Kako zaštititi projekt tijekom radova?

Ne znam kako da sklopim naslov a da uhvatim glavnu misao.

Dakle, pokrenuo sam projekt (windows aplikacija) .NET + Access i već imam dvojicu jako dobrih programera.
Početni dio ide jako dobro, i stekli smo povjerenje poslovanja što se tiče plaćanja i poznavanja problematike.

Sada mene muči stvar što projekt dolazi do kompleksnih dijelova. Sada mi je jako teško postići tajnost podataka i općenito mogućnost preuzimanja otvorenog koda. Kako vi inače to rješavate? Ja sam mislio u daljnjim fazama ponuditi remote konekciju na moj PC, ali opet ne znam na koji način da zabranim upload ili bilo kakav način preuzimanja projekta sa svog PC-a. Ne bih da budem obvezan sjediti za PC-em dok se rade određene stvari jer nemam vremena, a niti spomenuti programeri (barem ne u isto vrijeme kada i ja).

Dakle, na koji način mogu dati pristup računaru da se ljudi mogu spojiti i uraditi šta im objasnim, a da ne brinem da prisvoje ideju i aplikaciju za koju im uredno plaćam kroz faze koje odrade?

Nikako, preporucam da to rijesis zakonski. Code ti mogu skinuti bilo kako. Najgluplji i najlosiji primjer bi bio da snimaju session kad rade pa kasnije zaustave sliku i prepisu code.

Ako sam dobro razumeo ti se bojis da tvoji radnici (programeri) ne iskoriste code koji pisu za tebe?
NDA bi trebalo da resi to, ili ugovor slicnog tipa, mada apsolutna garancija 100% nigde ne postoji.
Jedna od stvari koju takodje mozes uraditi je i da im das % firme, kako bi osigurao njihovu vernost bar na neko vreme.
E sad ako si mislio na neko softversko resenje, ne znam, verujem da postoji nesto, ali ako vec moraju imati pristup celom source code-u da bi ga menjali, nema sanse da to ogranicis svo vreme svim ljudima, pogotovo sto ces time i kod njih dobiti opasnu dozu nepoverenja i ubaciti crva sumnje i onima koji o tome nisu razmisljali zasto ih tako tretiras, tj otkud nepoverenje.

Zakonski jedino, softverski prakticno nemoguce.

Potpisete ugovor i to je do.

Postoji i NDA ali ne znam koliko to pije vode, ja sam ga do sada 2 puta potpisao.

Svi cekaju da ti maznu ideju, da znaju kako realizirati to i kako zaraditi na tome nebi radili s ton´bom nego bi vec to odavno sami odradili i plasirali na trziste. Ne znam cega se bojite, pa i Microsoft je poceo otvarati kod za sve zivo, a ti se bojis da ti netko ne ukrade kod.

Btw. Access??? To se jos koristi?

3 Likes

Imam jednog indijca kojemu radim software redovito. Otvoreno znam sto radi covjek, nije neki novac jer je software jako jednostavan ali na mjesec treba nekoliko takvih stvari. I znam sto radi i sve i nikako nemogu se ubaciti u taj posao bez obzira sto imam sve i sto znam sve jer neznam to monetizirati. Imam vise ovakvih primjera.

Imao sam topic s onom scriptom, pa je propalo jer neznam monetizirat, pa sad nedavno taj isti malezijac mi je objasnio dropshipping pa ni to neznam monetizirat… Netko jednostavno nije za to…

Nije neka nova ideja vec je rijec o uskoj niche koja je jaka. Radim u tom poslu pa znam problematiku. Ne znam programirati ali znam izvuci potrebne podatke i dati zadatak. Aplikacija je iskljucivo komercijalna pa ne bih lako davao uvida na koji nacin radi i sa kojim drzavnim sistemima suraduje.

Nema tu nikakvih tajnih podataka ili nesto slicno, ali ima podataka koje malo tko ima na okupu u par tablica koje izvucem u access

Mislim da cu ipak dati kompletan kod na uvid.
I onako je dosta kompliciran pa da se ne zezam dodatno sa forama sakrij/pokazi.

Pa nema sta, ako mozes smisliti nesto originalno da fercera i resi tvoj problem napravi, uradi,…, samo na tome bi mogao zaraditi milione kasnije preprodajom drugim kompanijama.
Ali ne moze jbg, zato i postoje ti ugovori o zastiti podataka (NDA i slicno), sve drugo bi opasno usporilo rad i napravilo x puta vece druge nepredvidjene troskove.

Npr.u nekim konkretnim slucajevima za game i movie industriju znam da to ide dotle da ti potpisujuci ugovor za npr.Disney,WarnerBross, i slicne, potpisujes da sve sto uradis u istoj bransi u svoje slobodno vreme, kuci, bilo gde van studija, pripada njima.
Sto zvuci neverovatno ljudima sa strane, ali zato su placeni dobro i ne pada im na pamet da trose energiju van posla na bilo sta slicno.

1 Like

Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Profit Monkey