BTW. dobivam dojam iz cijele ove rasprave …i s drugih foruma, da ljudi dobro ne percepiraju riječ “netko može”.
Kao da shvaćaju tu riječ na način (može isključivo sa snagama vlastitog sebe) …no što je uopće taj “sebe”…kako neki objekt promatranja ograničiti na točno “njega”.
Recimo primjer…ako kažem:
"Čovjek može letjeti"
Istina, čovjek može letjeti sa avionom…čovjek može letjeti sa balonom…
No zagovornici gornje tvrdnje 5 bi rekli: "Čovjek ne može letjeti, može letjeti avion."
Što i nije tako besmisleno!
No ako kažem:
"Čovjek može pisati"
Ja se opet slažem, ali zagovornici tvrdnje 5 bi rekli:
“Ne može čovjek pisati, piše olovka” …no ovo već postaje malo sumnjiva izjava, iako strukturalne razlike nema jel objekt olovka ili avion.
Ako kažem: "Ptica može letjeti"
Sad će se sigurno svi složiti da je glupo reći “Ptica ne može letjeti, nego krila njena lete”
Dali se ovdje pojavila strukturalna razlika?
Dali su krila ptici nešto drugačije nego je nama olovka ili avion? Ovo je sad već škakljivo…
Dali ptica ostaje ptica ako ostane bez krila?
Dali čovjek ostaje čovjek ako dobije mehaničku ruku sa ugrađenom olovkom? (Recimo izgubio ruku u nezgodi)
Sigurno će mnogi reći da to nije dio tog čovjeka. Zašto nije dio čovjeka? Zato jer nije prirodno? Ali sve je prirodno…a umjetno je specifičniji naziv za prirodne stvari koje su nastale utjecajem um-a.
Znači mehanička ruka je jednako prirodna kao i umjetna ruka. Samo se za umjetnu ruku priroda još više potrudila da može postojati. Jer je priroda morala razviti um koji će razviti umjetnu ruku.
I zašto bi uopće bilo bitno jeli taj ljudski produžetak spojen na njega.
Recimo ako kažem: "Ja sam napravio web stranicu"
Zagovornici tvrdnje 5 bi rekli: “Nisu ju ti napravio, napravio ju je CSS, JS, HTML, računalo koje je to sve moglo parsirati…, struja koja je to sve poduprla…” …i mogli bi tako unedogled nabrajati podstrukture faktora koji su omogući izradu stranice.
Ili jednostavniji primjer:
Netko mi da ogroman matematički korjen, a ja mu kažem: “Budem ti ja to izračunao” …i onda uzmem kalkulator i izračunam to…i sve pet. No jesam li ja izračunao ili je kalkulator.
Što da nam je kalkulator ugrađen kao čip u glavi i da sam mogao momentalno dati odgovor na korjen. Jesam li to i dalje onda ja izračunao. (Neki bi rekli: “Nisi ti, nego tvoj čip u glavi”)
No što kad bi sreli rođaka koji ima peacemaker ugrađen koji mu kontrolira rad srca i upitate ga onako: "Jesi li dobro?"
On kaže: "Da, super sam"
A vi njemu na to: “Ma jesi vraga super…super je jedino ovaj peacmaker koji te drži živim, ti si k bez njega”
No ta osoba je po menu više od tkiva i kože…jer on je zaista skup svega što objedinjuje…skup i tog peacmekara…i kalkulatora koji mu nije ugrađen pod kožu, nego stoji na radnom stolu. Ta osoba je skup i svog računala koji mu pomaže pri izradi web stranica. Ta osoba je skup svega što je iz nje izašlo…i ne samo nje, nego njene kolektivne grupe, čovječanstva.
Tako da je istina, čovjek uistinu može letjeti. Čovjek leti, avion je samo njegov produžetak.
No kao što mi imamo svoje produžetke…ne zaboraviti uvidjeti da smo i mi nečiji produžeci. Priroda je našim umom napravila mehaničku ruku. Mi smo bili potrebni za izradu mehaničke ruke…no priroda ju je napravila. Vraćajući se tako unatrag, stižemo na prag samo jednog jedinog “ja”.
A sad ćete me poželjet razapet ko što su nekad htjeli kopernika kad je rekao da se zemlja vrti oko sunca, xd
But be cool…ja samo razmišljam na glas