Keyword planner update

Da li je neko jos primjetio promjene od prije dan/2 na Google Keyword Planner. Izgleda da se sada mora pokrenuti AdWords kampanja pa pauzirati da bi se moglo detaljno istrazivati rijeci. Vise se ne vidi tacan broj pretraga nego 1-10K , 100K-1M , 10K-100K

Svasta nesto rade. Ja od jucer ne vidim dolazne linkove…

1 Like

No need to panic :wink: kako kažu iz Search engine land

kliknuti na sliku :slight_smile:

Kako sada stvari stoje?
Meni Keyword Planner radi kako treba, ali nažalost jako je moguće da ne bude tako vama koji ne trošite dovoljno novaca na Adwords; :frowning:

Ja sam kreirao novi gmail racun i sad je ok pokazuje podatke kao prije…

Ima li Google Keyword Planner neku ljudsku alternativu uopste, ne znam Bing ili tako nesto da li ima?
Treba mi za KW research npr mesecne rezultate preciznije od raspona 10 - 100k, sto prakticno ne znaci nista.
Pokusavam sa drugim gmail nalogom ali nesto ne ide, mozda probam ponovo kasnije.
tnx

Imas kw finder.

2 Likeova

@drmrgood
E hvala puno.
Valjda si mislio na:


Siguran sam bio da sam probao taj sajt ranije, i dizajn njegov mi je poznat, ali izgleda da nisam ili je FireFox brljavio.
U svakom slucaju radi, isprobah na par kw koje sam i na Google-ovom ranije i za neke daje identicne rezultate, za neke malo seta gore dole.
5 kw/serp je dnevno besplatno, a za sve dalje se placa ali neke razumne cene.
Nesto ne verujem da ce Google da se dozove pameti, te najjace kompanije i kad nesto promene na losije, ne zele priznati gresku, ili vrlo tesko.
Tako da ove alternative, pa i placene, znace, barem meni.

1 Like

Jebem mater Googleu!!!

Inače ne psujem na forumu, ali sad se ne mogu drugačije izrazit. Od danas je i kod mene na Keyword Planneru 10-100 tisuća umjesto konkretnog broja kako je bilo do sad.

Nekako sam pregrmio “not provided” na Analyticsu koji je od tada postao slabo upotrebljiv, ali ovo sa Keyword Plannerom ne mogu probavit. Jako bitno mi je znat točan exact search i nije niti slično da li je 11000 ili 99000.

Jedva čekam dan kada će Google postat prošlost, a čini mi se da će to biti kroz desetak godina ako ovako nastave.

Mrgud hvala za KWfinder.com

1 Like

Svaka čast za kwfinder, sve pohvale, sjajna alatka.

1 Like

Samo da i njega ne ubiju Google idioti.
Jer tamo kao obrazlozenje ovog njihovog poteza i stoji da imaju previse tudjih botova, neke firme koriste te podatke posle pa preprodaju upakovane i slicno, uglavnom sve to usporava kao originalni Kw planner.
E sad nit daju alternativu da se zna neka cifra za koriscenje manjeg obima, nit znaju sta rade, ugasili su pristup koliko vidim i nekim ozbiljnijim igracima koji inace trose dosta na njihove reklame, pa svi ispizdese na njih, sa razlogom.

a na kojem principu ovaj alat radi na KWfinder.com? po meni nema drugog principa nego da uzima podatke sa googlovog keyword planera ili lupa cifre. ako griješi moja logika može li neko da objasni.

Pa da, i ja sam to rekao, i nadam se da ga nece brzo smaknuti Google-ovci, tj.njihov poslednji potez.
Jer oni, iako nisu dali konkretna imena, navode takve primere i aplikacije kao problematicne za rad njihovog kw plannera.
Ja sam imao zapisano za par kw-a Google-ove rezultate, i ovaj sajt mi je dao iste ili vrlo slicne rezultate.
Ne vidim kako bi to mogao na svoju ruku i koju bazu podataka osim Google-ove moze potrazivati sam.
Da bi to mogao da nastavi da radi, i on ce morati da trosi neku lovu na AdWords u buducnosti valjda.
Tako da, samo se nadam da ce trajati bar neko vreme, sta drugo.

Oh, you have spent 2 of 2
of KW difficulty evaluations per 24 hours limit

Pocelo je,…,haha.
Siguran sam da sam juce imao 5 besplatnih pretraga kao opciju, sad samo 2.
Nista, placacemo uskoro po kw pretrazi neku cifru, nema druge.

Hvala @drmrgood, kwfinder će biti vrlo, vrlo dobra alternativa, i free verzija, ali ok je i ova basic, nije tako preskupa a ima sasvim solidne mogućnosti.
No, malo mi je nejasna ova statistika. Naime, jučer mi je stranica prema njihovoj stastistici bila za određeni keyword na 1. mjestu, a danas je za isti taj na 4. mjestu - a zapravo sam već dva mjeseca na 1. mjestu googlea za tu ključnu riječ (pratila sam redovito na private browsing).
Druga stvar je Google SERP / Est. visits - pretpostavljam da se podatak odnosi na mjesečnu posjetu za određeni keyword koji se pretražuje - jesam li u pravu? Ako jesam, niti taj podatak mi se ne slaže jer spomenuta ključna riječ mi dnevno nosi oko 150 posjeta, što bi bilo oko 4500 mjesečno, a meni je Est. visits jučer, (kada sam prema njihovim statistikama bila na 1. mjestu) očitao mjesečni broj od 1330.
Iako, zapravo sve ovo mi je manje bitno, ono što je bitno je statistika pretraživanja ključnih riječi, koja se po nekim mojim ranije zabilježenim podacima slaže s googleom, no baš me zanima je li i zašto je ostala statistika toliko neprecizna?

1 Like

Kao prvo, za mene je jedini relevantni podatak o mjestu na Googleu pretraga na google.com preko TOR browsera. A kao drugo svi online alati za procjenu posjete su dosta neprecizni,jedini tocan je google analytics.

Hvala na još jednoj informaciji, prvi put čujem za TOR :confused:
Instalirala sam ga s malo muke na Linux i utvrdila da sam za spomenuti pojam na 3. mjestu ( dakle ne na 1. kako već mjesecima pokazuje Firefox private browsing, ali za neke druge sam, na moje iznenađenje čak i na višim pozicijama nego što sam mislala :).
No, ipak, nebitne su moje pozicije, važno je da si dao dobru info, odnosno solidnu alternativu za G Planner :slight_smile: pa sada kako bilo s ostalim statistikama, važno da imamo precizniji uvid u ključne riječi od ovog novog 10K-100K :sunny:

1 Like

Koliko je exact search za ime domene (bez ekstenzije normalno)? I jel ti ime domene glavni keyword/keyword phrase?

Ime domene se sastoji od dvije riječi, od kojih je jedna glavna riječ stranice, ali pojam koji sam navela gore je neka sasvim druga riječ za koju se rangiram (naravno unutar samog članka se spominje i glavna ključna riječ, ali ne znam koliko je to važno jer kao ključna riječ spomenutog posta je dakle odabrana neka koja u biti ne sadrži glavnu ključnu riječ domene (npr. ako je ime domene “dobrozdravlje” post o kojem govorim bi bio “Med u službi ljepote” a glavna riječ bi bio med…eto otprilike tako … da budem iskrena nemam pojma koliki je exact search za glavnu ključnu riječ jer još jedan pojam u hrv jeziku (totalno nevezan za moju tematiku) ima isti naziv pa mi rezultati daju nerealnu stastistiku…

Kada sam već kod ključnih riječi, zna li netko kako google gleda na ponavljanje glavne ključne riječi stranice (koja je ujedno i dio imena domene) u naslovima svih postova, npr.
Ime domene: dječjaodjeća (glavna riječ je odjeća)
Naslovi postova (bubam bezveze): odjeća za bebe, odjeća za djevojčice, odjeća za dječake, ljetna odjeća, zimska odjeća, topla odjeća, odjeća za školu itd… dakle, ključna fraza svakog posta bi sadržavala glavnu riječ stranice odnosno dio imena domene i u gotovo svakom naslovu bi se ponavljala. Je li to ok s googleovog stajališta?

1 Like

E ljudi čuo sam se sa podrškom iz KWFinder.com i baš ih pitao da li će njihov softver da ostane i nakon ovog Guglovog apdejta da krije broj pretrage, i rekli su mi da nema brige oko toga, da oni vuku statsa i od Gugla i iz drugih izvora i da ta promena ništa ne utiče na njih:

1 Like