isplate od AdSense trebalo nekoliko meseci. Pozdrav i srecno.

Jao hvala na detaljnijem odgovoru, da, vidim da imam jos dosta da ucim, ovo mi je korisno dosta. Cini mi se da bih mogla sajt sa receptima da zapocnem, i ovako kuvam svaki dan, volim da isprobavam nove recepte. Da li postoji negde gde bih mogla da nadjem te stavke koje se pretrazuju, nemam facebook grupe ni socijalne mreze?

Možete koristiti alate poput semrush-a ali on se placa. Postoji mislim opcija besplatna do 10 pretraga na dan na besplatnoj varijanti.

Uglavnom ukucate keyword tj frayu ya koju zelite da proverite da li vredi da se rangirate ispod keyword overview odaberete drzavu samo i gledate ovaj keyword difficulty da nije prevelik (zut,crven) i da ima solidan volume.

1 Like

Upravo sam se registrovala na semrush, hvala jos jednom.
Ne mogu da vam posaljem privatnu poruku, ako mozete da mi pisete u inboksu da ne bih ovu temu zatrpala pitanjima? :slight_smile: