Kolege programeri, koga pratite i od koga ucite?

Meni je TJ Holowaychuk ajmo reci neki “uzor u pisanju koda”, jer lik pise izuzetno lijep i citak kod.

Pored njega tu su i MPJ, Jeffrey Way, Wes Bos, i Francesc Campoy.

Ima ih sigurno jos, ali se trenutno ne mogu sjetiti svih :slight_smile:

1 Like

Nemam “uzora” u pisanju koda. Nisam znal da to i postoji kao pojam :smiley:
Ne pratim nikoga (osim Traversy media na youtube i to samo zbog učenja Laravela). Inače učim iz raznih izvora, ovisno o tome kaj mi izleti na guglu, i o tome što mi izgleda relevantnije i profesionalnije napisano i uz jasne i čitke primjere codea.

I ne postoji to, valjda :smiley: To je samo moj pokusaj da docaram ono sta zelim reci.

1 Like

Na mene su trag ostavili oni koje sam gled’o po YT, najviše.
Alex Garrett recimo, a ekipa od koje sam kren’o tamo je Bucky Roberts (theNewBoston), Garrett, Stefan Mischook, (optikalefx), (Grafikart.fr), (Nomad PHP), Jesse Boyer (JREAM)…
Ali najviše sam pratio oficijalnu dokumentaciju jezika i tehnologija, pa na kraju i FW-a.
Zatim Stackoverflow, i room11 PHP chat i naravno trudio se da popamtim standardizaciju jakih™ paketa i kompleksa (Google, AWS) tražeći logičke niti u njihovoj strukturi kako bi’ mog’o upotrijebiti na arhitektonskom nivou aplikacije. Nego ima tu još da se uči… :blush:

1 Like

Nisam programer ali sam počeo neke php forme da radim. Vas pratim (koji ste se do sada javili) pa ću vas ugnjaviti čim uhvatim vremena. :smile:

A sjecam se i ja TheNewBoston-a.Je l ziv taj lik vise, mislim je l snima :grinning: ?

Btw. ovdje sam mislio iskljucivo na osobe.SO, dokumentacija i slicno se podrazumjeva.

Vidim da mu je posljednji video od prije dvije godine. Najbolji mi je kad u MySQL serijalu, u bazi podataka ima stavku “younger sister’s used diaper”. :laughing:
Isto sam zaboravio Derek Banas, (pomen’o sam ga na drugoj temi) kome god treba “learn _________(put any language) in 60 minutes”. Poenta je da od koga vidim nešto dobro - kradem. :slight_smile:
A kad smo već kod YT instruktora, ko god je pretraživ’o CodeIgniter materijal nije mog’o zaobići David Connelly-ja i njegov irski akcent. :smiley:

1 Like

Da se malo ozivi ova tema :slight_smile:

Ja u zadnje vrijeme najvise pratim Eric Elliotta i kupim neke fore i fazone iz njegovih postova sa Medium-a.
Nedavno je izbacio paperback verziju knjige Composing Software, koju definitvno planiram uzeti.Inace ta knjiga je pocela kao serija blog postova na Medium-u.

1 Like