Kako zastititi partnere u startupu

Pozdrav, da li netko zna na koji nacin se mogu osobe koje krecu u startup zastititi da kada startup krene zarađivati svatko dobije svoj dio kolača? Npr. konkretna situacija, osobe iz 2 različite drzave rade na startup projektu s tim da je jedna zapocela projekt i druga osoba ce se prikljucit i sad bi trebalo zastitit tu drugu osobu da si osigura udio. Čitam po netu da se to moze nekako na sudu potpisat ali jel postoji neki jednostavniji način da ne treba plaćat odvjetnika ili sto vec?

Uf, ako ti je problem placati advokata za tako vaznu stvar, onda jebiga, bolje porazmisli o tom poslu i njegovoj isplativosti.
Ne znam jesi li ti ta prva osoba (koja je vec zapocela projekat) ili druga (koja ce se ukljuciti), ali razlike nema, svaka od njih se zeli i treba zastititi.
Prva jer zeli da sacuva to sto vec ima i vreme/novac/znanje vec ulozeno u to, a druga jer (valjda) unosi neke nove vrednosti kojim ce sve to podici na visi nivo.

Jedina svrha definisanja svega toga zakonski, kroz ugovor i slicno, je upravo u toj zvaki koja moze da nastane a koju si opisao u prvoj recenici:
“na koji nacin se mogu osobe koje krecu u startup zastititi da kada startup krene zarađivati svatko dobije svoj dio kolača”.
Pa koji je tvoj deo kolaca, a koji partnerov?
Kako cete to odluciti kada parice krenu dolaziti, sporazumno, drugarski?
Sto je onda to problem sad staviti na papir ako se lepo razumete?
A mozda se i necete sloziti kasnije oko raspodele, nego ce neko traziti vise jer je vise zasluzan za uspeh?
Ako parice ne krenu, nego samo troskovi, ko ce ih placati?
Mozda onda bude, ti si vise kriv, ti plati, sta ja imam sa tim?
Itd, itd,…
Ukratko sve se svodi na to manje vise, pare, udeo, i koliki je ciji deo.
I nista tu nema ruzno ili problematicno odmah to resiti, verujem da bi samo ozbiljnije pristupili radu i jurenju krajnjeg cilja.
A ako vam je frka sad to u startu odraditi, kasnije ce biti samo veca.

Raspisah se po obicaju, sorry.
Evo konkretnijeg linka, ali ne verujem da si iz Srbije, pa mozda i ne bude koristan, mada je taj sajt generalno ok:


Mislim da tu pise da se i ne mora to overavati, ali verujem da je bolje i jaca zastita to odraditi tako.
Isti lik je i ovde:

Mozda problem bude i sto niste iz iste drzave, ali svakakav dokument je bolji nego nikakav ako mene pitas.
pozz

1 Like

Ugovor o ortakluku.

1 Like

Hvala na odgovorima. Naravno važno se je zastititi no mislila sam da postoji neki nacin koji ne ukljucuje javne biljeznike, posto su osobe u 2 razlicite drzave na drugom kraju Europe al pretpostavljam da ako to ovjerim kod naseg javnog biljeznika je dovoljno.

Razlog vise da budes obazriva posto su u pitanju 2 razlicite drzave.
Pitaj i advokata da li je imao takav slucaj u praksi i da li ti moze garantovati da ce te vas zakon zastititi u slucaju nekog spora ako si ti u pitanju.
Ali malo je i cudno da je ta druga osoba to prebacila na tebe sve da odradis, posto bi i nju to trebalo zanimati?
U svakom slucaju vidi i ona da proveri u njenoj maticnoj zemlji kako se to regulise, mozda je i jeftinije.

Btw, ja tek sad videh da se je Monika Belluci u pitanju, onda nece biti problema, dovoljno da se pojavis tamo samo licno, svi ce sve potpisati, nece ni citati.

:smiley: ma nije osoba prebacila meni nego smo tek u pregovorima da li ce bit suradnje pa nije jos ni dosla ta tema ali se zelim pravovremeno informirat :slight_smile: Sve u svemu, ugovor ce se morat potpisat i ovjerit ako dođe do suradnje

Ne trebati nikakav odvjetnik i biljeznik, ako se radi samo o potpisu i ovjeri, danas se moze i svaki dokument elektronicki potpisati koji je pravno valjan u potpunosti kao i rucno potpisani i ovjereni dokument.

Mislis rec da bi vrijedio papir ako ga samo potpisemo bez da ovjerimo kod biljeznika?

Naravno da vrijedi. Isto tako vrijedi i usmeni dogovor.

Ono što je važno je da se jasno definira ugovorom na šta se obvezujete. Da predvidite moguće scenarije i dogovorite kako postupiti ako dođe do toga. Ako se budete razilazili kome šta i na koji način. Ako se ne dogovorite kojem sudu dajete nadležnost da odluči i tako dalje i tako bliže

1 Like

Jedno pitanje, koje mene zanima.
Ako na nekom projektu dva partnera rade, 7-8 godina zajedno, usmeno se dogovaraju, a takodje postoji i visegodisnja prepiska u mailovima o ravnopravnoj podeli razvijenog projekta, a nakon tih godina, jedan od dvojice prekrsi dogovor, ne ispostuje dogovoreno, da li ovaj koji je ostecen na osnovu prepiske iz mailova moze da ucini bilo sta, zakonski, da se ravnopravnost ispostuje?

Kratko može. Kako i na koji način to trebaš pravnika pitati. Usmeni dogovor vrijedi ali se teško dokaže. Prepiska vrijedi ali trebaš imati u njoj lijepo spomenut topic gdje ste dogovarali neke stvari a teže onako usputno chatanje. Isto tako trebaš dokazati tko se nije pridržavao pravila i kako je to negativno utjecalo na vaš deal.