Koja je razlika u hostingu i koji mi je dovoljan?

Pozdrav,

imam trenutno problem sa svojim hosterom, godaddy. U 2. mjesecu će biti godinu dana od kad sam kod njih i na početku je sve super radilo, ali sada ne ide baš mnogo. Wordpress i Woocommerce (Storefront Theme) je na njemu i nekih 100-500 posjeta na dan i imam kod njih ovaj paket:
Economy Hosting

  • 1 CPU
  • 512 MB RAM
  • 250.000 files
  • 100 entry processes

Trenutno ne mogu napraviti Backup s programom BackWPup i to samo “DB Backup”
i “Files”, a prije sam mogao sve (DB Check, DB Backup, Files, XML export, Plugins) jer prekida nakon 70%

[26-Dec-2018 00:11:42] 1. Trying to create backup archive …
[26-Dec-2018 00:11:42] Compressing files as PclZip. Please be patient, this may take a moment.
[26-Dec-2018 02:06:20] WARNING: Job restarts due to inactivity for more than 5 minutes.
[26-Dec-2018 02:06:20] 2. Trying to create backup archive …
[26-Dec-2018 03:03:15] WARNING: Job restarts due to inactivity for more than 5 minutes.
[26-Dec-2018 03:03:15] 3. Trying to create backup archive …
[26-Dec-2018 03:14:34] WARNING: Job restarts due to inactivity for more than 5 minutes.
[26-Dec-2018 03:14:34] ERROR: Step aborted: too many attempts!
[26-Dec-2018 03:14:35] ERROR: Job has ended with errors in 11002 seconds. You must resolve the errors for correct execution.

I TTFB waiting je oko 2,5s - 2,9s što smatram dosta…
A sada mi nije baš jasno zbog čega? Nemam baš tamo nešta šta bi moglo server tako usporavati, nije download site neki ili slično. Imam samo par proizvoda i 100-500 posjetitelja/dan.

Uglavnom htio bih drugi Hosting servis pa ako mi možete reć na šta se to točno mora gledati da mi ne bude kao s ovim problem?
Znači ne treba mi ništa bolesno dobro (i skupo), već samo da normalno radi, znači trebao bi izdržati 100-500 posjetitelja, što sam mislio da to može svaki, da to nije sad nešta specijal…

Ja da znam oni su dobri backup se ne radi posranim dodacima, programima i slicno, nejasni ste mi svi koji ih koristite.
Uglavnom moja preporuka bi bila namecheap.com za shared i digitalocean.com za vps

1 Like

Ali opet, recimo da obožavam to raditi s pluginovima, ne možeš mi reć da Hoster ne može to odraditi više (a prije je mogao). Čak sam stavio “Reduce server load maximum” i još je samo DB Backup i Files.
A i google speedtester mi kaže:

Skratite vremena odgovora poslužitelja (TTFB) 3,45 s
Vrijeme do prvog bajta navodi vrijeme u koje poslužitelj šalje odgovor. Saznajte više.
This adds short pauses to the process. Can be used to reduce the CPU load.

Budem provjerio taj namecheap. Ali kako znam koji je njihov paket dovoljan? Jel ok ovaj njihov “Stellar $2.88” ? To je na tim SSD diskovima? Znači brži je? Ili na šta gledam?
Jel oni imaju možda taj SSL certifikat besplatan ili se kod njih plaća to ekstra?

Spoji se sa filezilom i kopiraj fileove.

Backup baze odradi preko cpanela, ako ga imas.

Posto je to share hostig, onda se ne mozed vjerojatno spojiti sa ssh gore.

Da imas normalno okruzenje, vps ili u cloudu spojis se sa ssh, kopiras fileove sa scp, a backup baze odradis sa dumpom.

Svakako je bolje da ima SSD disk ali tebi kao krajnjem korisniku shared paketa to neće puno značiti, tj nećeš osjetiti ama baš nikakvu razliku u smislu bržeg učitavnja sajta.

Besplatan SSL odnosno dodatak poput Let’s Encrypt ili neki drugi bi barem danas (u 2018.) trebala da ima većina shared hostinga. Oni koji nemaju nude plaćene verzije, mada to što nemaju opet ne znači da su u bilo kom smislu loši.

