Kako zastititi domemu

Dosao sam u posjed domain namea jednog od najjacih svijetskih brandova. Domena je brandname.tdl. Kako se mogu zastititi i eventualno zaraditi na toj domeni?
Problem je sto je ime registrirani trademark.

Bolje se ti meni te domene da ne bi dobio tuzbu mozda cak mogu da ti naplate i to debelo :slight_smile:

zanimljiva tema zasto bi mu naplatili debelo?

zamisli postoji coca-cola.com a ti uzmes coca-cola.mobi i napravis sajt pa naravno da ce da te tuze nisu ni oni sisali vesla, to je kao kad bi napravio neku malu staklenu flasicu ubacio sok od borovnice ili zove i napisao coca cola i krenuo da ga prodajes na veliko pa naravno da ces da popijes tuzbu

Evo zanimljiv video na temu.

Ne bi mu oni naplatili debelo, nego ako bi došlo do sudskog spora (ne URDP), mogli bi da zatraže debelu odštetu.

Da bi se zaštitio od URDP-a ili eventualnog sudskog spora moraš znati sledeće:

  • Da ukoliko se taj brend bavi jednom nišom (tipa prodaja bele tehnike), ti ne smeš tu domenu koristiti za prodaju bilo kakvih tehnoloških stvari (to jest kategorija u kojoj domenu koristiš mora biti potpuno nevezana za kategoriju u kojoj je registrovan zaštitni znak)
  • Ne smeš imati parking stranicu, ne smeš imati blanko stranicu, ne smeš imati sajt bez sadržaja, jer će na URDP-u ili na sudskom sporu moći javno reći da je domena neaktivna i korisnik je drži kao “taoca”
  • Ni pod razno im ne smeš ponuditi domenu na prodaju. Ukoliko ti oni ponude onda im smeš odgovoriti sa kontra ponudom. U suprotnom, domen ne sme biti ponuđen njima jer im daješ razlog da te prijave URDP (registracija navedenog domena je bila zarad finansijske dobiti)

Ima tu još dosta stvari koje te mogu “Ukopati”, ali ovo ti je nešto osnovno. BTW i domen ne smeš prodavati na otvorenim marketima, ni slučajno.

Tek ćeš vidjeti što su problemi kada počneš koristiti taj Web… :slight_smile:

A domena recimo s imenom države, može li tu doći do kakvih problema? :slight_smile:
Čisto pitam zbog sajta chinasmartphones.org

Ne (dvadeset karaktera)

1 Like

Da li se negde moze proveriti ovo, koja je domena trademark?

Domene nisu trademark, nego samo ime/slogan reči korišten pri registraciji domene (Tipa CocaCola.com, trademark je Coca Cola), a to možeš proveriti na wipo.int/romarin

Ja takodje imam ideju otvoriti sajt sa domenom wallpapersforandroid dal bi mogao tu šta najebati ? :smiley:

Vidio sam nekoliko sajtova sa slicnim sadrzajem i dalje su aktivni :smiley:

Ako kompanija ima TM i dobre odvjetnike ne postoji zaštita da onaj tko ima TM domenu ne nahebe.
Najmanji problem je što ćeš izgubiti domenu.
Ako ja imam firmu koja se bavi proizvodnjom cipela i držim TM Cipica i ti uzmeš domenu cipica.com ili .mobi, nebitno, i pod njom imaš blank page tužit ću te za narušavanje ugleda i tražiti odšetu jer će moji potencijalni klijenti misliti da sam neozbiljna firma kad mi stranica ne radi. To je samo jedan primjer.
Ako imam TM Android i ti zarađuješ na mom imenu jer imaš moj TM u domeni (prodaješ aplikacije ili bilo što) isto ću te tužiti.
Karikiram, možda ne bih odmah tužio, ali bih svakako upozorio i tražio predaju ili brisanje domene.

Netko na forumu je imao Lego u imenu domene i javili su mu se njihovi odvjetnici. Ako želi neka sam napiše što je konkretno bilo.
Ja sam imao u jednoj domeni PayPal (bila je long tail HowTo… nešto, ne sjećam se više) i javili su mi se odvjetnici od PayPala, zapravo mislim od eBaya i tražili brisanje domene što sam bez rasprave napravio jer sam znao da nisam u pravu.

Ja sam prodao neke TM domene vlasniku TM-a, ali sam to odigrao pametno. U 99% slučajeva izbjegavam TM domene.

Zaključak, bježi od TM domena. Vrlo vjerojatno će te samo upozoriti i tražiti predaju ili brisanje domene, ili uopće neće primjetiti. Ali postoji mogućnost tužbe i onda neće biti ugodno.

Da, na to sam mislio, gde proveriti pre zakupa domene da li je deo domene ili domena zasticena intelektualnim pravom, da ne bi posle imali problema.

http://tmsearch.uspto.gov/bin/gate.exe?f=searchss&state=4806:m64w6e.1.1

Toliko sad ima nastavaka da mozes ladno da registrujes koji god zelis brand, mada i nema tu neke svrhe od toga.

Jako klizav teren. Moj ti je savet da izbegavaš domene za zaštićenim žigom u potpunosti.

Čak je i kod nas u Srbiji pokrenuto par arbitražnih postupaka na tu temu (http://bit.ly/1rWmpzw). Najpoznatiji domaći primer, od pre par godina, je slučaj Banke Intesa (http://bit.ly/1zZj1Th). Mada, ovde se nije radilo samo o upotrebi zaštićenog imena u nazivu domena, već i korišćenje brand identiteta.

Podsetio bi i na najpoznatiji svetski spor oko domena - Nissan.com, koji traje preko decenije. Eto, u ovom slučaju Nissan Motors nije dobio spor (još).

Ono što hoću da kažem ovim primerima je da kompanije nemaju problema da vode “skup” i dugotrajan proces kojim će zaštiti svoja prava. Makar i da probaju. Za nas obične građane je to borba sa vetrenjačama i bolje je se kloniti.

Nissan Motors je poseban slučaj. Oni su totalni antitalenti za sve što se tiće domena. Spor sa Uzi Nissanom ne mogu dobiti na pošten način. Uz to, prodali su domenu z.com ( http://goo.gl/LVtTrI ) za 6,8 milijuna USD, a mogli su vjerojatno dobiti više.
Sami su si krivi što nisu vlasnici NIssan.com, jer u ovom slučaju Uzi Nissan nije povrijedio njihov TM nego je bio pametniji i brži.

Ja sam svoju duznost obavio. Kontaktirao sam pravnu skuzbu kompanije koja posjeduje trademark da ih upozorim na domenu. Sutnju tumacim kao da im domena nije vazna. :wink: