Koja vam je forum skripta bolja?

WM forum je trenutno na Discourse skripti, a demo Flaruma možete vidjeti ovdje. Koja vam je skripta draža, ljepša za korištenje?

• Discourse
  • Flarum
0 glasača

ChatGPT kaže:

1. Tehnologija i zahtjevi

• Discourse: Napisan u Ruby on Rails s frontendom u Ember.js. Zahtijeva PostgreSQL i Redis, a najbolje radi na Linux serverima s Dockerom.
  • Flarum: Napisan u PHP-u s frontendom u Mithril.js. Zahtijeva MySQL/MariaDB i može se pokrenuti na standardnim PHP hosting paketima.

2. Performanse i resursi

• Discourse: Teži je na resursima i treba VPS za optimalan rad.
  • Flarum: Lagan i brži na slabijim serverima, može raditi čak i na običnom shared hostingu.

3. Instalacija i održavanje

• Discourse: Koristi Docker za instalaciju, što može biti komplikovano za početnike.
  • Flarum: Instalira se putem Composer-a, što ga čini lakšim za održavanje ako već koristite PHP ekosistem.

4. Ekosustav i proširenja

• Discourse: Ima bogat ekosustav dodataka (pluginova) i veliku zajednicu.
  • Flarum: Ima modularan sistem proširenja, ali manje dodataka u odnosu na Discourse.

5. Izgled i korisničko iskustvo

• Discourse: Fokusiran na dugotrajne diskusije, koristi “infinite scrolling” umjesto paginacije.
  • Flarum: Minimalistički dizajn s kartičnim prikazom tema, elegantan i lagan.

6. Prilagodljivost

• Discourse: Ima više ugrađenih opcija za prilagodbu (role, trust levels, automatizacije).
  • Flarum: Modularniji pristup s dodatnim proširenjima za prilagodbu.

7. Licenca

• Discourse: Open-source pod GPL licencom, ali ima komercijalne hosting opcije.
  • Flarum: Također open-source, pod MIT licencom.

Zaključak

• Ako ti treba moćan forum sa naprednim funkcijama i nije ti problem složenija instalacija, Discourse je bolji izbor.
  • Ako želiš lagan i brz forum koji se lako pokreće na običnom hostingu, Flarum je odlična opcija.

Discourse definitivno - ovaj Flarum mi djeluje kao kopija istog :smiley:

1 Like

Treba nam mocan forum :grin:

A zasto razmisljas o promjeni? Ako nije bas neophodno, bolje da ostane na starom

2 Likeova

Discourse je po meni bolji. Jeli zahtjevan po pitanju resursa?

discourse definitivno, puno je lijepši, a ovaj forum trenutno nema mane …

Discourse je bolji po mom mišljenju

Ja sam napravio hostingforums.net na flarumu i lakši je za održavanje (php), radi na shared hostingu bez potrebe za dockerom itd.

Od mene + ima flarum za bolje rangiranje iskreno :slight_smile:

Isprobavao Flarum za quote trebaš selektirati tekst što mislim da neki neće ni skužiti. Nike klasična tipka Quote.

Discourse je bolji.

Flarumu je plus kaj mu nije potreban VPS nego običan Shared hosting.

Ni jedan ni drugi vec star mybb