Na dobro optimizovan sajt :smiley: Za taj broj posjeta bilo koji shared hosting bi trebao da radi dobro. Naravno, uvijek ima izuzetaka ali u velikom broju takvih slučajeva optimizacija sajt igra ogromnu ulogu…

Budem vjerojatno ovdje prešao: https://www.netcup.eu/hosting/
Pitanje još, kod Godaddy mi još teće do 2. mjeseca hosting i domena, mogu preć već sada kod drugih bez problema?

razmisli i o knownsrv.com

A recimo sad gdje je razlika između knownsrv.com i netcup? Webhosting 2000 SE de a1 ima za 2,99EUR mjesečno, garantiran koristiv RAM: 4096 MB, SSD cloud, SHH… hm… Na šta se tu još gleda? Kako sad znam kakav je taj knownsrv?
I je li svejedno gdje se server nalazi? Tj. je li svejedno gdje se nalazi u EU?

razlika ima dosta, jedna od bitnih stavki je podrška, pogotovo ako si početnik

ja sam preporučio knownsrv zato što to drži Kruno, čovjek koji ima registrovanu firmu u hrvatskoj i engleskoj preko kojih obavlja tu djelatnost, koji ima i domaće i strane klijente, dugo godina su na sceni, imaju sigurne i dobro podešene servere, nisu poznati po sigurnosnim propustima i po downtimeu servera, podrška im je maksimalno susretljiva i dobiješ zaista ono što platiš

to sve pišem zato što sam imao kod njih i shared i vps

bitno je gdje je lociran server i u kojem je datacentru, koju mrežnu infrastrukturu koriste itd. itd.

naravno sa velikim hostingom nikad nećeš pogriješiti ali naravno da i ovi manji kao što je knownsrv znaju posao

imaš hostinge koji rade overselling, pretrpavaju servere, suspenduju zbog gluposti, podrška im jedva zna engleski i neće da odgovori itd. itd.

lokacija je bitna i zbog posjetilaca, ako su ti posjetioci sa balkana neće istom brzinom otvarati sajt kada je u rusiji i kada je u luksemburgu ili holandiji (čini mi se da su knownsrv serveri u te dvije zemlje) … mada se to može premostiti povezivajem cloudflarea koji je cdn ali ne znam koliko se razumiješ u sve to

aj u shopcentar.hr ()

@korisnik9758789

Zato se sve uzme u cloudu koji nije skup i vozi.

Ako je u pitanju business, ne pita se za cijenu, onaj tko pita za cijenu,a radi business, bolje nek ne radi business.

1 Like

@franziskaner

CDN! , ne svim, ali ponekim svojim klijentima implementiram CDN kako radi zaštite tako i radi brzine. Postoje plaćene i besplatne varijacije s kojima možeš rastereti svoj hosting, a čak i smanjiti vrijeme ucitavanja za neke posjetitelje. Sličnu stvar možeš napraviti s emailom, odnosno prebaciti ga na Google apps/suite.

Danas za ozbiljan business uzimas cloud kao sto su: aws, digital ocean, heroku, limonade i sl.

I za to postoje debeli razlozi.

My 2 cents,
Knowsrv izbjegavaj, neprofesionalno osoblje kada dodje do problema. Obecaju sto ne mogu ispuniti.

Radije
VPS ili bolji neki shared strani vjerojatno bolji. Dapace jos bolje ako si mozes priustiti sto je @jorgovan naveo.

Kod nas sam imao iskustva sa za shared avalon super, ali neprofesionalni i neodgovorni su jako… iako se trude da izgleda da su vrh(direktor salje osobno mail svake godine da pita jesmo li zadovoljni), plus hosting dobar, ali nema monitore u cpanelu. I ne znas kolika je potrosnja. (Podrska je uvojek napravila sto je obecala, ako su se rekli javiti povratno uvijek su se javili ili nazvali) Infoit prije par godina bili su znatno losiji sa brzinom servera od konkurencije(sada ne znam). Mydataknox ne znaju podesiti server da radi sa cloudflareom. (Barem kazu da je cloudflare kriv jer mi monitor javlja nedostupnost stranice 1-2× tjedno na 5-10 min. )

U zadnjih 15 godina testirao sam mnogo hrvatskih hostinga na zalost vecina prica marketinske bajke, a kad dodje do nekog problema neprofesionalno pristupe. Imaa iznimaka koji su skuplji ne znam dali bi ih navodio.

Za te brojke i wordpress razmisli o nekom profesionalnijem rjesenju.

Jedna od bitnih stvari u svemu ako nisi sam strucnjak za servere je da imas dobru i pouzdanu podrsku, a to je dosta tesko naci.

Ako ti treba managed VPS prije ili poslije ces se razocarat. Ali s razlogom, managed VPSi su samo nekoliko dolara skuplji od unmanaged, i za te novce nemozes dobiti sve, dobit ces server koji funkcionira, a za svoje potrebe ces si ga morat sma podesiti da on malo bolje i tocnije funkcionira, i tu onda nastaju problemi.

kada se neki ponudjac servera spominje kao los trebalo bi napisat zasto, u cemu je bio problem, jer ja vam sad odmah mogu rec da vam niti jedan od njih nece manualno optimizirat MYSQL server, niti jedan od njih vam nece dorzavat mail server i niti jedan od njih nece optimizirat apache ili NGINX. I naravno na takvom serveru nastanu problemi, jel to onda njihova greska ili vasa?

P.S. ako tko znade neki managed koji ce odraditi ovo gore neka javi, meni bi dobro doslo, a vjerujem i mnogim drugima…

A sto se tice OP-a i njegovog problema, mislim da je to klasican primjer gdje se pojede RAM memorija i scripta koja zipa to sve jednostavno visi te nakon 5 minuta ide kill process, a moguce je da i toj skripti treba vise od 5 minuta sto je lose, jer ili je previse toga za backup ili nesto ne stima.

Neznam kako radi taj plugin ali ja koristim onaj od mythemesshop, oko 30 siteva se automatski backupoira svaki dan i job process je gotov za manje od par sekundi po siteu. No i ja znadem ubiti php fpm process ako recimo istodobno pokrenem update siteva kada se radi backup…

Ako je to islo mene, @dadaas

Avalon otkupio moje i od tvrtke za koju sam radio pakete hostinga od tvrtke inocacije d.o.o. i srusio resurse koji su bili placeni, na svoje osnovne 10x manje. Oteglo se vise od mjesec dana i mucne rasprave i dokazivanja dok nisu priznali pogresku i vratili placene resurse.

Knownsrv tj. Kruno itself je procijenio da je za stranicu tvrtke dovoljan najslabiji managed VPS i tvrdio da to oni mogu podesiti. No precijenili su se i stranica se srusila i bila je nedostupna par dana za i oko bozica tamo negdje prije 4-5 god. Prouzrokovalo je stetu tvrtci za koju sam radio oko 500eur. Nisu se javljali na mailove i tikete za blagdane… svasta sam im napisao i prozivao ih sa razlogom. Kasnije su pisali razna blačenja usmjerena na osobnoj razini i nakacili se jer smo kao ocekivali da se jave na podrsku za blagdane. Otjerali su bivsu tvrtku nakon toga sa svojih servera i izjavili kao sluzbeno da nece surađivati sa nama.

Infonet jednostavno za isto para tada prije 6-7 god na drugim mjestima je shared server radio brze. Podrska je ostala profesionalna, ali su nekada tesko prihvatili da je greska do njih.

Ne nije islo, mislim htio sam cuti vise. Nego se znalo povlaciti po forumu da su ljudi dobili nesto a htjeli su nesto drugo.

No vidim da u tvom slucaju je stvarno bilo problema i to bi se reklo sudske prirode. A ovo da su isli podesavat je isto dobro znati, jer to znaci da oni 9ipak daju custom podesenja… Al dobro to sto nisu uspjeli im neide na ruku, haha

Većina neće optimizovati ništa ako ti ne tražiš da to urade :smiley: Kod mene su odradili sve živo što sam tražio. Međutim da nisam tražio da mi to odrade dobio bi čistu instalaciju i snalazio se.

Edit. Da ne bude zabune, ne radi se ni o jednom od gore spomenutih hostinga.

2 Likeova